Domů     Zajímavosti
Z českých měst mizí herny. V tomto století hraje prim online hraní

komerční sdělení

Ačkoliv již boj měst a obcí s hazardem neplní přední stránky novin jako před několika lety, stále ani v nejmenším neskončil. Celá řada měst zakázala na svém území provozování výherních automatů, jiná se k tomu chystají.

Celý proces ale neprobíhá tak bezproblémově, jak si odpůrci hazardu představovali. Počet heren v českých městech klesá, přináší to sebou ale i určité problémy.

Motivace k zakazování heren

Města sahají k zákazu heren s tzv. technickými hrami na svém území především proto, aby se zbavila negativních společenských jevů, které se tímto druhem podnikání do jisté míry pojí. V tomto kontextu je třeba zmínit, že zákaz heren nemůže nikdy docílit toho, že lidé přestanou hrát.

Mizející herny znamenají, že hráči tak budou směřovat do českých online casin, ve kterých je možné hrát odkudkoliv a kdykoliv.

Právě možností online hraní, kterou města nemají logicky pod kontrolou vůbec, argumentují odpůrci zákazů heren. Přidávají k tomu, že příjmy z online casin putují rovnou státu a města přijdou zkrátka, ačkoliv jejich obyvatelé mohou v online prostředí např. podléhat závislostem úplně stejně jako v kamenných hernách (podle některých odborníků dokonce ještě víc). Řešení problémů s tím spojených však potom stejně zůstává na městech.

Odpůrci dodávají, že města se sama připraví o významný zdroj příjmů (u okresních měst jde až o stovky milionů korun ročně), avšak hráče pouze přesunou do virtuálního prostoru. Online casina navíc běžně inzerují v televizi či na internetu a za problém to považováno není.

O hráče nouzi nemají, neboť komfortu a širokých možností nabízí hráčům prakticky stejný herní zážitek jako kamenné herny.

Automaty, které mohou hráči znát z kamenných heren, například některé SYNOT automaty, jsou v online casinech koneckonců dostupné také.

Zastánci rušení však namítají, že negativní jevy často spojené s hernami jako drobná kriminalita či rušení okolí stojí za to eliminovat i za cenu nižších příjmů pro obce.

Problémem pro obce však může být i to, že v některých případech je způsob zákazu nebo regulace napadán a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže za to již několikrát udělil pokutu. Téměř třímilionovou pokutu z tohoto důvodu dostala i Praha.

Kde jsou automaty tabu

V současné době je provozování heren s klasickými výherními automaty vyhláškami regulováno v Praze, Brně, Ostravě, Chomutově, Českých Budějovicích, v Písku a v řadě dalších měst.

Plzeň, kde je již několik let stále zkracován seznam míst, kde lze automaty provozovat, se připravuje úplný zákaz heren na území města.

Některá města, např. Kladno nebo Turnov, však provozování automatů nezakázala a v dohledné době se k tomu ani nechystají. Jejich argumentace již byla zmíněna: ztráta příjmů pro obecní pokladnu a diskutabilní vliv na počet závislostí kvůli přesunu hráčů jinam, nejčastěji do online prostředí.

Problém s černými hernami

I města, která výherní automaty na svém území zakázala, se jich však ve skutečnosti nedokázala zcela zbavit. Poměrně velkým problémem jsou černé herny. Řada měst se s tímto problémem potýká a musí se spoléhat na pomoc policie či celní správy.

Provozovatelé heren se snaží nacházet nové způsoby, jak obcházet zákonná nařízení. Automaty jsou vydávány za tvz. kvízomaty či slevomaty, někde se hráči musí stát členy „klubu“ apod.

Online casina táhnou

Počet heren v českých městech se tedy ve 21. století významně snižuje. Část hráčů se přesouvá do heren nelegálních, naprostá většina běžných hráčů ale samozřejmě volí online casina. Ta jsou fenoménem dnešní doby a nabízí tolik možností, že je otázkou, do jaké míry je pro hráče potřeba po kamenných hernách smutnit.

18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

Foto: Depositphotos.com, Belish

Související články
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Někteří sociologové a psychologově tvrdí, že žijeme v éře postfaktické, tedy v době, kdy jsou fakta a racionalita upozaděny a prim hrají emoce. Že na tom něco je, ukazuje letmý pohled na sociální sítě, kde mnohdy vládne agresivita, často zabalená do potrhlých konspiračních teorií. Začátkem května oběhlo internet virální video, ve kterém šedesátiletý Peter Abbott […]
Výrok Billa Gatese zněl jasně. Výroba mléčných produktů má až příliš vysokou uhlíkovou stopu. Aby tuto skutečnost zvrátil, rozhodl se podpořit kalifornský start-up, jež hodlá klasické máslo nahradit umělým. Společnost Savor ze San Jose využívá k výrobě tuku podobného živočišnému termochemický proces, který by měl být levný a zároveň energeticky nenáročný. „Vycházeli z faktu, že […]
Co se stane, když si dva bratři vezmou dvě sestry a mají dvě děti? Normálně by děti byli bratranci, ale co když otcové jsou dvě identická dvojčata a matky také dvě identická dvojčata? Pak podle genetiky jsou vlastně sourozenci a ne bratranci. Vědci jsou dvojčaty fascinováni odjakživa. Už multižánrový vědec Francis Galton v roce 1875 […]
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Zatímco z kdysi zázračného produktu se stal veřejný nepřítel číslo jedna, dnes ho bereme na milost. Plasty ale nejsou zlo. „Špatnou reklamu plastům dělají obalové výrobky s krátkou dobou použitelnosti, ale především lidské chování, jak s nimi nakládáme…“ řekl nám ředitel Ústavu makromolekulární chemie […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz