Domů     Vesmír
Základnu na Měsíci možná budeme stavět z LEGA
Zdroj: ESA

V rámci programu Artemis, který má vrátit člověka na povrch Měsíce, se řeší nejen samotné přistání, ale i pozdější vybudování stálé základny přímo na měsíčním povrchu. Je možné, že základním stavebním materiálem pro její zhotovení se stane měsíční regolit přeměněný do LEGO kostiček..

V rámci budoucích misí Artemis nejprve vznikne základna nazývaná Gateway na oběžné dráze Měsíce, která bude sloužit jako „přestupní stanice“ při letech ze Země a pro přistání na povrchu našeho souputníka.

Stavba lunární základny na povrhu je potom dlouhodobým cílem zatím bez pevného harmonogramu. To ale nijak neomezuje nejrůznější vědecké týmy, aby se snažily vyřešit problémy s tím spojené.

Jednou ze zásadních výzev je doprava jakéhokoliv materiálu na povrch Měsíce. Nejefektivnější rakety z hlediska nákladů dokáží v roce 2024 vynést 1 kilogram nákladu na orbitu Země za přibližně 12 000 amerických dolarů, což je zhruba 280 000 Kč.

Doprava na Měsíc je ale mnohem nákladnější. Střízlivé odhady komerčních společností, které se chystají nabízet dopravu nákladu na Měsíc, hovoří přibližně o 1,2 až 1,5 milionu dolarů, tedy zhruba 35 milionech korun, za jediný kilogram.

Regolit jako základní stavební materiál

Stavba jakékoliv měsíční základny tak bude mnohem náročnější a dražší než například vybudování Mezinárodní vesmírné stanice na orbitě Země, která je v současnosti nejnákladnějším projektem lidstva. Možnost využít cokoliv, co se už na Měsíci nachází, místo dopravy ze Země, je proto více než lákavá.

Stanice na Měsíci bude muset být kvůli ochraně před kosmickým zářením skryta pod povrchem. Dle některých úvah může být budována ražením umělých tunelů, případně nejprve postavena na povrchu a potom zahrnuta.

V každém případě ale bude potřebovat značné množství stavebního materiálu na své vlastní zdi a opěrné struktury. Vědci se proto již řadu let zaměřují na způsob, jak využít měsíční horninu, takzvaný regolit, jako stavební materiál.

Regolit je nezpevněný sypký materiál, který pokrývá prakticky celý povrch Měsíce do hloubky 4 až 10 metrů. Před přistáním prvních sond na jeho povrchu panovaly obavy, že je tak jemný, že se do něj celá sonda zaboří nebo propadne.

Průzkumy ale ukázaly, že je sice prachově jemný, ale vcelku hutný a má velkou únosnost, takže zvládl přistání modulů Apollo, lidskou chůzi po něm i jízdu měsíční buginou.

Zdroj: ESA

Jako domeček z LEGA

Protože je však regolit jemný, nelze z něj snadno stavět pevné objekty. Je možné si jej představit jako velmi jemný suchý písek, ze kterého se snadno navrší hromada, ale nejde z něj „uplácat“ zeď. Tým Evropské kosmické agentury ESA v německému Kolíně nad Rýnem se proto rozhodl vyzkoušet 3D tisk stavebních kostek z prachové napodobeniny regolitu.

Jako předlohu si zvolili nejběžnější kostku stavebnice LEGO. Ta je velká jen několik centimetrů, ale má velmi komplikovaný tvar.

Protože se na Zemi nachází jen omezené množství měsíčního regolitu, vypomohli si vědci materiálem z meteoritu, který dopadl na Zemi. Jeho část rozemleli a vytvořili prach věrně napodobující měsíční regolit.

Ten potom použili spolu s malým množstvím speciálního „lepidla“ k vytištění kostičky na běžné 3D tiskárně. Takto vzniklé kostky jsou dostatečně pevné a funguje u nich i způsob spojování zacvaknutím jako o běžných LEGO kostek.

Zatím se jedná jen o pokus, který ale stojí na reálných základech, a v budoucnu se tak možná dočkáme „tištění“ částí našich obydlí nejen na Zemi, ale i ve vesmíru. Během léta bude možné si vytvořené kostičky prohlédnout ve vybraných LEGO obchodech.

Štítky:
Související články
Vesmír je poněkud děsivé místo. Někdy jedna planeta polyká druhou, jindy černé díry trhají hvězdy na kusy a pohlcují je v procesu známém jako slapový rozvrat, nebo jsme svědky kosmického kanibalismu.   Právě jeden z nejnásilnějších a nejenergetičtějších projevů kosmického kanibalismu pozorovala tento rok mezinárodní skupina astronomů. Kořistí černé díry bylo nebohé a mírumilovné mračno […]
Program Apollo a sovětské mise Luna dopravily na Zemi celkem 382 kg půdy a hornin z Měsíce, k doplnění mezer v našem vědění jich ale potřebujeme mnohem více. A vesmírné agentury nezahálí. Zatímco v Číně už se zkoumá materiál z odvrácené strany Měsíce, NASA s ESA hledá způsoby, jak získat vzorky z Marsu. Na konci července letošního roku svět obletěla zpráva, že […]
Před 466 miliony lety byla zemská pevnina pustá, zato v moři se to už životem hemžilo. A pokud by se nějaký trilobit, brachiopod nebo graptolid vynořil na hladinu a podíval se na oblohu, možná by spatřil třpitivý prstenec obepínající Zemi Čerstvá studie publikovaná tento měsíc spojuje nárůst počtu impaktních kráterů během ordoviku s prstencem tvořeným […]
Když se asteroidy přibližují k Zemi, obvykle se dějí dvě věci. Buď ve většině případů Zemi minou nebo naši planetu zasáhnou a vytvoří na obloze jasnou světelnou čáru nebo v horším případě dopadnou až na povrch. Avšak v ojedinělých případech je asteroid zachycen gravitací Země a nějaký čas obíhá planetu, čímž se z něj stává […]
Sonda BepiColombo, společná mise Evropské a Japonské vesmírné agentury, dokončila jeden ze svých průletů kolem Merkuru. Následně zaslala snímky znázorňující krátery posetý povrch planety, kterou začne obíhat v roce 2026. Ve čtvrtek se sonda přiblížila k Merkuru více než kdykoli předtím a zaslala ostré černobílé snímky nehostinného, skvrnitého povrchu planety při východu slunce. Sonda BepiColombo […]
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz