Domů     Vesmír
Naše Galaxie je domovem myriád bludných světů
Martin Janda 18.5.2024

Země a jejích sedm sestřiček se od svého zrodu drží pomyslných máminých sukní. Možná se jejich orbity v minulosti měnily, možná pohltily některé ze svých sourozenců, ale z dálky Sluneční soustava působí jako vzorová hvězdná rodina..

Nedá se ovšem vyloučit, že kdysi dávno v raných fázích vývoje Sluneční soustavy gravitační kulečník mohl některou z planet vyšťouchnout, vyslat do mezihvězdného prostoru a udělat z ní sirotka. Nevíme, jestli se tak stalo, ale nebylo by to nic výjimečného.

Takových planetárních tuláků jsou jen v naší Galaxii biliony. A je jich zřejmě více než planet našeho typu.

Volně plovoucí planety, temné, izolované koule putující vesmírem vyvázané z vlivu hvězd, nevznikají jen tak uprostřed vesmírné pustiny. Rodí se stejným způsobem jako jiné planety: ve vířícím disku plynu a prachu obklopujícím rodící se hvězdu.

Planetární soustavy jsou však dynamické systémy, kde na sebe tělesa působí všelijak působí. A tak se snadno může stát, že se některá z planet vyváže z gravitačního vlivu mateřské hvězdy a zmizí v hlubokém vesmíru.

Astronomové kdysi spočítali, že jen v Mléčné dráze se hvězdným mámám ztratily miliardy planetárních dětí. Nyní vědci z NASA a japonské univerzity v Ósace tento odhad zvyšují na biliony. Ve dvou článcích publikovaných v časopise The Astronomical Journal vědci odvodili, že těchto planet je šestkrát více než světů obíhajících kolem vlastních sluncí.

Kromě toho také identifikovali druhého dosud objeveného planetárního tuláka o velikosti Země.

Existence světů, které se nedobrovolně vydaly na vandr, je již dlouho známa, ale není dostatečně prozkoumána. Předchozí zjištění naznačovala, že většina těchto planet je velká asi jako Jupiter, tedy nejhmotnější planeta naší Sluneční soustavy.

K lepšímu prozkoumání těchto potulných světů využil astronom z Goddardova střediska vesmírných letů NASA David Bennett se svým týmem devět let dat z teleskopu Microlensing Observations in Astrophysics, umístěného na observatoři Mount John na Novém Zélandu.

Exoplanety byly nepřímo detekovány měřením toho, jak jejich gravitace deformuje světlo přicházející od vzdálených hvězd za nimi, což je efekt známý jako mikročočkování.

Podle Bennetta je pravděpodobnější, že většina neznámých světů je mnohem menší než Jupiter. To proto, že se předpokládá, že planety se většinou stávají tuláky, když do sebe narazí dvě protoplanety. Síla nárazu je tak silná, že jednu z nich doslova vystrčí ze vznikajícího hvězdného systému.

Planety však mohou být ze svých hvězdných systémů vyhnány pouze většími objekty. Pokud by většina těchto hvězdných sirotků byla velikosti Jupiteru, muselo by kolem hostitelských hvězd obíhat mnoho takzvaných Superjupiterů, těch je však málo. Proto vyvržení hrozí právě planetám s nižší hmotností.

Stále existují určité nejasnosti ohledně toho, zda pozorovaní tuláci skutečně putují vesmírem nesvázaní hvězdnou gravitací, nebo jsou jen vyvrženi na tak vzdálené dráhy, že jejich mateřskou hvězdu je obtížné najít.

Astronom Przemek Mróz z Varšavské univerzity se domnívá, že pozorované planety pravděpodobně zahrnují kombinaci obojího, ale bude obtížné odvodit relativní počet každé z nich pouze metodou mikročočkování.

Více dat o toulavých planetách by měl přinést americký teleskop Nancy Grace Roman Space Telescope, který bude pracovat v infračerveném spektru a do kosmu se podívá v roce 2027. V kombinaci s údaji z Euklidova teleskopu Evropské kosmické agentury a z dobře umístěných pozemních observatoří budou vědci schopni vesmírným tulákům lépe porozumět.

Související články
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ukončil vývoj vozítka VIPER. Jeho úkolem mělo být pátrání po vodě či dalších zdrojích na Měsíci. Jako důvod uvedla rostoucí náklady, odkládání startu, ale také možné ohrožení dalších projektů Původně měl VIPER započít svou misi k Měsíci už na sklonku minulého roku. Nakonec však NASA požádala o odložení […]
Jeden rok večerního sledování televize, jedna cesta letadlem z východního na západní pobřeží USA nebo 3 dny strávené v Atlantě. Všemi těmito činnosti do sebe průměrný Severoameričan dostane dávku 0,1 miliSievertu (mSv) ionizujícího záření. Dalších přibližně 6,1 mSv za rok načerpá tím, že chodí k lékaři, jí, pije, dýchá a funguje ve světě, ve kterém […]
V květnu patřil obzor polárním zářím, které se v podobné intenzitě opakují jednou za 500 let. Zatímco se svět kochal, naše planeta čelila nejsilnější geomagnetické bouři za více než 20 let. Podle vědců šlo ale jen o ochutnávku toho, co nás čeká v nejbližších letech. Žhavme foťáky, chraňme elektroniku, Slunce se dostává do ráže. Mezi 3. a 9. […]
Zatímco přivrácená strana Měsíce byla lidmi prozkoumána do detailu, ta druhá, odvrácená lidstvu dlouho unikala. To nyní změnila čínská sonda, Čchang-e 6, která na ní přistála a nasbírala na ní vzorky hornin, které nyní doputovaly zpět na Zemi. Měsíc, věčný souputník naší Země je s ní v takzvané vázané rotaci. Což znamená, že je k […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz