Domů     Objevy
Gorilí střeva ukrývají až kilogramy tasemnic! Primátům to však nepřekáží
Zdroj: Freepik

Dorůstá délky délky 2–4 metry a bez nadsázky představuje „noční můru“ člověka. I takovou pověst má tasemnice, jež způsobuje průjmy, bolesti břicha či úbytek hmotnosti. Gorilám však tento nezvaný střevní host nejspíše vůbec nevadí….

Alespoň dle mezinárodní studie, které se společně s dalšími institucemi účastnili také vědci z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR. „Zjistili jsme, že v podstatě všechny sledované gorily byly infikovány tasemnicemi, a to již ve věku tří měsíců, a u jednoho mláděte byla zjištěna infekce se dvěma odlišnými druhy tasemnic.

Z těchto výsledků vyplývá, že pro gorily horské je normální mít tasemnice a zřejmě jim nepůsobí žádné zdravotní problémy, což je zajímavé, protože příbuzný druh tasemnic u koní způsobuje závažné koliky,“ popsala Barbora Červená z Ústavu biologie obratlovců AV ČR.

Až několik kilogramů

Za nejvíce překvapivé označili vědci zjištění, že odebrané vzorky byly nepravidelně pozitivní. Ačkoli tedy bylo zvíře při jednom z testování označeno za negativní, nebylo možné přítomnost tasemnice se stoprocentní jistotou vyloučit.

Mezinárodní výzkum proto upozornil na skutečnost, že pro správné stanovení diagnózy je nutné odebrat hned několik vzorků od jednoho jedince s odstupem několika dní. „V podstatě všechny gorily mají tasemnice, někdy i ve vysokých počtech.

Dle kolegů z Gorilla Doctors ze Rwandy, kteří provádí pitvy uhynulých goril, jich někdy ve střevě bývá i neuvěřitelných několik kilogramů, přičemž zvíře vypadá zdravě,“ doplnila Červená.

Gorily horské (Gorilla beringei beringei) patří k jedinému druhu lidoopů, jehož populace narůstá, přičemž jejich životní prostor zůstává stejný. A právě tento fakt může do značné míry infekce ovlivňovat.

Všechna stadia

V rámci výzkumu, který byl uskutečněn v letech 2018–2019, byla prozkoumána přítomnost tasemnic u 18 gorilích skupin. Konkrétně byl odebrán trus od 278 zvířat. Při jejich zkoumání nacházeli vědci jak dospělé tasemnice, tak i jejich vajíčka, někdy je objevovali na základě DNA.

Problém? Jak pro koho!

Doposud se podařilo popsat zhruba 5000 druhů tasemnic parazitujících u různých skupin obratlovců. Zatímco dospělé tasemnice žijí u hostitele ve střevě, larvy u mezihostitelů se mohou vyskytovat v různých orgánech.

Volně žijícím populacím primátů obvykle nezpůsobují závažná onemocnění, u člověka či jiných obratlovců ale mohou stát za průjmy, kolikami, zvracením či zácpou.

Související články
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Sto let vzbuzuje italská zkamenělina plaza úžas, zejména svou výjimečně zachovalou kůží, která se u fosilií starých 280 milionů let takřka nevidí. Psalo se o ni v knihách i článcích, až nyní ji ale vědci poprvé prozkoumali nejmodernější technologií. O překvapení nebylo nouze – a nepatřila vždy k nejpříjemnějším. Už od svého objevu v Itálii roku 1931 […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a vyplynulo z nich, že klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě. U každého čtvrtého klíštěte byly nalezeny bakterie způsobující lymeskou borreliózu. V řadě parků pak bylo borrelií infikováno i více než 30 […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz