Domů     Zajímavosti
Jak může vypadat moderní obývací pokoj?

komerční sdělení

Celý den trávíme mimo domov, když se sem ale vracíme, toužíme po útulném prostředí, které nás sevře v náručí, ukonejší nás, zbaví stresu a všech starostí, umožní nám alespoň na chvilku na všechno zapomenout a volně dýchat.

Brzy nás zase starosti všedních dnů vrátí nohama na zem, to ale neznamená, že si alespoň těch pár minut nemůžeme užít. Jak? Ideálně, když se usadíme na pohovku v útulném obývacím pokoji.

Obývací pokoj může být moderní i pohodlný

Kde jinde se po náročném dni usadit a popovídat si s našimi nejbližšími nebo přáteli, usadit se nad sklenkou dobrého pití nebo stránkami oblíbeného románu či detektivky? Pro tohle všechno je jako stvořený obývací pokoj, musí být ale správně zařízený.

Nejde totiž jen o to, že na podlahu dáte kobereček, na něj postavíte konferenční stolek, k němu nějakou tu pohovku a na zeď připevníte televizi.

Obývací pokoje jsou jednou z nejdůležitějších místností v domě, proto bychom mu měli věnovat dostatečnou pozornost.

Víte, že pro někoho je obývací pokoj doslova srdcem domova, bez kterého by domov nebyl tím, čím je?

Začněte pěkně od podlahy

V obývacím pokoji se odehrává ta příjemnější část dne, měli bychom se zde tedy cítit příjemně a neměla by nám být zima. Ta jde nejvíc od podlahy, proto první věc, kterou budete řešit, by měla být právě ona.

Někdo si na ní položí plovoucí podlahu, jiný dřevěné parkety, další huňatý koberec. Volba je na vás, myslete ale na to, aby se dobře udržovala, byla příjemná na chůzi, ladila s interiérem a nestudila vás. Pomoci může i podlahové topení.

Jakou barvu budou mít stěny?

moderním interiéru převládá jednoduchost a minimalismus, to jde ruku v ruce s použitím neutrálních, pastelových a přírodních barev.

Dnešní obývací pokoje tak mají stěny v bílé, šedé, béžové, světle hnědé, bledě modré, zelené, růžové nebo žluté barvě, příjemně působí i olivově zelené nebo terakotové stěny.

Vsaďte na jeden výrazný prvek

Obývák má být útulný, ale ne nudný.

V moderních interiérech se často kombinují světlé barvy, kdo ale chce, aby na něj obývací pokoj dýchl životem pokaždé, když sem vejde, měl by si sem pořídit také jeden výrazný prvek. Je jedno, zda půjde o červenou sedačku nebo třeba zelený kobereček, to už záleží na vašem vkusu a tom, jak celou místnost pojmete, ale nebojte se trochu odvázat.

Jaký nábytek by vám neměl chybět?

Základem je sedačka, která by měla být tak velká, aby se na ní vešli všichni, zároveň ale aby se do pokoje vešla.

Konferenční stolek postavený před pohovku nebo sedací soupravu.

Komody, na které můžete postavit třeba rámečky s fotografiemi a do nich uschovat věci, které nemají být vystaveny na odiv.

Někdo se neobejde bez obývací stěny, jejíž součástí je i stolek pod TV.

Pokud máte možnost, jistě vám přijde vhod i pohodlné křeslo, třeba pohodlný ušák, nebo alespoň malé taburetky.

Pořiďte si i nějaké doplňky

Aby byl obývací pokoj opravdu útulným místem, neměli bychom podceňovat ani ty nejmenší detaily. Do rohu místnosti můžete postavit stojací lampu, vedle pohovky odkládací stolky, hodit se mohou i poličky na stěnu.

Sedačku ozdobte barevnými polštářky, na zeď zavěste třeba váš rodinný obraz. Kreativitě se meze nekladou.

Náš tip na závěr: Celkovou atmosféru podtrhne dobře vybrané osvětlení. Centrální svítidlo je samozřejmostí, doplňte ho o lampičku, nástěnná světla, bodovky do vitrínek nebo stojací lampu do rohou místnosti.

Související články
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi fungujícími klášterními pivovary a společně uvařili velikonoční speciály Poutní: Poutní Březnové a nové Poutní Dubnové. Právě tato a další piva budou moci pivaři ochutnat už zítra (27. […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz