Domů     Medicína
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Martin Janda 31.8.2024

Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk, plánovat budoucnost a také spolupracovat..

Podle čerstvé studie však naše rozvinuté mozky mají jednu nevýhodu. Oblasti, které se během lidské evoluce rozšířily nejvíce, se zároveň staly velmi zranitelnými vůči stárnutí. „Nic není zadarmo,“ říká neurovědec z Jülich Research Center v Německu a jeden z autorů studie Sam Vickery.

Lidský mozek obsahuje asi 86 miliard neuronů, které se sdružují do stovek různých regionů. Po dlouhou dobu vědci dokázali rozeznat jen několik oblastí, například mozkový kmen, na základě charakteristických znaků, jako je uspořádání neuronů.

Postupně se však ukázalo, že se tyto velké oblasti dělí na menší, které byly odhaleny až pomocí výkonných skenerů.

Jak se struktura lidského mozku stále více rýsovala vědcům před očima, evoluční biologové se začali zajímat o to, jak se tyto oblasti vyvinuly z našich primátních předků. (Šimpanzi nejsou naši přímí předci, ale oba druhy mají společného předka, který žil před asi sedmi miliony let.).

Lidský mozek je třikrát větší než mozek šimpanze. To však neznamená, že se všechny oblasti našeho mozku rozšířily stejným tempem, jako mapa kreslená na nafukujícím se balónku. Některé oblasti se zvětšily jen mírně, zatímco jiné rostly mnohem rychleji.

Vickery a jeho kolegové vyvinuli počítačový program, který analyzoval snímky mozků 189 šimpanzů a 480 lidí. Program zmapoval každý zkoumaný mozek na základě rozpoznání shluků neuronů, které tvoří jednotlivé oblasti.

Získané údaje umožnily vědcům vypočítat, o kolik větší jsou jednotlivé oblasti v lidském mozku oproti šimpanzům. Ukázalo se, že některé oblasti jsou v obou druzích zhruba stejně velké, zatímco jiné jsou u lidí mnohem větší.

Jednou z nich je orbitofrontální kortex, oblast nacházející se přímo za očima, která je klíčová pro rozhodování.

Vědci se poté zaměřili na to, co se děje s mozkem během stárnutí. Neurovědci již dlouho vědí, že u lidí už ve věku kolem 30 let začínají neurony ztrácet některé ze svých spojovacích větví, což vede ke zmenšování mozku.

Porovnávat stárnoucí lidské mozky s mozky ostatních lidoopů je však obtížné, protože lidé žijí mnohem déle než ostatní druhy. Kromě běžného úbytku objemu mozku mohou starší lidé trpět chorobami, jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova nemoc, které mohou vyhladit ještě více neuronů.

Vědci proto vybrali ke srovnání lidské dobrovolníky ve věku 20 až 58 let a šimpanze ve věku 9 až 50 let. Zjistili, že u obou druhů se mozek s věkem zmenšuje. Některé oblasti se však zmenšují rychleji než jiné.

U lidí to byl právě orbitofrontální kortex a další části mozku, které se nejvíce rozšířily v posledních několika milionech let.

Nová studie představuje „další krok na žebříku poznání stárnoucího mozku,“ říká Caleb Finch, evoluční biolog z Univerzity Jižní Kalifornie, který se na výzkumu nepodílel. Dodává však, že výzkum zatím neprokázal, proč jsou novější části mozku tak náchylné ke zmenšování s věkem.

„Není to vůbec jasné,“ říká. „Neurony nemají žádné chemické rozdíly.“.

Jedna z možností podle Vickeryho spočívá v tom, že nejrychleji se rozšiřující části našeho mozku umožňují nejkomplexnější myšlení. Je možné, že neurony, které toto myšlení vykonávají, se rychleji opotřebovávají, což způsobuje zmenšování těchto oblastí.

Ironií je, že právě naše velké mozky nám umožňují žít desítky let déle než šimpanzi. Díky nim si náš druh zajistil stabilnější zásobování potravinami, pochopil význam čisté vody a vynalezl nové druhy léků nebo přišel na princip očkování.

Ale během těchto extra let navíc se naše mozky nadále zmenšují. Vickeryho studie naznačuje, že právě ty oblasti, které nám umožňují žít déle, se zmenšují nejrychleji.

Jinými slovy, frustrace spojené se stárnutím — například problémy s vybavováním slov nebo přepínáním mezi úkoly — mohou být jen dědictvím naší evoluce. „Máme úžasný mozek,“ říká Vickery, „ale není to úplně zadarmo.“.

Související články
Angelmanův syndrom je vzácné genetické onemocnění, které postihuje vývoj a funkce mozku. Kvůli typickému úsměvu a častému smíchu postižených se v Česku pro tuto poruchu vžilo pojmenování „syndrom šťastného dítěte“, v angličtině zase Happy puppet neboli Šťastná loutka. Zatím na něj neexistuje lék, ačkoliv čeští lékaři by to, za podpory veřejnosti, mohli změnit. Syndrom poprvé […]
Výzkumný tým Pavla Plevky z institutu CEITEC Masarykovy univerzity popsal strukturu a replikační cyklus bakteriofága, který si dokáže bez problémů poradit s bakterií, proti níž přestávají působit existující antibiotika. Je to obrovská naděje pro lidi s oslabenou imunitou nebo chronickým onemocněním, jimž hrozí vážné infekce. Bakteriofágy jsou viry, které se množí v bakteriálních buňkách. Když […]
Lidé žijící ve městě či blízko civilizované oblasti jsou pod vlivem mnoha druhů záření, ať už se jedná o rádiové vlny, ultrafialové záření ze Slunce, infračervené záření či vysokofrekvenční záření. Poslední jmenované využívají ke své funkci mobilní telefony, stejně jako televize či mikrovlnné trouby. Ohrožují tyto vlny lidské zdraví? Lidské tělo tato různá záření v […]
Některým žralokům se nový chrup obnoví každých několik týdnů, krokodýli mohou během svého života vystřídat i tisíc zubů. Člověk má nárok na jediný reparát, pak nezbývá než se smířit s mezerou, implantátem nebo můstkem. Do pár let by ale mohla přibýt další možnost – po aplikaci injekce počkat, až nový zub opět doroste. Nějakou formou bezzubosti […]
Záhadný virus, označovaný jako „lenochodí horečka“ byl kdysi omezen jen na Amazonii, nyní se však, poté co prošel genetickými změnami, díky kterým je silnější, šíří po celé Americe a první případy se objevily už i v Evropě. Máme se bát? Virus oropouche (čti oropuče), jak se odborně nazývá, byl až donedávna relativně neznámým, výskyt se […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz