Domů     Ostatní
Vědci neobjevili život na Marsu. Ale…
Martin Janda 27.7.2024

Kámen, který studuje rover Perseverance, byl důkladně analyzován vědci na Zemi, a ti říkají, že jeho rysy mohou vysvětlit i nebiologické procesy. Hornina je však natolik specifická, že se z vědecké komunity ozývá i to, že se jedná o dosud nejpravděpodobnější případ, který může obsahovat fosilizované mikrobiální Marťany..

„Co říkáme, je, že máme potenciální biosignaturu na Marsu,“ uvedla zástupkyně hlavního vědce mise Perseverance Kathryn Stack Morganová. Biosignaturu popisuje jako strukturu, složení nebo texturu v kameni, která by mohla mít biologický původ.

Kámen, který vědci pojmenovali Cheyava Falls, má rysy připomínající to, co mohli mikrobi po sobě zanechat, když byla tato oblast před několika miliardami let teplá a vlhká, a byla součástí starodávné říční delty.

Vědci zárověň zdůraznili, že neobjevili nic, co by mohlo být skutečnými fosilizovanými organismy.

Badatele pochopitelně zajímá, zda by mohl na Marsu v dávných dobách, kdy měl hustou atmosféru a tekoucí vodu, vzniknout život. Marťanské kameny by mohly obsahovat důležité stopy. Objev Cheyava Falls „je pro mě, alespoň zatím, nejpřesvědčivější kámen, který jsme dosud nasbírali,“ řekl hlavní vědec mise a profesor geochemie na Kalifornském technologickém institutu Kenneth Farley.

Pokud by se kámen mohl přivézt na Zemi ke studiu, dodal, „mohl by skutečně odpovědět na otázku, zda někdy na Marsu existoval život.“.

V kameni zjistily přístroje Perseverance organické sloučeniny, které jsou schopny poskytnout stavební kameny pro život, jak jej známe. Rover také našel žíly síranu vápenatého, tedy minerální usazeniny, kterou by mohla uložit tekoucí voda. Ta je dalším klíčovým prvkem pro život, jak jej známe.

Perseverance také zaznamenal malé bělavé tečky, asi milimetr velké, které mají kolem sebe černé kroužky, připomínající miniaturní leopardí skvrny. Černé kroužky obsahují fosforečnan železitý. Chemické reakce, které tyto skvrny vytvořily, by také mohly poskytovat energii pro mikroby.

Ačkoli bylo místo přistání Perseverance v kráteru Jezero vybráno zejména kvůli tomu, že říční koryto bude nejpravděpodobnějším místem, kde se zachovají známky starodávného života, více než tři roky průzkumu neodhalily žádné přesvědčivé biosignatury.

Farley řekl, že absence biosignatur neznamená, že by mise byla dosud zklamáním. Různé nasbírané kameny mají potenciál odpovědět na širokou škálu otázek týkajících se Marsu.

Jedním z klíčových cílů mise Perseverance je však vyvrtat vzorky zajímavých kamenů pro budoucí misi, která by přivezla vzorky zpět na Zemi, aby je vědci mohli studovat s nejmodernějšími přístroji ve svých laboratořích.

Mise na návrat vzorků z Marsu však narazila na vážné vývojové a nákladové problémy, což ji o několik let zpozdilo a její náklady zvýšilo o miliardy dolarů.

Související články
Paleontologům se v Německu podařilo objevit dva zuby a kolenní čéšku dosud neznámého hominida, který byl, se svojí vahou pouhých 10 kg, zřejmě nejmenším hominidem, který kdy obýval naši planetu. V oblasti kolem Augsburgu navíc nežil sám… Do skupiny označované jako hominidé dnes spadají vedle lidí ještě orangutani, šimpanzi a gorily. Zatímco člověk obývá všechny […]
I když se první žena dostala do vesmíru jen dva roky po prvním muži, své pevné místo ve vesmírných posádkách získaly ženy až po dalších dvaceti letech. Nyní už nikdo nepochybuje o tom, že jsou právoplatnými členkami posádek vesmírných lodí. V některých ohledech muže dokonce předčí, mají například menší spotřebu kyslíku i jídla. Nový výzkum […]
Před více než 100 lety dal Jaroslav Heyrovský světu revoluční analytickou metodu – polarografii. Před téměř 70 lety vyrobili Češi plastickou trhavinu Semtex a ve stejné době Otto Wichterle dokončoval první hydrogelovou kontaktní čočku pro korekci optických vad zraku. V nedávnější době profesor Holý vyvinul nové skupiny léčiv, antivirotik, proti HIV/AIDS, virovou hepatitidu typu B či […]
Legálně se mladý člověk stává dospělým v 18 letech života. Podle neurovědců je to však příliš brzy. Ačkoliv růst mozek skutečně přestává už s koncem puberty, k mnoha jeho konečným úpravám dochází až do věku 25 let. Nesoulad vývoje různých částí mozku má za následek pro teenagery typické chování, z něhož vstávají rodičům vlasy na […]
Alzheimerova choroba je nejčastějším typem demence u osob starších 65 let. K jejím příznakům patří poruchy paměti, poškození kognitivních a intelektuálních funkcí i fyzických schopností. Nyní vědci z Kodaňské univerzity zjistili, že průběh nemoci mohou zpomalit třísloviny obsažené například v granátovém jablku, malinách či vlašských ořeších. Po celém světě trpí Alzheimerovou chorobou či jinou formou […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz