Domů     Příroda
Zrak nešálí jenom lidi
Veronika Tyrková 10.1.2024
FOTO: Unsplash

Přesvědčím se, až to uvidím na vlastní oči… Kdo by někdy neřekl tuhle větu. Přitom jde o sebeklam. Evoluce nevyvinula zrak jako čistý optický odraz skutečnosti. Mozek, lidský i zvířecí, si s realitou pohrává a ukazuje nám její kreativně upravenou verzi..

Zrak funguje až nápadně podobně jako fototechnika. Obraz toho, co nás obklopuje, přináší světelný paprsek. Ten dopadá na čočku, která ho zaostřuje a pak převrácený vede na snímací zařízení – v případě oka na sítnici. Množství procházející světla může zvýšit nebo omezit clona, tutéž funkci má zornice v oku.

Tak v čem je tedy rozdíl? Ten nastává až při zpracování obrazu, na což lehce přijdete jednoduchým pokusem. Zkuste se se zapnutou videokamerou opatrně rozběhnout a dál natáčet. Asi je zbytečné ptát se, jak bude záznam vypadat.

Klasická fototechnika otrocky zaznamenává, co na snímač dopadá. Pro zrak je to ale teprve materiál, s nímž dál pracuje, a to zčásti už v oku, ale především v mozku. Proto když běžíme, terén nám před očima neposkakuje jako na videozáznamu.

Živočichové vidí svět jinak…

…A jejich zrak je jinak klame. Například mouchám ukazuje, že člověk je strašně pomalý, když se k nim blíží s plácačkou. Proto nedělá mouše problém zásahu plácačkou uniknout – pro nás nepochopitelně rychle.

Jak je to možné, když moucha nedisponuje výkonným mozkem? Zařizuje to její zrak. Obrázek toho, jak se k ní blížíme, dokáže totiž její oko rozložit na neuvěřitelných 300 záběrů během sekundy.

Svět tedy vnímá jako zpomalený film, ačkoli probíhá ve stejném čase jako realita, jak ji vnímáme my. Taková schopnost rozlišení ovšem patří k rekordům i v říši zvířat, kromě mouchy byla zatím zjištěna jen u vážky.

Obrovské rozdíly mezi druhy

Ve srovnání s mouchami je na tom člověk bídně, dokážeme rozlišit nanejvýš kolem 65 světelných záblesků za sekundu. I pes je na tom lépe, postřehne o 10 signálů víc. Pes tedy vnímá pohyb o něco pomalejší než my.

Nejlepšího skóre mezi obratlovci v experimentu dosáhl lejsek strakatý, drobný zpěvný pták, který vidí 146 záběrů za sekundu, což je nesmírně užitečné při chytání hmyzu. Čím vyšší skóre, tím rychleji dokáže daný živočich reagovat.

To podle výsledků experimentů potřebují hlavně drobní a létající živočichové, vedle nich pak mořští predátoři.

Co se vleče…

Naopak suchozemské šelmy tak velké zrakové rozlišení zjevně nepotřebují, což zoology nejprve překvapilo. Pak usoudili, že vodní prostředí zvyšuje nároky na úpravu polohy predátora, než vyrazí za kořistí.

V tomto ohledu je zřejmě lov na souši snazší, a tak si šelmy vystačí s menší časovou výkonností zraku. Ani to ale neplatí stoprocentně. Nejnižší časové rozlišení totiž naměřili u dravého mořského tvora s dlouhým názvem hvězdice trnová koruna.

Za sekundu postřehne jen 0,7 záběru. Přesto jí kořist neuteče, živí se totiž polypy tvořícími korály. Stačí jí proto přitisknout se na korálový keřík, vypustit trávicí tekutinu a pak vysát výživnou polévku.

Autorka: Kateřina Pavelcová

Více se dočtete v čísle 2/2024, které vyjde 15. 1.

Štítky:
Související články
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz