Domů     Vesmír
Akademie věd simuluje pobyt na Měsíci
Martin Janda 7.9.2024

Český záložní astronaut Aleš Svoboda se včera vydal na simulovanou víkendovou misi na Měsíc – s dalšími členy posádky při ní bude provádět různé vědecké a technologické experimenty. Součástí mise je výstup na povrch Měsíce s pomocí virtuální reality..

Tréninkovou misi pořádá Akademie věd ČR v rámci Strategie AV21 Vesmír pro lidstvo s dalšími partnery ve vědeckém tréninkovém centru Little Moon City Prague (LMCP) na ČVUT v Praze.

Jaké psychologické rysy jsou důležité pro člověka ve vesmíru? Co všechno je nutné sledovat a ověřit? Psychologický výzkum je jednou z důležitých součástí mise PROMISE, kterou zajišťuje program Akademie věd Vesmír pro lidstvo a která je součástí projektu Česká cesta do vesmíru.

Mezi další výzkumné části mise patří měření kosmického záření, expertiza vzorků, jež posádka „jako“ nasbírá na povrchu Měsíce, nebo dopad mikrogravitace na vývoj buněčných organismů. Vědci pomáhali také vytvořit virtuální realitu měsíčního povrchu, na který posádka o víkendu vstoupí.

„Mise je organizována a zaměřena na popularizaci kosmického výzkumu napříč obory: vzdělávání, vývoj, inovace, včetně podpory českého kosmického průmyslu, hospodářství a ekonomiky,“ říká Iva Poláčková Šolcová z Psychologického ústavu AV ČR, jedna z organizátorek PROMISE.

„Chceme ale také ukázat na význam takzvaných analogických misí, které jsou nezastupitelným testovacím krokem na cestě člověka do vesmíru. Umožňují zevrubné testování experimentů, systémů podpory života, skafandrů a robotiky, komunikace, zdokonalování technologií i studium různých faktorů pro výzkumníky,“ popisuje vědkyně.

Akce se zúčastní také ministr dopravy Martin Kupka, do jehož gesce národní projekt Česká cesta do vesmíru patří.

Posádku simulované mise tvoří bojový pilot a záložní astronaut Evropské kosmické agentury (ESA) Aleš Svoboda, konstruktér Matyáš Šanda a odborník na hyperbarickou medicínu Miroslav Rozložník. Společně stráví 48 hodin v izolaci v areálu ČVUT nazývaném Hydronaut.

Během „letu na Měsíc“ je navíc čeká řada experimentů, např. čichové, ale i měření radiace, experimenty týkající se vývoje organismů v mikrogravitaci apod. Součástí mise bude také izolovaný výstup na povrch Měsíce s pomocí virtuální reality, kde posádka nasbírá geologické vzorky.

Mise PROMISE se odehraje v tréninkovém centru Little Moon City Prague (LMCP) v areálu ČVUT v pražských Dejvicích. Tvoří ho hlubinný habitat Hydronaut H03 DeepLab, řídící centrum Mission Control Center a prostor pro simulaci extravehikulárních aktivit (EVA Area), tedy vesmírných aktivit mimo tuto lokalitu.

„Analogické mise s různým zaměřením (technické, tréninkové, operační simulace) jsou běžným a nezastupitelným milníkem na cestě do vesmíru. V České republice bylo pořádáno takových misí několik, například už v roce 1988 analogická mise Štola 88. Určitým unikátem jsou ale podvodní analogické mise, nejvíce jich má za sebou právě hybridní ponorka Hydronaut,“ popisuje Iva Poláčková Šolcová.

Zdroj: Akademie věd ČR

Související články
Když se asteroidy přibližují k Zemi, obvykle se dějí dvě věci. Buď ve většině případů Zemi minou nebo naši planetu zasáhnou a vytvoří na obloze jasnou světelnou čáru nebo v horším případě dopadnou až na povrch. Avšak v ojedinělých případech je asteroid zachycen gravitací Země a nějaký čas obíhá planetu, čímž se z něj stává […]
Sonda BepiColombo, společná mise Evropské a Japonské vesmírné agentury, dokončila jeden ze svých průletů kolem Merkuru. Následně zaslala snímky znázorňující krátery posetý povrch planety, kterou začne obíhat v roce 2026. Ve čtvrtek se sonda přiblížila k Merkuru více než kdykoli předtím a zaslala ostré černobílé snímky nehostinného, skvrnitého povrchu planety při východu slunce. Sonda BepiColombo […]
Díky měření evropské sondy Planck víme, že vesmír je starý 13,81 miliardy let. Když mu tedy bylo 350 milionů let, byl takříkajíc v dětském věku. Přesto už obsahoval uhlík, základní stavební kámen života, jak jej známe ze Země. Vyplývá to z pozorování Webbova teleskopu, který ve svém pohledu do vesmírné minulosti odhalil galaxii, ve které […]
I když se první žena dostala do vesmíru jen dva roky po prvním muži, své pevné místo ve vesmírných posádkách získaly ženy až po dalších dvaceti letech. Nyní už nikdo nepochybuje o tom, že jsou právoplatnými členkami posádek vesmírných lodí. V některých ohledech muže dokonce předčí, mají například menší spotřebu kyslíku i jídla. Nový výzkum […]
Fyzika kolem nás, v nás, ale i daleko od nás, je fascinující. Určuje pravidla všem ostatním vědám. Fyzika není jen dílem ve velké skládačce, nýbrž je podkladem, na kterém leží vše. Tato rubrika představuje příběh jedné z částic. Tentokrát elektronu… Elektrony jsou malé částice s velmi malou hmotností, ale jejich vliv je obrovský. Váží pouze […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz