Domů     Objevy
V křemíkovém nebi končí další ostravský superpočítač
Jan Zelenka 27.6.2024

V době spuštění obsadil 40. příčku mezi pětistovkou nejvýkonnějších superpočítačů světa. Teď český superpočítač Salomon definitivně opouští datový sál IT4Innovations národního superpočítačového centra, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava.

Výzkumných projektů bylo za dobu provozu Salomonu v období 15. září 2015 až 13. prosince 2021 celkově 1 085, spotřebovaly celkem 1 024 milionů jádrohodin výpočetního času a bylo v rámci nich spuštěno více než 8,7 milionů výpočetních úloh, a to z oblasti materiálových věd, biověd či inženýrství.

foto: IT4Innovations

Stál 270 milionů na 6 let

I přesto že Salomon dopočítal svou poslední úlohu 13. prosince 2021, do pomyslného křemíkového nebe odchází až nyní. „Vzhledem k výši pořizovacích nákladů, které činily 270 milionů Kč, bylo jeho vyřazení z majetku univerzity administrativně velmi náročné.

Určitě se nabízí otázka, zda nemohl být i nadále využíván. Odpověď je jednoduchá – superpočítače totiž stejně jako jakékoliv jiné IT technologie velice rychle zastarávají a jejich provoz se oproti novým již nevyplácí.

Navíc se u šest let starých zařízení ani nedá zajistit jejich servis a náhradní díly,“ uvádí Vít Vondrák, ředitel IT4Innovations.

foto: IT4Innovations

Co bude se superpočítačem nyní?

Salomon byl prodán holandské firmě a s největší pravděpodobností bude z nějaké části repasován. Příjem pokryje přibližně náklady spojené s vyřazením superpočítače Salomon z provozu, odvoz a částečná likvidace.

Mezi tyto náklady patří například odpojení od chlazení, znalecký posudek pro určení odkupní ceny, likvidace disků obsahujících citlivá data, především výzkumné projekty uživatelů.

Velmi malá část superpočítače zůstává i nadále v IT4Innovations. Zejména se jedná o racky, které jsou využívány pro komplementární systémy či archivní úložiště. IT4Innovations totiž v nich provozuje menší komplementární systémy, které představují nastupující, netradiční nebo úzce specializované hardwarové architektury.

Díky komplementárním systémům jsou uživatelé schopni zkoušet hardwarově specifické programové modely, knihovny a nástroje pro vývoj aplikací. „S nadsázkou by se tedy dalo říci, že superpočítač Salomon bude české vědecké obci sloužit i nadále,“ dodává Vít Vondrák.

Související články
Ta zpráva mohla vyděsit tisíce lidí, kteří zamíří v létě na Jadran. Kvůli oteplování moře se u pobřeží Černé Hory, zejména v moři u pláží v okolí Budvy, objevili mnohoštětinatci známí jako ohniví červi. Prý jsou jedovatí. Prý pouhý dotyk může lidem způsobit zdravotní obtíže. Mnohoštětinatec Hermodice carunculata, přezdívaný jako ohnivý červ kvůli zbarvení, způsobil […]
Psychologie je jako tajemná džungle, plná pestrobarevných květů a pozoruhodných zvířat. Ale pozor! V jejích útrobách rozložili nedbalí lovci své pasti, a když se do hlubin vydáte, lehce můžete do jedné z nich spadnout. Těmito pastmi jsou rozmanité psychologické mýty, které se tváří jako hluboké a nezpochybnitelné pravdy o lidské psychice, ale často v nich bývá sotva to […]
Potvrzeno! Ze studie založené na pozorování dvou sloních stád ve volné přírodě v Keni nedávno vyplynulo, že i sloni se navzájem dokážou „oslovovat“ individuálními jmény. Až dosud přitom byla tato schopnost přisuzována pouze dvěma druhům zvířat – delfínům a papouškům. Největší žijící suchozemští savci „nejenže používají specifickou vokalizaci pro každého jedince, ale také rozeznávají a […]
Docent Roman Pavela z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v.v.i., a náš stálý spolupracovník, byl kalifornskou společností ScholarGPS zařazen do mezinárodního seznamu vysoce hodnocených vědců. Data ScholarGPS jsou založena na celoživotní nebo předchozí pětileté aktivitě dané osobnosti, s přihlédnutím ke kvalitě publikací a citacím, bez autocitací. Roman Pavela tak patří mezi 0,05 % nejlepších vědců na […]
Služba Copernicus Climate Change Service (C3S), financovaná Evropskou komisí, zveřejnila data o teplotě ve světě. A není to hezké čtení. Květen 2024 byl celosvětově nejteplejším květnem v historii měření, s globální průměrnou teplotou vzduchu při zemském povrchu o 0,65 °C vyšší, než je průměr z let 1991–2020. To představuje už 12 po sobě jdoucích měsíců, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz