Domů     Zajímavosti
Z českých měst mizí herny. V tomto století hraje prim online hraní

komerční sdělení

Ačkoliv již boj měst a obcí s hazardem neplní přední stránky novin jako před několika lety, stále ani v nejmenším neskončil. Celá řada měst zakázala na svém území provozování výherních automatů, jiná se k tomu chystají.

Celý proces ale neprobíhá tak bezproblémově, jak si odpůrci hazardu představovali. Počet heren v českých městech klesá, přináší to sebou ale i určité problémy.

Motivace k zakazování heren

Města sahají k zákazu heren s tzv. technickými hrami na svém území především proto, aby se zbavila negativních společenských jevů, které se tímto druhem podnikání do jisté míry pojí. V tomto kontextu je třeba zmínit, že zákaz heren nemůže nikdy docílit toho, že lidé přestanou hrát.

Mizející herny znamenají, že hráči tak budou směřovat do českých online casin, ve kterých je možné hrát odkudkoliv a kdykoliv.

Právě možností online hraní, kterou města nemají logicky pod kontrolou vůbec, argumentují odpůrci zákazů heren. Přidávají k tomu, že příjmy z online casin putují rovnou státu a města přijdou zkrátka, ačkoliv jejich obyvatelé mohou v online prostředí např. podléhat závislostem úplně stejně jako v kamenných hernách (podle některých odborníků dokonce ještě víc). Řešení problémů s tím spojených však potom stejně zůstává na městech.

Odpůrci dodávají, že města se sama připraví o významný zdroj příjmů (u okresních měst jde až o stovky milionů korun ročně), avšak hráče pouze přesunou do virtuálního prostoru. Online casina navíc běžně inzerují v televizi či na internetu a za problém to považováno není.

O hráče nouzi nemají, neboť komfortu a širokých možností nabízí hráčům prakticky stejný herní zážitek jako kamenné herny.

Automaty, které mohou hráči znát z kamenných heren, například některé SYNOT automaty, jsou v online casinech koneckonců dostupné také.

Zastánci rušení však namítají, že negativní jevy často spojené s hernami jako drobná kriminalita či rušení okolí stojí za to eliminovat i za cenu nižších příjmů pro obce.

Problémem pro obce však může být i to, že v některých případech je způsob zákazu nebo regulace napadán a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže za to již několikrát udělil pokutu. Téměř třímilionovou pokutu z tohoto důvodu dostala i Praha.

Kde jsou automaty tabu

V současné době je provozování heren s klasickými výherními automaty vyhláškami regulováno v Praze, Brně, Ostravě, Chomutově, Českých Budějovicích, v Písku a v řadě dalších měst.

Plzeň, kde je již několik let stále zkracován seznam míst, kde lze automaty provozovat, se připravuje úplný zákaz heren na území města.

Některá města, např. Kladno nebo Turnov, však provozování automatů nezakázala a v dohledné době se k tomu ani nechystají. Jejich argumentace již byla zmíněna: ztráta příjmů pro obecní pokladnu a diskutabilní vliv na počet závislostí kvůli přesunu hráčů jinam, nejčastěji do online prostředí.

Problém s černými hernami

I města, která výherní automaty na svém území zakázala, se jich však ve skutečnosti nedokázala zcela zbavit. Poměrně velkým problémem jsou černé herny. Řada měst se s tímto problémem potýká a musí se spoléhat na pomoc policie či celní správy.

Provozovatelé heren se snaží nacházet nové způsoby, jak obcházet zákonná nařízení. Automaty jsou vydávány za tvz. kvízomaty či slevomaty, někde se hráči musí stát členy „klubu“ apod.

Online casina táhnou

Počet heren v českých městech se tedy ve 21. století významně snižuje. Část hráčů se přesouvá do heren nelegálních, naprostá většina běžných hráčů ale samozřejmě volí online casina. Ta jsou fenoménem dnešní doby a nabízí tolik možností, že je otázkou, do jaké míry je pro hráče potřeba po kamenných hernách smutnit.

18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Foto: Depositphotos.com, Belish

Související články
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi fungujícími klášterními pivovary a společně uvařili velikonoční speciály Poutní: Poutní Březnové a nové Poutní Dubnové. Právě tato a další piva budou moci pivaři ochutnat už zítra (27. […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz