Domů     Vesmír
Herkules mezi kamerami pro astrofyziku se hlásí do služby
Veronika Tyrková 29.5.2024
FOTO: Rubin Obs/NSF/AURA / Creative Commons / CC BY 4.0

Větší digitální astronomickou kameru svět neviděl. Celou jednu generaci na ní pracovaly vědecké týmy celého světa, aby v dubnu konečně mohly bouchnout šampaňské. Kamera, která se stane součástí teleskopu na vrcholku chilských And dost možná revolucionizuje naše porozumění kosmu. Největší dalekohled na světě se hlásí do služby….

Observatoř Very C. Rubinové s dalekohledem o průměru 8,4 metru, tyčící se k obloze v chilském pohoří Cerro Pachón, se blíží momentu svého dokončení. Na konci května dorazil poslední důležitý díl skládačky, vysoce citlivá kamera LSST.

A šlo o velkou událost.

Jen vývoj kamery trval v kalifornském Menlo Parku, v Národní urychlovačové laboratoři SLAC více než 20 let. Za několik měsíců, během kterých se podrobí sérii testů v čisté místnosti, už bude připravena řešit vesmírné záhady v bezprecedentním měřítku.

Kamera, jakou svět neviděl

Srdcem optické soustavy zařízení jsou tři čočky, z nichž největší má průměr 1,57 metru – větší čočku se ještě odlít nepodařilo. Jedná se o širokoúhlý optický zobrazovač s velkou clonou, který dokáže zachytit světlo od blízké ultrafialové až po blízkou infračervenou oblast.

O váze 2800 kg a velikosti 1,65 × 9,8 metru má kamera rozměry osobního automobilu a je navržená tak, aby pracovala společně s dalekohledem na observatoři. V létě 2025 odstartuje projekt, který přinese 500 petabajtů snímků a dat z kosmických hlubin oblohy jižní polokoule.

Vysoce detailní obrázek celé jižní oblohy bude pořizovat každých několik nocí po dobu 10 let, dokud nevytvoří mapu tak detailní, že ji vědci nazvou 3D filmem. Jak uvedl astronom Washingtonské univerzity pracující na observatoři Željko Ivezić:

„Brzy začneme vytvářet největší film všech dob a nejinformativnější mapu noční oblohy, jaká kdy byla sestavena.“.

Extrémní rozlišení

Jestliže na první pohled působí impozantně, technologie uvnitř je ještě působivější. Rozlišení kamery, které činí 3,2 miliardy pixelů, je tak vysoké, že k zobrazení jediného snímku v plné velikosti by bylo zapotřebí stovek televizorů s ultra vysokým rozlišením.

„Kamera LSST pořizuje snímky tak detailní, že by dokázala rozlišit golfový míček ze vzdálenosti asi 24 km,“ uvedl profesor Aaron Roodman ze SLAC.

Očekávání spojená s LSST jsou vysoká. Metoda snímání umožní pozorovat změny ve více než 20 miliardách galaxií a studovat mnoho kosmologických fenoménů. Od zrození hvězd a kolizí galaxií, po asteroidy křižujících naší sluneční soustavu.

Data umožní vědcům studovat evoluci vesmíru v průběhu času, identifikovat shluky temné hmoty a pozorovat supernovy, což vše může přispět k dalšímu pochopení temné hmoty a temné energie. V centru pozornosti ovšem bude stát také dění v naší domovské části vesmíru, vytvoření mnohem podrobnější mapy Mléčné dráhy, která obsahuje mnoho malých a slabých hvězd, které díky citlivosti kamery LSST už nebudou mizet z dohledu.

Související články
Když se řekne kyanovodík mnohým z nás přeběhne mráz po zádech. S tímto extrémně prudkým jedem si neradno nahrávat. Ale paradoxně, jeho přítomnost ve vesmíru může být signálem, že někde poblíž se vyskytuje život. S kyanovodíkem opravdu není legrace. Smrtelná dávka této látky je 1,5 mg/kg těla, smrtelná koncentrace je pak 25 ppm. Toxický účinek […]
Není to tak dávno, co rozsáhlé sluneční bouře významně narušily pozemskou magnetosféru, čehož důsledkem byla polární záře viditelná i v našich zeměpisných šířkách. Několik dní po světelné show na Zemi Slunce o sobě dalo vědět sérií dalších erupcí. Tentokrát byl zasažen Mars. 20. května zasáhla Mars obrovská sluneční bouře. Nejdříve k Marsu dorazila silná vlna […]
V minulém týdnu se Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) postaral o sociální „senzaci“. Omylem totiž odvysílal simulaci záznamu, podle kterého astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) nacvičovali péči o člena posádky trpícího dekompresní nemocí. K vysílání došlo zhruba 28 minut po půlnoci středoevropského času. Ze záznamu bylo patrné, že jeden ze členů posádky […]
Málokteré těleso ve Sluneční soustavě je pro astrobiology tak lákavé, jako Jupiterův měsíc Europa. Pod jeho ledovým příkrovem se totiž ukrývá oceán kapalné vody, které je zde více, než v pozemských oceánech. A proč by právě zde nemohl existovat život, byť na té nejjednodušší mikrobiální úrovni? Pravda, vodní oceány v útrobách těles Sluneční soustavy nejsou […]
Supermasivní černé díry a způsob jejich vzniku poutají pozornost vědců po celém světě mnoho let. Tato vesmírná monstra s hmotností milion až 10 miliard hmotnosti našeho Slunce se nacházejí v centrech většiny velkých galaxií. Jejich původ je však záhadou. Nové objevy naznačují, že tyto objekty vznikají jinak, než si astronomové dosud mysleli. Objevitelkou jednoho ze […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz