Domů     Medicína
Chronický zánět uší může u dětí zpomalit vývoj řeči
Zdroj: Emergency Rooms State of Texas

Zánět středního ucha neboli otitida je poměrně častou nemocí dětského věku. Proto má řada rodičů i lékařů tendenci jej podceňovat. Podle poslední studie, provedené vědci z University of Florida, by ale měly být ušní infekce u dětí brány vážně, protože mohou zapříčinit problémy s vývojem řeči i sluchem ve vyšším věku..

Otitida se projevuje bolestí ucha, jednostrannou či oboustrannou, někdy doprovázenou i výtokem z ucha, a dále zvýšenou teplotou až horečkou. Často propuká v noci a vede k návštěvě pohotovosti. Zánět středního ucha obvykle vzniká v souvislosti s infekcí horních cest dýchacích, kterou provází rýma.

U dětí je jeho výskyt častější než u dospělých, a to vlivem odlišné anatomie. Vnější ucho tvořené boltcem pokračuje zevním zvukovodem, který vede až k bubínku.

Za ním je umístěn systém malých kůstek, známých jako kladívko, kovadlinka a třmínek, které tvoří střední ucho. Třmínek pak naléhá na oválné okénko, součást vnitřního ucha, kde dochází k registraci zvuku nervovými buňkami a k převedení vzruchů do mozku.

S nosohltanem propojuje střední ucho Eustachova trubice, která slouží k vyrovnávání tlaků ve středouší a nosohltanu a k odvádění nežádoucí tekutiny ze středoušní dutiny. U dětí je otitida běžnější z toho důvodu, že jejich Eustachova trubice je kratší, má větší průsvit a je méně sklopená směrem k nosohltanu.

Nepříjemný zánět středního ucha

Také může být zúžena, například vlivem zvětšené nosní mandle, což má za následek nedostatečnou ventilaci středního ucha, ve kterém tak vzniká podtlak a hromadí se v něm tekutiny, v nichž se lehce uchytí bakteriální infekce.

Zánět vede ke zvýšení tlaku ve středouší a k vyklenutí bubínku. V počáteční fázi lze zánět tlumit analgetickými a protizánětlivými kapkami, v rozvinuté fázi se odstraňuje propíchnutím bubínku. Někdy dojde k jeho spontánnímu prasknutí s okamžitou úlevou od bolesti.

V případ, že je výtok ze středouší hnisavý, tedy způsobený bakteriemi, předepíše lékař antibiotika. Jinak doporučí užívání analgetik a udržování čistého nosohltanu pomocí smrkání a kapek do nosu.

Zdroj: Pixabay

Opakované záněty jsou velmi časté, neboť narušená sliznice středního ucha je náchylnější k dalšímu zánětu, který může mít těžší průběh s více komplikacemi. Nový výzkum vědců z University of Florida odhalil, že chronické ušní infekce, u kterých dochází k dočasné ztrátě sluchu, mohou po čase vést k problémům s osvojením si jazyka a po letech způsobit deficity ve zpracování sluchových vjemů.

„Otitidy jsou tak časté, že máme tendenci si myslet, že nemají žádné negativní dlouhodobé dopady. Měli bychom je ale brát vážně,“ říká Susan Nittrouerová, vedoucí výzkumnice a profesorka řeči, jazyka a sluchu na University of Florida.

Otitida a řečové problémy

Spolu s kolegyní Joannou Lowensteinovou podrobily zkoumání sluchové zpracování informací a vývoj řeči u 117 dětí ve věku od 5 do 10 let, z nichž některé v raném dětství trpěly častou otitidou, zatímco jiné ne.

Zjistily, že děti, které prodělaly hned několik ušních infekcí do tří let věku, měly menší slovní zásobu a obtížněji odlišovaly podobně znějící slova než děti, které otitidu neprodělaly. Měly rovněž problémy s odhalením změn ve zvucích, což je známkou problémů v centrech pro zpracování sluchu v jejich mozku.

Některé řečové či sluchové problémy přitom mohou být odhaleny až později. Podle Nittrouerové je včasná léčba otitid klíčová, neboť může zabránit nahromadění tekutiny ve středouší. Díky tomu se nenaruší vývoj řeči.

U dětí, které jsou náchylně k chronické otitidě, by mohly být řešením ventilační trubičky dočasně zavedené do ušního bubínku. Ty pomáhají odvést tekutinu ze středouší, která může být příčinou dočasné nedoslýchavosti a problémů s osvojováním řeči.

Štítky:
Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz