Domů     Příroda
Drony jako nástroj boje s komáry
Zdroj: WikiCommons by Muhammad Mahdi Karim

Komár je právem nazýván „nejnebezpečnějším zvířetem na světě“. Je totiž přenašečem řady nebezpečných onemocnění. Ročně má tento malý krvežíznivý a dotěrný hmyz na svědomí více než 700 000 lidských životů. Na Floridě se ale rozhodli s komáry zatočit..

Ve Spojených státech bojují především s komárem tropickým či egyptským (Aedes aegypti). Tento 4 až 7 milimetrů dlouhý, tmavý komár s bílými tečkami pochází z Afriky, odkud se do Nového světa rozšířil prostřednictvím obchodu s otroky.

Nyní se vyskytuje v tropických, subtropických a mírných oblastech po celém světě. Jsou přenašeči nebezpečných nemocí, jako je žlutá zimnice, horečka dengue, chikungunya či virus zika.

Krvežíznivý a nemoci přenášející komár

Zatímco komáří samci se živí ovocem, samice potřebují sát krev zvířat, aby u ní došlo ke zrání vajíček. Svoji oběť lokalizuje podle vydechovaného oxidu uhličitého. Silně je přitahuje lidský pot. Vejce kladou komáří samičky do vody, na rozdíl od jiných druhů jsou vajíčka tropického komára od sebe oddělena, brzy po nakladení dojde k jejich zčernání.

Larvy se živí bakteriemi a rostou po dobu několika týdnů, poté se dostanou do stádia kukly.

Zatímco dospělý komár žije, v závislosti na podmínkách, asi 4 týdny, vajíčka mohou být životaschopná více než rok v suchém stavu, což umožňuje komárů i po chladné zimě či suchu obnovit své populace.

Jihovýchodní pobřeží americké Floridy pokrývají rozlehlé parky a špatně přístupné mokřady, které jsou jako komáří líheň ideální. Dříve trávili pracovníci, kteří měli na starosti provádění postřiku proti komárům, celé dny prosekáváním hustých porostů a brodění se bahnem, aby se dostaly do obtížně přístupných oblastí, kam komáři kladli vajíčka.

Zdroj: DALL-E

Efektivnější než člověk, levnější než letadlo

Nyní je vše jinak, v boji s komáry v těžko přístupných oblastech pomáhají lidem drony. Dron s nákladem asi 7 kilogramů postřiku dokáže na jeden let pokrýt přibližně 12 000 metrů čtverečních, což šetří čas, peníze i snižuje zátěž pracovníků, kteří dříve postřik museli aplikovat ručně.

Poprvé je v okrese Broward County začali používat před více než dvěma lety, zpočátku ale pouze k monitoringu oblastí, ve kterých je potřeba postřik provádět. Od roku 2023 drony provádějí i postřikování.

Na rozdíl od lidí jsou drony výkonnější, oblast o rozloze 0,5 km2 ošetří dron za 4 hodiny, člověku by to trvalo dva až čtyři dny. Oproti letadlům a helikoptérám jsou drony méně nákladné, navíc nejsou tak hlučné.

Jejich použití lze také lépe lokalizovat, proto jsou drony využívány i k rozstřikování herbicidů na polích. Pilotní program na Floridě prokázal „významné snížení počtu komárů“, je tak možné, že se drony uplatní jako zbraň proti komárům i jinde.

Štítky:
Související články
Značka Kia vyvinula jako první na světě automobilové příslušenství vyrobené za použití plastů vytěžených organizací The Ocean Cleanup z Velké tichomořské odpadkové skvrny (GPGP). poskytovatele řešení trvale udržitelné mobility. Jedním z nejdůležitějších výstupů dosavadní spolupráce je rohož do zavazadelníku z plastů vytěžených z oceánu, kterou Kia v limitované edici uvede ve zcela novém modelu Kia EV3. Exkluzivní […]
Ničivé záplavy, které zasáhly střední Evropu a vyhnaly z domovů tisíce lidí, jsou varovným signálem rostoucí hrozby extrémního počasí. Katastrofa postihla šest zemí a upozorňuje na měnící se klima, které způsobuje stále častější a intenzivnější povětrnostní jevy. Změna klimatu výrazně ovlivňuje extrémní povětrnostní jevy, jako jsou například záplavy, které minulý měsíc zasáhly šest evropských zemí. […]
V tibetštině je nazýván Čumulangma, v nepálštině Sagarmatha. Je to ikonická část pozemské topografie, představuje smrtelné nebezpečí pro horolezce a zároveň je geologickým zázrakem. A navíc stále roste. Takový je Mt. Everest. S vrcholem ve výšce 8 848,86 metrů nad mořem bez problémů drží titul nejvyšší hory světa. Jistě, havajská Mauna Kea měří od úpatí […]
Vědci ze Stanfordovy univerzity zjistili, že po nanesení žlutého potravinářského barviva tartrazinu na kůži myší, dojde k jejímu zprůhlednění, a tak je možné sledovat jejich střeva a břišní orgány či cévy v mozku bez nutnosti chirurgického výkonu. Po smytí barviva získá kůže opět normální barvu. Potravinářské barvivo po nanesení dočasně zprůhlední kůži, svaly a pojivové […]
Příroda je plná travičů. Není před nimi úniku, jsou ve vodě, ve vzduchu i na souši, od těch nejdrobnějších, bakterií, až po šestimetrovou kobru královskou. Všichni ale mají jedno společné – v jejich jedech jsou látky, které by mohly nesmírně pomoci při léčení různých nemocí. V únoru tohoto roku rozvířila atmosféru v Lakewoodu v americkém státě […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz