Domů     Historie
Potvrzeno! Skytové si zhotovovali toulce na šípy z kůže svých nepřátel
Zdroj: D.V. Pozdnjakov for The British Museum

Významný antický historik Hérodotos z Halikarnássu ve svém slavném díle Dějiny uvádí, že Skytové, starověký východoindický kočovný národ, využívali ke zhotovování si pouzdra na šípy i lidskou kůži.

Dlouhá léta nebylo možné jeho tvrzení potvrdit či vyvrátit, až nyní byl tento historický oříšek konečně rozlousknut..

Skytové byli kočovníci a obávaní bojovníci. V 7. století př. n. l. pronikli ze střední Asie do stepí severního Černomoří a na území dnešní Ukrajiny a jižního Ruska, kde založili mocné království Skytie. Jimi ovládané území měřilo od západu k východu 4 000 kilometrů.

Kromě toho, že byli kočovnými pastevci, vládli širokou škálou zbraní, jako jsou bojové sekery, palcáty, kopí a meče, prosluli však zejména střelbou z luků během jízdy na koni. V boji se chránili štíty, brněním a přilbami.

Pro svoji „nepřemožitelnost“ byli vyhledávanými vojenskými spojenci, kteří často rozhodovali o úspěchu v boji i o tom, kdo následně usedne na trůn. Zároveň se jich jejich spojenci báli, dobře věděli, že v příští bitvě mohou klidně stanout proti nim.

V bitvě u Termopyl roku 480 př. n. l. například pomáhali Peršanům v boji s Řeky, v roce 331 př. n. l. pak stáli po boku perského krále Dárea proti Alexandrovi Velikému v bitvě u Gaugamel.

Obávaní válečníci pijící krev nepřátel

Hérodotos psal o Skytech ve svém díle velmi obsáhle, je však velmi těžké určit, které z informací měl jen z doslechu a které nasbíral při osobní zkušenosti s nimi. Zmiňoval se, že pili krev poražených nepřátel a jejich useknuté hlavy vraceli příbuzným jen za tučnou odměnu.

Dokonce měli sešívat skalpy svých nepřátel a zhotovovat si z nich oděvy. Zapsal rovněž, že „mnozí svlékají kůži, nehty a vše z pravých rukou svých mrtvých nepřátel a potahují s ní své toulce na šípy“.

Zdroj: Wiki Commons by Janmad

I když archeologové objevili na skytských pohřebištích zbytky nejrůznějších kůží, dlouhou dobu nebylo možné určit jejich původ. Je to z toho důvodu, že jsou si kůže různých živočichů velmi podobné, a naopak i kůže dvou zvířat stejného druhu se od sebe mohou významně lišit.

Závisí to na jejich stáří, pohlaví i tom, čím se během života živila. Až díky paleoproteomice, analýze proteinů z organických zbytků z archeologických nalezišť, bylo možné určit původ těchto kůží.

Kozí, ovčí i lidská kůže

Mezinárodní tým vědců vedený Margaritou Glebovou, která působí na Universitá degli Studi di Padova, analyzoval zbytky kůží a kožešin, pocházející ze 14 skytských lokalit na jihu Ukrajiny. Paleoproteomickému zkoumání podrobili 45 vzorků kůže a dva kožešinové předměty, objevené v pohřebních mohylách zvaných kurgany.

Výsledky analýzy, které vědci zveřejnili ve vědeckém časopise PLoS ONE, potvrdily, že vedle kůže různých druhů zvířat Skytové skutečně používali i kůži lidskou.

Nejhojněji byla mezi vzorky zastoupená kůže kozí a pak ovčí. Některé vzorky však již byly v tak pokročilém stádiu rozkladu, že jejich původ nebylo možné určit. Dva vzorky pocházely z koně a dva z člověka.

Kožešiny patřily liškám, divokým kočkám a veverkám. Lidská kůže byla skutečně nalezena ve vrchním lemování toulců na šípy, zbytek byl zhotoven ze zvířecí kůže. Skytové často kombinovali kůže různých zvířat.

Glebová k tomu říká: „Každý lučištník si vyrobil svůj vlastní toulec z materiálů, které měl v dané chvíli k dispozici.“ To ale neznamená, že vše, co o Skytech uváděl Hérodotos byla pravda.

Štítky:
Související články
Avaři, kočovníci mongolského původu, byli zřejmě příčinou vzniku Sámovy říše na našem území. O jejich životě se toho však mnoho neví. Genetické zkoumání ostatků z jejich pohřebišť na území dnešního Maďarska, za kterým stála česká vědkyně Zuzana Hofmanová, tak nyní odhaluje taje avarské společnosti. Zuzana Hofmanová, která působí v Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty […]
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Nový archeologický výzkum, jenž probíhá v ruinách starořímského města Pompeje, které roku 79 zničila erupce sopky Vesuv, odhalil také několik domů, které byly v době výbuchu sopky v rekonstrukci. To vědcům umožnilo seznámit se se stavebními postupy, které Římané používali. Možná bychom se jimi měli nechat inspirovat… Starořímské město Pompeje se nacházelo v Neapolském zálivu. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz