Domů     Příroda
Chorvatská Makarska: Ideální volba pro letní dovolenou plnou zážitků

komerční sdělení

Chorvatsko je perfektní destinací pro každého, kdo touží po krásné dovolené, aniž by za sluníčkem musel vyrážet daleko. Čeká vás zde krásná příroda, spousta památek, skvělé jídlo a hlavně moře. Mezi jedno z nejoblíbenějších letovisek rozhodně patří Makarska. Co byste v tomto přístavním městě neměli minout?

Okouzlující promenáda

Užijte si krásný výhled a příjemné počasí v rámci nenáročné procházky po pobřežní promenádě. Má téměř čtyři kilometry, přičemž vede od pláže Ramova až k makarské tržnici. Po cestě samozřejmě potkáte spoustu obchůdků, kaváren a restaurací, kde si můžete vychutnat vše, co Chorvatsko nabízí.

Navíc se kdykoli můžete osvěžit v moři. Celkově jde o skvělou aktivitu, kterou si užijí mladí i dospělí. Chorvatská Makarska je jednoduše okouzlující – poznat to můžete i z této běžné procházky.

Živá tržnice

Když už vyrazíte na promenádu, neměli byste na jejím konci minout tržnici. Nákupy pod širým nebem s výhledem na moře se neomrzí. Seženete zde přitom spoustu různých věcí – od různých suvenýrů přes oblečení až po různé drobnosti, které se na dovolené mohou hodit.

Samozřejmě nechybí ani občerstvení a bary. O kousek vedle se pak nachází i dětské hřiště a několik atrakcí, ratolesti různého věku se zde rozhodně nudit nebudou.

Historické město

Stačí jen pár minut chůze od tržiště a dostanete se do historického centra Makarské. To vyniká dlážděnými úzkými uličkami, které jsou zde typické. Kromě toho je zde na náměstí kostel svatého Marka. Minout byste neměli ani františkánský klášter, jehož historie sahá až do roku 1614. Centrum je poměrně malé, i tak si vás ale dokáže získat.

Ačkoli moře bývá hlavním lákadlem, dopřejte si aspoň chvilku na procházení se malebnými uličkami. Po cestě jistě narazíte na útulné kavárny a restaurace, kde si můžete odpočinout a občerstvit se.

Krásné pláže

Slunění se u moře jistě nesmí chybět. Nabízí se několik pláží, kde si můžete užít koupání. Jedna z pláží se nachází přímo ve městě, je tak poměrně rušná. Jen pár kilometrů od ní leží pláž Ramova, dojít tam můžete i pěšky po promenádě.

O něco klidnější je pláž Nugal, na kterou se dostanete procházkou přes park Osejava. Není zde občerstvení a je třeba počítat s tím, že jde o nudistickou pláž, nicméně přijít může každý.

Pokud si chcete užít různé aktivity, a přitom se i vykoupat v moři, ideální volbou je pláž Biloševac. Je zde nafukovací aquapark, půjčovna vodních skútrů a spousta možností, kde se občerstvit.

Obecné tipy pro dovolenou

Ať už se rozhodnete vyrazit jen do Makarské, nebo chcete prozkoumávat různá města a místa, chybu rozhodně neuděláte výhodným ubytováním v Chorvatsku.

Výběr lokality záleží pouze na vás. Hotely a penziony sice mohou být lákavé, zejména pro páry, které si jedou k moři odpočinout.

Nicméně skvělou alternativou jsou apartmány – ty pronajímají přímo místní. Jde přitom o krásné ubytování, kde se budete cítit jako doma. Navíc si můžete vybrat, jaké vybavení potřebujete.

K dispozici jsou opravdu rozmanité možnosti. Záleží tedy na vás, zda se neobejdete bez kvalitní kuchyňské linky a vybavení, abyste si mohli sami vařit, či vám záleží spíše na konkrétní lokalitě a vzdálenosti od moře.

Díky pestré nabídce nemusíte hledat kompromisy – jistě totiž najdete to pravé, co vyhoví vašim představám.

Makarska je ideální destinací pro dovolenou, ať už toužíte po klidném relaxu či spíše poznávací dovolené. Čekají vás zde krásné pláže, malebné historické centrum a pestrá nabídka aktivit. V blízkém okolí se navíc nachází další zajímavá turistická místa, například Brela, Baska Voda nebo Tucepi. O zážitky v této lokalitě rozhodně není nouze.

Zdroj obrázku: Serenity-H / stock.adobe.com

Související články
Komáři tygrovaní, původem z jihovýchodní Asie, jsou přenašeči nebezpečných nemoci, jako je horečka dengue, žlutá zimnice či virus zika. Klimatické změny, zejména rostoucí teploty vzduchu, vytváří příhodné podmínky pro jejich šíření do Evropy. S komárem tygrovaným (Aedes albopictus) je tak, podle Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), možné se již setkat v Rakousku, […]
Ta zpráva mohla vyděsit tisíce lidí, kteří zamíří v létě na Jadran. Kvůli oteplování moře se u pobřeží Černé Hory, zejména v moři u pláží v okolí Budvy, objevili mnohoštětinatci známí jako ohniví červi. Prý jsou jedovatí. Prý pouhý dotyk může lidem způsobit zdravotní obtíže. Mnohoštětinatec Hermodice carunculata, přezdívaný jako ohnivý červ kvůli zbarvení, způsobil […]
Žraloci obývají planetu Zemi dlouhých 250 milionů let. V průběhu této doby zastávaly různé druhy žraloků širokou škálu funkcí v mořském ekosystému, od vrcholových predátorů po transportéry živin. Dnes patří moderní žraloci k nejohroženějším obyvatelům moří a oceánů, nejnovější výzkum navíc odhalil, že i jejich funkční rozmanitost je dnes na svém minimu. Ekologické role jednotlivých […]
Potvrzeno! Ze studie založené na pozorování dvou sloních stád ve volné přírodě v Keni nedávno vyplynulo, že i sloni se navzájem dokážou „oslovovat“ individuálními jmény. Až dosud přitom byla tato schopnost přisuzována pouze dvěma druhům zvířat – delfínům a papouškům. Největší žijící suchozemští savci „nejenže používají specifickou vokalizaci pro každého jedince, ale také rozeznávají a […]
Koně sehráli důležitou roli v historii lidstva, umožnili lidem cesty na dlouhé vzdálenosti, převoz těžkých břemen i obsluhu strojů. Díky koním se mohli rychle stěhovat z místa na místo i bojovat z jejich hřbetů. Dřívější zkoumání umístily počátky domestikace těchto ušlechtilých zvířat do doby 3300 až 3000 př.n.l. Nejnovější analýzy ji však posouvají do roku […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz