Domů     Historie
Játra: Víc než jen detoxikační centrum
Zdroj: Freepik

Váží přes jeden kilogram, zadržují kolem 13 % krve a plní více než 500 funkcí. Slouží jako metabolická továrna, překladiště tuků a navíc se umí sama regenerovat. Seznamte se s játry….

1983

Deset let… Tak dlouho trvaly přípravy v brněnské Fakultní nemocnici u svaté Anny na v té době značně složitý zákrok – transplantaci největší a nejdůležitější žlázy lidského těla, jater. Vynaložené úsilí následně vyvrcholilo 2. února, pod vedením profesora Vladimíra Kořístka (1927–2021).

Pacientem byl tehdy 36letý Josef Mynář z Tišnova. Sám Kořístek začal společně s týmem v této oblasti experimentovat v roce 1975, kdy játra transplantovali prasatům. „Teprve po dvou letech nám většina zvířat přežívala,“ dodal později.

Nakonec se jim cenný orgán podařilo transplantovat asi 150 chovným zvířatům. První mezilidskou výměnu však ministerstvo vnitra povolilo teprve v roce 1983, a to pod podmínkou, že operace ponese označení „experiment na člověku“.

Od té chvíle do roku 2010, provedlo Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie v Brně (CKTCH), které program jaterních transplantací zahájilo, celkem 395 zákroků.

2012

Konzumace některých druhů prošlých potravin může podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v krajním případě vést k poškození jater. „Jestliže projde doba spotřeby, mohou ve výrobku narůst bakterie a plísně.

Oba tyto druhy mikroorganismů produkují celou řadu toxických látek, většinou nějaké druhy bílkovin,“ informovala ředitelka Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR Blanka Říhová. To, že je v organismu něco špatně, přitom mohou naznačit nejprve střevní problémy – zejména průjmy a nevolnost, teprve poté přichází na řadu játra.

Toxiny totiž tento orgán pomalu, ale nenápadně poškozují. „Nemusíte vůbec tušit, že máte problém s játry, pokud si nenecháte udělat jaterní testy. Toto poškození může být častokrát až nevratné,“ doplnila bioložka.

Za potenciálně nebezpečné potraviny byly označeny zejména prošlé uzenářské výrobky a sýry.

Zdroj: Freepik

2016

Transplantačního zázraku v podobě nových jater se dočkala také 58letá pacientka se zrcadlově uloženými orgány hrudníku a dutiny břišní. Technicky náročná operace si vyžádala 10 hodin práce a Aleně Dargajové zachránila život.

Ačkoli ji po dlouhá léta vzácná anomálie nepůsobila žádné potíže, vše změnila diagnóza v podobě žloutenky typu C.. „Léčba nezabírala, postupně se můj stav zhoršoval. Jaterní testy byly čím dál horší, až mi lékaři sdělili, že mám cirhózu.

Loni v létě mi pak našli v játrech více než dva centimetry velký karcinom. V tu chvíli jsem věděla, že je zle,“ popsala svůj stav Dargajová. Lékaři ženě nejprve odstranili játra zasažená nádorem, poté přistoupili k samotné transplantaci.

Orgán od zemřelého dárce však musel být nejprve speciálně upraven, aby bylo možné jej umístit na levou stranu.

2017

Nová játra získal coby nejmladší pacient v historii také čtyřměsíční kojenec vážící pouhé čtyři kilogramy. Důvodem byla biliární atrézie, vzácné a bez operačního zásahu fatální onemocnění postihující extrahepatální žlučovody, které buď chybí úplně, nebo jsou kriticky zúžené.

V důsledku toho dochází k cholestáze – žluč nemá kam odtékat a vrací se do jater. „Transplantaci jsme u našeho historicky nejmladšího pacienta udělali metodou splitu jater. Zvolili jsme tento postup, protože tak malý štěp bychom jinak pravděpodobně nezajistili,“ vysvětlil vedoucí operačního týmu, Libor Janoušek.

Kromě samotné transplantace museli lékaři z IKEMu vytvořit játrům také nové cévní zásobení. Operace si proto vyžádala pět hodin práce s lupovými brýlemi a mikroskopem, vše ale dopadlo na výbornou. Čtvrt roku po zákroku se miminko již vyvíjelo stejně, jako jeho vrstevníci. Nebylo tedy nutné nasazovat žádnou speciální dietu.

2022

To, že jsou játra velmi odolný a rychle se hojící orgán ví medicína již léta. Co však zůstávalo tajemstvím byla schopnost jejich regenerace, a její případné spojení s věkem či stárnutím. Výsledky výzkumu z května loňského roku však dokazují, že i starší schránka může ukrývat mladý orgán.

Vědcům se také podařilo zjistit, že s přibývajícím věkem dochází v játrech k jistým změnám. Některé buňky totiž mohou nést více než dvě sady chromozomů a fungovat bez problémů, na rozdíl od ostatních buněk v těle.

Tyto „speciální“ buňky navíc žijí mnohem déle než jejich jaterní „kolegyně“, až 10 let. Navíc se zdá, že lidská játra jich postupem času shromažďují větší množství, což dovedlo autory studie k závěru, že tato změna může přispívat k udržení jejich dobré kondice, a práceschopnosti.

Pokud se tato hypotéza potvrdí, je velmi pravděpodobné, že ve chvíli, kdy se tento proces pokazí, může dojít k raketovému nárůstu rizika jaterních zdravotních komplikací.

Související články
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořených vojáků je dožít v ústraní a zahalení. Pak ale přichází lékař, který jim navrátí naději. Objev anestezie, sepse a dezinfekce v 19. století spustily skutečný rozvoj v oblasti plastické chirurgie. Tohle […]
Svatý Vojtěch, který pocházel ze slavného rodu Slavníkovců, jež bojovali s Přemyslovci o český trůn, byl druhým pražským biskupem a prvním českého původu. Unikl vyvraždění Slavníkovců, aby byl zabit na misii v Prusku. Nyní se mezinárodnímu týmu podařilo zrekonstruovat jeho tvář. Vojtěch, který je v zahraničí známý pod svým biřmovacím jménem Adalbert, se narodil kolem […]
Avaři, kočovníci mongolského původu, byli zřejmě příčinou vzniku Sámovy říše na našem území. O jejich životě se toho však mnoho neví. Genetické zkoumání ostatků z jejich pohřebišť na území dnešního Maďarska, za kterým stála česká vědkyně Zuzana Hofmanová, tak nyní odhaluje taje avarské společnosti. Zuzana Hofmanová, která působí v Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty […]
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz