Domů     Příroda
Místo noční lampičky svítící petúnie
Zdroj: LightBio

Geneticky modifikované rostliny (GMO) mají řadu odpůrců i příznivců. Zákony Evropské unie jsou vůči nim neúprosné, oproti tomu ve Spojených státech se jich nebojí. A tak spatřila světlo světa, mimo jiné, i petúnie Firefly, v překladu Světluška, která v noci vydává nazelenalé světlo..

Američtí zákazníci si svítící květinu budou moci koupit už letos v dubnu, nyní je možné si ji rezervovat online za cenu 29 dolarů, tedy asi 678 korun, za kus. Na trh ji uvádí biotechnologická firma Light Bio ze Sun Vallye v Idahu pod sloganem:

„Je krásná už ve dne, ale po setmění odhaluje fascinující luminiscenci.“ Je to rychle rostoucí a bohatě bíle kvetoucí rostlina, která dorůstá výšky asi 20 cm. Potřebuje dostatek světla. Čím lépe se jí daří, tím intenzivněji v noci svítí.

Na rozdíl od úplně první modifikované svítící rostliny, tabáku, která svému svitu vděčila vnesenému genu izolovanému z dědičné informace světlušky druhu Photinus pyralis, petúnie Firefly v noci svítí díky jinému organismu, a to svítící jedovaté asijské houbě Neonothapanus nambi.

Ovšem, než k tomu došlo, byl prostřednictvím této houby opět rozsvícen tabák, který je pro vědce jakousi laboratorní myší mezi rostlinami.

Svítící petúnie i tabák

Do genomu tabáku vnesli dědičnou informaci, která zajišťuje tvorbu enzymů katalyzujících proměnu kyselina kávové na molekuly luciferinu, jež produkují světlo. Prostřednictvím dalších genů pak vědci dodali rostlině enzymy, které recyklují použitou kyselinu kávovou.

Díky tomu má rostlina stabilní produkci světla. To znamená, že vykazuje bioluminiscenci. Ta je spolehlivějším zdrojem světla než fluorescence, která potřebuje k produkci světla tak zvané budící záření. Příkladem je zelený fluorescenční protein, který byl izolován z medúzy Aequorea victoria. Ten fosforeskuje zeleně, ovšem jen pokud je nejprve vystaven modrému světlu.

African sunset, zdroj: WikiCommons by F. D. Richard

V Evropské unii nebude petúnie Firefly k dispozici, ačkoliv jeden druh geneticky modifikované petúnie dlouhých deset let na území Evropy poměrně běžně rostl, aniž by k jeho pěstování daly úřady souhlas.

Jedná se o oranžově kvetoucí petúnii s názvem African sunset, která za svoji barvu vděčí genu z kukuřice. Petúnie díky němu produkovaly pigment pelargonidin charakteristické oranžové barvy. Tuto modifikaci provedl v roce 1987 genetik Peter Meyer, který tehdy působil v Institutu Maxe Plancka v Kolíně nad Rýnem.

Tajně rostoucí GMO v Evropě

Když v březnu roku 2017 spatřil finský profesor Teemu Teeri, který se zabývá studiem zemědělských plodin, na nádraží v Helsinkách oranžové petúnie, dal si je do spojitosti s článkem, který v časopise Nature publikoval právě Meyer, a podrobil listy oranžové petúnie analýze DNA. Brzy měl jasno, jednalo se o GMO. Ačkoliv tyto rostliny nepřestavovaly žádné riziko pro člověka ani životní prostředí, přesto byly na základě evropských směrnic zničeny tisíce těchto oranžových petúnií.

Amerika přistupuje k modifikovaným rostlinám mnohem benevolentněji, už od roku 1997 jsou tam k dostání upravené karafiáty s různě intenzivně fialovou barvou květů, od roku 2004 také „modrá“ růže a od roku 2017 „modrá“, tedy spíše lila, chryzantéma.

EU povolila jejich dovoz jen ve formě řezaných květin. Svítících petúnii bude v první várce k dispozici 50 000 kusů, lidé si ji budou moci množit a pěstovat doma. „Nechápu, proč by se měl někdo geneticky upravené petúnie bát,“ říká španělský biolog Diego Orzáez Calatayud z Instituto de Biología Molecular y Celular de Plantas ve Valencii.

„Jako Evropan závidím zákazníkům ve Spojených státech, že budou mít tuhle fascinující rostlinu k dispozici,“ dodává.

Štítky:
Související články
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz