Domů     Medicína
Šnečí sliz jako fenomén péče o pokožku
Zdroj: Pixabay

Globální trh s kosmetickými produkty obsahujícími šnečí sliz, který slouží k opravě poškozené pokožky, měl v roce 2022 hodnotu asi 555 milionů dolarů. Po boomu využívání tohoto slizu při péči o pleť v Jižní Koreji jsou nyní nejrychleji rostoucím trhem s těmito produkty Spojené státy americké. Jde skutečně až o takový zázrak v péči o pokožku?.

Příznivé účinky šnečího slizu byly známé už starým Řekům, kteří jej aplikovali na kůži k léčbě lokálních zánětů. V 70. letech minulého století si chilští chovatelé hlemýžďů, kteří je produkovali pro francouzský trh s potravinami, všimli, že při manipulaci se šneky měli měkčí pokožku rukou a drobné řezné rány na nich se jim hojily rychleji.

To odstartovalo popularitu šnečího slizu v Jižní Americe. Následně upoutal pozornost mnoha dermatologů po celém světě, kteří se snažili zjistit, zda je skutečně takovým přínosem pro lidskou pokožku.

Joshua Zeichner, dermatolog z nemocnice Mount Sinai, tvrdí, že sliz hlemýždě zahradního je plný vitaminu A a E, antioxidantů, které potlačují stárnutí pokožky, a peptidů, jež stimulují produkci nového kolagenu v pokožce.

Podle jedné studie tvoří extrakt ze šnečího slizu ochrannou barieru na pokožce, která ji chrání před znečištěným ovzduším. Existují i důkazy, že sliz pomáhá při hojení ran a léčbě popálenin, má rovněž antibakteriální a protiplísňové účinky.

Různé vlastnosti tří druhů slizu

Antonio Cerullo, biochemik z City University of New York, analyzoval tři druhy slizu, které hlemýždi produkují. Každý slouží k jinému účelu, má tudíž odlišné vlastnosti i složení. Ochranný sliz na zádech hlemýždě obsahuje antimikrobiální proteiny, adhezivní sliz, který mu slouží k tomu, aby se udržel na různých površích, má v sobě více vápníku, takže je lepkavější.

Hlen, díky kterému se šnek pohybuje, zase obsahuje více kolagenu, takže je tužší. Ovšem izolovat specifické molekuly, které tyto vlastnosti vytvářejí, a syntetizovat je pro komerční využití je komplikovaný úkol.

Zdroj: Pixabay

Šnečí sliz by přitom mohl být využit i jinde než v kosmetických produktech. Mohl by sloužit jako lepidlo na opravu ran či k léčbě vnitřních vředů, případně jako přírodní lepidlo v bioinženýrství. Když je podáván spolu s léky, pomáhá sliznicím těla snadněji absorbovat účinné látky v nich obsažené.

Extrakt ze šnečího slizu byl využit i při výrobě očních kapek, které využívají přirozený lubrikační účinek slizu a slouží k léčbě syndromu suchého oka.

Podaří se vyrobit šnečí sliz synteticky?

Šnečí sliz má skutečně velmi příznivé účinky na lidskou pokožku, i když kvalita kosmetických produktů, které ho obsahují, se může velice lišit. Problémem je jeho získávání. Pro uspokojení potřeb kosmetického průmyslu je zapotřebí velké množství hlemýžďů, kteří jsou chováni na farmách.

Aby u šneků došlo k sekreci slizu, musí být ve stresu. Plazí se po sítích a sliz odkapává do sběrných misek pod nimi, případně je ke získání slizu využívána mlžná komora.

Vědci se proto přijít na to, jak vyrobit syntetický šnečí sliz, který by měl stejně unikátní vlastnosti jako sliz hlemýžďů, jehož produkce je nákladná. Výroba syntetického slizu by byla levnější, navíc by mohla být jeho produkce zvýšena.

Adam Braunschweig, organický chemik na City University of New York, k tomu říká: „Doufám, že se nám podaří vyrobit syntetické materiály za zlomek nákladů a že budou přizpůsobitelné, tedy lépe přilnavé či více zvlhčující, v závislosti na potřebách jejich aplikace.“.

Štítky:
Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz