Domů     Ostatní
Kratom nemusí být jen zelený, jaké druhy známe?

komerční sdělení

Když se řekne kratom, kdo o něm už slyšel, ten si nejspíš představí zelený prášek, který je známý svými psychoaktivními účinky. Co do barvy skutečně zelený je, ale rozlišujeme hned několik druhů kratomu, které se od sebe liší účinky i pojmenováním podle jiných barev. O jaké jde?

Co si představit pod pojmem kratom

Kratom, který je dnes známý jak mezi některými mladými, tak i těmi staršími, je najemno rozemletý zelený prášek, který se získává z listů exotického stromu jménem Mitragyna speciosa. Na naše tělo může díky svému složení působit různě, jeho účinky se dělí hlavně na sedativní a stimulační.

Strom dorůstá až do výšky 30 metrů, nepoužívá se celá rostlina, ale pouze lístky a některé menší stonky. Ty se později usuší a mohou se buď používat už v této podobě, kdy se dají kouřit, žvýkat nebo přidat do extraktu, druhou možností je pak nasušené suroviny nadrtit.

A kde se kratom vůbec vzal? Někdo by si mohl myslet, že jde o chemicky vytvořený produkt, opak je ale pravdou, kratom je čistě přírodní látka. Původně se tato rostlina pěstovala v jihovýchodní Asii, konkrétně v zemích jako je Thajsko, Malajsie, Indonésie, Vietnam nebo Papua Nová Guinea.

Tamní obyvatelé ji ale pěstovali tajně, kratom pro ně totiž byl zdrojem energie, která se ve dnech s vysokými teplotami hodila. Během 19. a 20. století se postupně dostal i do USA a Evropy, kde se právě díky těmto účinkům stal také poměrně populárním.

Jaké typy kratomu známe?

Většina z nás si kratom spojí se zelenou barvou, kdo už o něm ale ví něco víc, tomu jistě neuniklo, že existuje víc typů. Jelikož se ale kratom získává z jednoho a toho samého stromu, jde pořád o tu samou látku, jen jinak zpracovanou.

A právě od zpracování se odvíjí i účinky jednotlivých druhů. Ty se alespoň v názvu rozlišují barvami, které ale s jejich vzhledem vůbec nesouvisí. Pojďme si je představit.

Zelený kratom

Zelený kratom je základním druhem kratomu a patří mezi ty nejznámější a nejoblíbenější.

Získává se hlavně z dospělých listů, které mají vyvážený podíl jednotlivých alkaloidů, odstín zelené barvy závisí na tom, v jakém počasí se listy sbíraly. Dokáže zlepšit náladu i výrazně snížit stres, dodává energii, podpoří soustředěnost a dobrou náladu.

Může navodit povznášející pocit i vysokou míru koncentrace, dokáže také mírnit úzkost a depresi.

Bílý kratom

Kdo by si myslel, že prášek bude mít bílou barvu, ten je na omylu. Má stejně jako ostatní zelenou.

Bílý kratom se stejně jako ten zelený získává z vyspělých stromů, konkrétně z jejich velmi mladých listů, ve kterých najdeme vysoký podíl alkaloidů.

Zlepšuje soustředěnost a dodává energii, je často označovaný jako náhražka kávy. Dokáže zlepšit kognitivní funkce, navodí pocit bdělosti, zlepšuje kreativitu, dokáže dodat velké množství čisté energie a menší množství euforie než zelený kratom.

Červený kratom

Červený kratom má lehce načervenalou barvu jako výsledek další fermentace, stojí za ní částečně i proces zpracování a barva žilek na spodní straně listů. Jeho zpracování je nejnáročnější, výsledkem je jeho síla.

Červený kratom je nejsilnější, díky svým specifickým vlastnostem dokáže uvolnit, snížit stres i mírnit bolest, dokáže také uvolnit svaly a navodit spánek.

Žlutý kratom

Žlutý kratom se získává z mladých listů, má vyvážený poměr alkaloidů a je spojovaný s fyzickou prací, odstraněním bolesti nebo kreativitou. Jeho výroba je poměrně náročná, takže se někteří výrobci uchylují ke smíchání zeleného a bílého kratomu a ten pak označují za žlutý.

Související články
Pokud čtete 21. Století, tak pravděpodobně nad věcmi rádi přemýšlíte. Ale přemýšleli jste někdy nad tím, co a jak se dotýká charakterové vlastnosti, kterou v psychologii označujeme jako potřebu poznávání? Jejími autory jsou američtí psychologové John T. Cacioppo a Richard E. Petty. Potřebu poznávání popisují jako tendenci lidí častěji vykonávat náročné myšlenkové aktivity a především si […]
Stal se předmětem muzejní expozice s rekordní návštěvností, posloužil k výrobě bionafty a zároveň jeho pouhá přítomnost obrací žaludek naruby. Řeč je o fenoménu posledního desetiletí, který se stal nákladnou daní za pohodlný život v městském blahobytu. V únoru 2018 vystavilo Londýnské muzeum kousek hroudy vydolované ze stokové sítě jedné z jeho městských částí. Exponát, který přilákal rekordní počet […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Ve věku 94 let zemřel 8. dubna 2024 ve svém domě v Edinburghu skotský fyzik Peter Higgs. Svou pověstnou skromnost a plachost překonával jen při rozhovorech o fyzice, kterou dokázal vysvětlit s pozoruhodnou srozumitelností. Do historie se ale zapsal především jako jeden z objevitelů částice, která váže vesmír dohromady. K objevu bosonu, který nese jeho […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz