Domů     Medicína
Naděje pro pacienty trpící tinnitem
Zdroj: Pixabay

V České republice trápí tinnitus neboli šelest v uších 15 až 17 % populace. Tento nepříjemný příznak není považován za nemoc. Na lidi, kteří jím trpí je tak pohlíženo jako na jedince s „normálním sluchem“. Podle nejnovější studie tomu tak ale zřejmě není!.

Jako tinnitus se odborně označuje šelest v uších, který se projevuje pískáním, zvoněním, šuměním či hučením v jednou nebo obou uších. Trpěla jím řada známých osobností, například Ludwig van Beethoven, Matin Luther King, Michelangelo či Vincent van Gogh.

Potíže se mohou vyskytovat permanentně s nastupující intenzitou či nárazově. Pacienti je zpravidla více vnímají v klidu a tichu, nejčastěji večer před usnutím.

Obtěžující pískání v uších

Nejedná se o nemoc, ale příznak vyvolaný řadou příčin, jako jsou výkyvy krevního tlaku, obtíže s krční páteří, ušní mazová zátka, poranění ucha, ateroskleróza či stres. Nejčastější příčinou je však poškození sluchu hlukem.

Rozlišuje se akutní tinnitus, který trvá několik dnů, maximálně týdnů, a chronický šelest, který trvá déle než půl roku. Akutní většinou odezní sám a pokud není spojen například s poruchou zraku či závratěmi, není nutná návštěva lékaře.

Při chronickém je třeba lékařské vyšetření v případě, že postiženého pískání v uších psychicky obtěžuje a způsobuje mu například poruchy spánku či koncentrace.

Zdroj: WikiCommons

Závěry nejnovější studie, kterou provedli odborníci z nemocnice Mass Eye and Ear v Bostonu, hovoří o tom, že lidé trpící tinnitem mají ve skutečnosti poškozená specifická vlákna ve sluchovém nervu, což není možné detekovat standardními testy sluchu.

Proto se na ně nahlíží jako na lidi s normálním sluchem. Odborníci navíc zjistili, že u osob trpících šelestem v uších jsou neurony v mozkovém kmeni aktivnější v reakci na hluk než u lidí, kteří tinnitus nikdy nezažili.

Domnívají se proto, že jemná ztráta sluchu podněcuje mozek k nadměrné kompenzaci tohoto hendikepu zvýšením aktivity neuronů zapojených do vnímání zvuků. V důsledku toho lidé slyší něco, co vypadá jako „fantomové zvuky“.

Potíže se sluchem v hlučném prostředí

Do studie zahrnuli autoři 201 lidí, kteří tinnitus nikdy neměli, 64 osob, jež jím trpí občas, a 29 účastníků, kteří mají chronický tinnitus. Všechny vyšetřili pomocí audiogramu, na základě čehož bylo určeno, že mají normální sluch.

Když však odborníci umístili účastníkům do uší elektrody a měřili elektrickou aktivitu sluchového nervu a mozkového kmene v reakci na cvakání, zjistili, že lidé s tinnitem mají poškození specifického typu vlákna, které reaguje na hlasitější zvuky.

Stéphane Maison, klinický ředitel kliniky pro tinnitus v nemocnici Mass Eye and Ear v Bostonu, k tomu řekl: „To může vysvětlovat tak zvanou ‚skrytou ztrátu sluchu‘, kdy je u lidí hodnoceno, že mají normální sluch, přestože mají potíže se slyšením v hlučném prostředí.“ Na základě těchto zjištění věří, že by tinnitus mohl být v budoucnu léčitelný opravami poškozených vláken sluchového nervu.

Do té doby doporučuje Zdeněk Čada, ORL specialista, přehlušit obtěžující, dlouhotrvající tinnitus například poslechem hudby.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz