Domů     Medicína
Co se stane s vaším tělem, když přestanete kouřit?
Zdroj: Pixabay

O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to!.

Podle posledních průzkumů kouří asi 25 % Čechů, a to převážně klasické cigarety, ačkoliv se zvýšilo i používání elektronických cigaret a nikotinových sáčků, především mladší generací. Denně v České republice kouří 20,6 % mužů a 12,0 % žen ve věku 15 a více let.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je tabáková epidemie jednou z nejvážnějších hrozeb pro veřejné zdraví, jaké kdy svět čelil. „Tabák každoročně zabije více než 8 milionů lidí. Přes sedm milionů z nich umírá v důsledku přímého užívání tabáku a přibližně 1,2 milionu v důsledku vystavení pasivnímu kouření mezi nekuřáky,“ říká Barbora Macková, ředitelka Státního zdravotního ústavu.

Lepší funkce plic a zmírnění kuřáckého kašle

Jak se zlepší fungování lidského těla, když člověk přestane kouřit? „První změnou, ke které může dojít již během několika hodin od vykouření poslední cigarety, je snížení srdeční frekvence,“ říká Humberto Choi, plicní lékař z Clevelandské kliniky.

Zvýšené hladiny oxidu uhelnatého v krvi zjištěné u kuřáků, jež jsou zhruba třikrát vyšší než u nekuřáků, se také během několika dní vrátí k normálu. V průběhu několika dalších týdnů pak dojde ke zlepšení funkce plic a zmírnění takzvaného kuřáckého kašle, který je u kuřáků projevem chronické bronchitidy neboli chronického zánětu sliznice průdušek.

Po několika týdnech či měsících od ukončení kouření může rovněž dojít ze zlepšení čichu a chuti. Choi to komentuje: „Někdy si lidé ani neuvědomí, že ztratili čich a chuť, dokud se jim nevrátí.“ U člověka, který přestane kouřit, se po několika letech rovněž dramaticky sníží riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění.

Marie Robertsonová, kardioložka, která pracuje jako vedoucí vědecká pracovnice Americké kardiologické asociace, k tomu říká: „Do 10 let klesá riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění o 63 % u těch, kteří přestali kouřit, ve srovnání s kuřáky.

Po 20 až 30 letech toto riziko klesá na podobnou úroveň jako u někoho, kdo nikdy nekouřil.“.

Zdroj: Pixabay

Menší riziko infarktu i rakoviny

Obdobné je to i určitých typů rakoviny. „Po 10 letech je riziko úmrtí na rakovinu plic u lidí, kteří skoncovali s kouřením, poloviční než u kuřáků,“ říká Farhad Islami, hlavní vědecký ředitel American Cancer Society, který studuje rizika rakoviny u různých populací, „stejné je to i s rakovinou hlavy, krku nebo jícnu.“ Nedávný výzkum, na kterém se Islami podílel, prokázal, že 20 až 29 let po skoncování s kouřením se riziko úmrtí na rakovinu sníží asi o 90 %.

U lidí, kteří byli schopni přestat před dosažením 35 let věku se riziko úmrtí na rakovinu související s kouřením po dvaceti až třiceti letech téměř rovná riziku u osoby, která nikdy nekouřila.

U lidí, kteří žijí s chronickými zdravotními stavy souvisejícími s kouřením, jako je rakovina, srdeční onemocnění nebo CHOPN (chronická obstrukční plicní nemoc, při které se dýchací cesty trvale zúží), může odvykání zpomalit progresi tohoto onemocnění a zároveň zlepšit šance na přežití.

„Pravděpodobnost návratu rakoviny je nižší, pokud přestanete kouřit,“ říká k tomu Humberto Choi. U lidí, kteří již prodělali infarkt, může odvykání snížit riziko rozvoje dalšího infarktu stejně jako pravděpodobnost zhoršení CHOPN.

Odvykání bolí

Odvykání však není snadné. Zatímco někteří jsou schopni s kouřením přestat doslova z minuty na minutu, jiní potřebují pomoc léků, aby omezili chuť na cigaretu. Někteří pak musí zcela překopat své každodenní návyky, aby dosáhli úspěchu, zatímco u jiných to není nutné.

U většiny se úspěch nedostaví při prvním pokusu, ale je třeba to nevzdat, související zdravotní přínosy za to stojí. „Každý pokus je lekcí, jak to příště udělat lépe,“ říká k tomu kardioložka Robertsonová.

Více se dočtete v časopise 21. století číslo 4/2024, které vyšlo 14.3. 2024.

Štítky:
Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz