Domů     Příroda
Pravá podoba dinosaurů: Jak opravdu vypadali?
Veronika Tyrková 31.1.2024
Rekonstrukce vzhledu anchiornise. FOTO: Nobu Tamura / Creative Commons / CC BY 3.0

Mezi dosud objevenými 700 druhy dinosaurů, rozdělených mezi 11 000 fosilií, najdeme širokou škálu zvířat od drobných jedinců s blanitými křídly až po dlouhokrké býložravce, kteří byli největšími suchozemskými živočichy.

V posledních letech se tempo objevování nových fosilních druhů vyšplhalo na 50 druhů za rok. .

Dnešní kresby a vyobrazení dinosaurů ve filmech ovlivnil Charles R. Knight jeho prací Rohatí a masožraví dinosauři (v originále Horned and Carnivorous Dinosaurs) zobrazující souboj Tyrannosaura a Triceratopse, ale i dalšími díly.

Mezi jeho obdivovatele patřil i Zdeněk Burian, jehož díla byla uznávaná světovou odbornou veřejností. Staré paleoumění se dnes ovšem z výstav a galerií vyřazuje, jelikož je překonané vědeckými objevy.

 

Anchiornis – proměna jeho zobrazení v čase

Hezkým příkladem změny ve vnímání fosilních druhů díky moderním vizualizačním technikám je Anchiornis huxleyi. První zkameněliny se našly v roce 2009 v severovýchodní Číně. Od té doby jsme získali více než 200 exemplářů tohoto pozdně jurského druhu a víme, že měl 4 křídla a hodně peří.

Z melanosomů získaných z jeho peří víme, že měl černo-šedé tělo s bílými prvky a červenou chocholkou. Když to zjednodušíme, vypadal jako kříženec velociraptora a datla. Jeho vzezření bylo hodně podobné ptačímu, a také byl zprvu popisován jako pták.

Od té doby se ovšem objevily důkazy o tom, že byl buď jedním z bazálních druhů ptáků nebo ptákům podobný teropodní dinosaurus z čeledi Troodontidae.

Zobrazení laserem

Nejen u Anchiornise byly odhaleny další detaily ze skrytých tkání pomocí laserem stimulované fluorescence. Většinou se měkké tkáně, jako svaly a kůže nedochovají. Přesto jsou někdy ve fosiliích přítomné, ale pro oko neviditelné.

Tento nový typ laseru funguje na principu výkonného laseru směřujícího na fosilii v tmavé místnosti, a zaznamenává se, které vlnové délky se od fosilie odrážejí. Odkrývají se tak takové rysy a úrovně detailů, které nejsou za jiných podmínek viditelné.

Pro ověření správnosti vyobrazení 3D struktur tímto laserem by ovšem bylo potřeba otestovat jej na recentních druzích jako jsou moderní ptáci a krokodýli. Přesto, že ne každá fosilie je zachovaná tak, aby mohla podstoupit laserovou analýzu, bude v paleontologii nejspíše významným pomocníkem při vyšetřovaní vzorků, protože z fosilie dokáže získat informace, aniž by ji poškodil.

Dilophosaurus – filmy mohou klamat

Ve filmu Jurský svět z roku 1993 byl Dilophosaurus vyobrazen jako přibližně 1,5–1,7 metru vysoký, zvědavý, ale nebezpečný druh, který při útoku roztahoval velký krční límec a plival jed.

Ve skutečnosti to ale byl šestimetrový silný predátor a jeden z největších suchozemských živočichů Severní Ameriky brzkého jurského období (před 201–174 miliony lety). Jeho fosilie zahrnují kompletní nohu a několik dříve neobjevených částí těl jako mozkovnu a část pánve.

Kosti ukazují, že měl silnou čelist se silnými svaly. Dilophosaurus žil v období, kdy u více druhů náhle vzrostla velikost těla, časově vsazená do hranice mezi křídou a jurou, a která se kryla s vymřením velké krokodýlí linie.

Dilophosauři s několika dalšími druhy pak nejspíš obsadili jejich ekologickou niku, a v důsledku toho došlo ke zvětšování těl.

Více se dočtete v čísle 2/2024.

Autorka: Marika Davídková

Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz