Domů     Vesmír
Uhlík se ve vesmíru objevil mnohem dříve, než se dosud tušilo
Martin Janda 1.9.2024

Díky měření evropské sondy Planck víme, že vesmír je starý 13,81 miliardy let. Když mu tedy bylo 350 milionů let, byl takříkajíc v dětském věku. Přesto už obsahoval uhlík, základní stavební kámen života, jak jej známe ze Země..

Vyplývá to z pozorování Webbova teleskopu, který ve svém pohledu do vesmírné minulosti odhalil galaxii, ve které již 350 milionů let po Velkém třesku byl uhlík detekován. Ukázalo se, že zdejší supernovy již v té době uvolnily ohromné množství prvku se šesti protony v jádře.

Uhlík je přitom základem prvních planet i života, nicméně dříve se předpokládalo, že během kosmických dějin vznikl mnohem později.

Vznik prvních prvků ve vesmíru je fascinující příběh, který začíná Velkým třeskem a pokračuje složitými procesy ve hvězdách a supernovách. Už během prvních tří minut po Velkém třesku teplota vesmíru klesla dostatečně na to, aby umožnila vznik prvních atomových jader.

V této fázi vznikly lehké prvky vodík, helium a také stopové množství lithia. Nicméně, teprve až se vodíková mračna gravitačním kolapsem zhroutila a vznikly tak první hvězdy, v jejich nitru se postupně vytvářely podmínky pro zrod dalších těžších prvků.

Podle astronoma Roberta Maiolina z Cambridgské univerzity nový objev naznačuje, že život mohl potenciálně vzniknout již záhy po kosmickém úsvitu. Na Zemi vznikl zhruba před 3,7 miliardami let, ale v jiných koutech vesmíru to mohlo být teoreticky mnohem dříve.

I když samozřejmě, jen samotná existence uhlíku podmínky pro vznik života nezaručí.

Rané hvězdy byly poněkud odlišné od těch současných, tedy takových jako je naše Slunce. „Úplně první hvězdy jsou svatým grálem chemické evoluce, protože jsou tvořeny pouze prvotními prvky a chovají se velmi odlišně od moderních hvězd,“ řekl astrofyzik z Kavliho institutu pro kosmologii v Cambridge a hlavní autor nové studie Francesco D’Eugenio.

„Studiem toho, jak a kdy se uvnitř hvězd zformovaly první kovy, můžeme stanovit časový rámec prvních kroků na cestě, která vedla ke vzniku života.“.

Zkoumaná galaxie, která je pátou nejvzdálenější galaxií, jaká kdy byla pozorována, je malá a kompaktní, je asi 100 000krát menší než Mléčná dráha. „Když ji pozorujeme, je to jen zárodek galaxie, ale mohla by se vyvinout v něco docela velkého, přibližně o velikosti Mléčné dráhy,“ řekl D’Eugenio. „Ale na tak mladou galaxii je poměrně mohutná.“.

Analýza spektra světla přicházejícího z galaxie poskytla jistou detekci uhlíku a předběžné detekce kyslíku a neonu. „Od uhlíku k DNA je obrovská cesta, ale toto ukazuje, že tyto klíčové prvky tam v zásadě již jsou,“ řekl Maiolino.

Astrofyzik z pařížské Sorbonnské univerzity, který se na nejnovějších zjištěních nepodílel, Rafael Alves Batista, uvedl: „Tento výsledek je velkým skokem vpřed a je něčím, co jsme dosud neznali.“ Uvedl však, že z detekce uhlíku nelze extrapolovat pravděpodobnost vzniku života.

„Takový závěr bych nedělal,“ řekl. „Většina těchto raných hvězd je příliš hmotná, takže umírá velmi rychle. I kdyby tam planety byly, nejsem příliš optimistický, že by měly podmínky pro život. Zjištění jsou velmi zajímavá, ale nemyslím si, že jsou dostatečná k tomu, aby něco vyřešila.“.

Související články
Když se asteroidy přibližují k Zemi, obvykle se dějí dvě věci. Buď ve většině případů Zemi minou nebo naši planetu zasáhnou a vytvoří na obloze jasnou světelnou čáru nebo v horším případě dopadnou až na povrch. Avšak v ojedinělých případech je asteroid zachycen gravitací Země a nějaký čas obíhá planetu, čímž se z něj stává […]
Sonda BepiColombo, společná mise Evropské a Japonské vesmírné agentury, dokončila jeden ze svých průletů kolem Merkuru. Následně zaslala snímky znázorňující krátery posetý povrch planety, kterou začne obíhat v roce 2026. Ve čtvrtek se sonda přiblížila k Merkuru více než kdykoli předtím a zaslala ostré černobílé snímky nehostinného, skvrnitého povrchu planety při východu slunce. Sonda BepiColombo […]
Český záložní astronaut Aleš Svoboda se včera vydal na simulovanou víkendovou misi na Měsíc – s dalšími členy posádky při ní bude provádět různé vědecké a technologické experimenty. Součástí mise je výstup na povrch Měsíce s pomocí virtuální reality. Tréninkovou misi pořádá Akademie věd ČR v rámci Strategie AV21 Vesmír pro lidstvo s dalšími partnery […]
I když se první žena dostala do vesmíru jen dva roky po prvním muži, své pevné místo ve vesmírných posádkách získaly ženy až po dalších dvaceti letech. Nyní už nikdo nepochybuje o tom, že jsou právoplatnými členkami posádek vesmírných lodí. V některých ohledech muže dokonce předčí, mají například menší spotřebu kyslíku i jídla. Nový výzkum […]
Fyzika kolem nás, v nás, ale i daleko od nás, je fascinující. Určuje pravidla všem ostatním vědám. Fyzika není jen dílem ve velké skládačce, nýbrž je podkladem, na kterém leží vše. Tato rubrika představuje příběh jedné z částic. Tentokrát elektronu… Elektrony jsou malé částice s velmi malou hmotností, ale jejich vliv je obrovský. Váží pouze […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz