Domů     Medicína
I když na tuberkulózu existuje lék i očkování, vymýtit se jí dosud nepovedlo
Zdroj: Thomayerova nemocnice

Tuberkulóza patřila v minulosti k obávaným nemocem, měla na svědomí miliony obětí. I dnes jí celosvětově onemocní na 9 milionů lidí ročně a 1,5 milionu jich na ni zemře. Česká republika patří k zemím s nízkým výskytem této nemoci, ovšem nyní stojíme před novou hrozbou, a to multirezistentní formou onemocnění, na kterou běžné léky nezabírají..

O tuberkulóze hovoří Chammurapiho zákoník, Starý zákon i Hippokratés. Než spatřil světlo světa účinný lék, podléhala jí až polovina nakažených. Léčba přitom spočívala jen v klidu na lůžku, ideálně ve vysokohorském sanatoriu.

Ke změně došlo 17. října 1943, kdy americký mikrobiolog Albert Schatz (1920-2005) izoloval látku s názvem streptomycin. Zásluhy za objev, který učinil v laboratořích Rutgersovy univerzity v New Jersey, však byly připsány jen šéfovi laboratoře Selmanu Waksmanovi, který za to získal roku 1952 Nobelovu cenu.

Ač se následně Schatzovi dostalo uznání, Nobelovu cena za svůj objev nikdy nezískal. Léčba streptomycinem byla nicméně průlomovou, protože penicilin na tuberkulózu neúčinkoval. TBC má totiž specifickou buněčnou stěnu, kterou každá látka neprojde.

Jako první to dokázal právě streptomycin. Dnes už se na léčbu používají jiná antibiotika, která mají méně vedlejších účinků, nicméně streptomycin v arzenálu lékařů stále zůstává a patří i mezi základní léky Světové zdravotnické organizace.

Mírné příznaky lidé podceňují

Česká republika patří mezi země s nízkou incidencí tuberkulózy, což je dáno dlouhou historií boje s touto nemocí na našem území. V loňském roce jí u nás onemocnělo 362 lidí a 17 zemřelo. Tuberkulóza je infekční zánět napadající plíce, ve kterých se tvoří kaverny, dutiny vyplněné bakteriemi.

Počáteční příznaky tuberkulózy jsou přitom mírné, řada lidí je proto delší dobu ignoruje. Patří mezi ně suchý kašel, často bez vykašlávání krve, později mírně zvýšená teplota, únava, hubnutí a noční pocení, kdy postižený za noc propotí i dvě pyžama.

Zdroj: Hunor Sukosd, Radiopaedia.org

Očkování proti TBC u nás bylo plošně zrušeno v roce 2011, v zemích, kde se vykytuje více případů nemoci, jako je například Ukrajina, se plošně očkují novorozenci, neboť očkování je chrání před nejtěžšími formami nemoci.

Děti se často nakazí v rodinách od dospělých, mezi sebou nákazu nešíří. Aby se nakazil dospělý, musí být v kontaktu s nemocným dlouhodobě, případně alespoň 8 hodin. Nákaza se šíří v rodinách, pracovních kolektivech či mezi štamgasty hospod.

Převážně však mezi sociálně slabšími lidmi, alkoholiky či lidmi bez domova, u nás často i mezi cizinci.

Jediné centrum pro léčbu TBC

Nemocné s tuberkulózou je u nás ze zákona povinné léčit a hospitalizovat. Děje se tak v jediném centru, a to v pražské Thomayerově nemocnici. Hrozbou je nyní především multirezistentní tuberkulóza, která odolává běžné léčbě.

Martina Koziar Vašáková, předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti, vyzývá k tvorbě nových center pro léčbu tuberkulózy, například v Brně či Hradci Králové, když říká: „Loni jsme evidovali 17 případů multirezistentní tuberkulózy, i letos je již  kapacita centra v Thomayerově nemocnici naplněná.“.

K léčbě této formy tuberkulózy se využívají speciální antibiotika, která u nás ani nejsou registrovaná a je nutné je složitě dovážet. Podle profesorky Vašákové vyjde léčba jednoho pacienty s multirezistentní tuberkulózou asi na 100 000 korun měsíčně a může trvat až dva roky, které tento člověk stráví v nemocnici.

„Musíme žádat o dovoz, úhradu pacienta a souhlas s užitím neregistrovaného léku,“ doplňuje lékařka. Prevencí je podle ní udržování optimální hmotnosti, cvičení, vyhýbání se kouření a nošení respirátoru tam, kde hrozí riziko nákazy.

„Na tuberkulózu můžete zemřít, když ignorujete to, že se ve vašem těle něco děje,“ upozorňuje.

Štítky:
Související články
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz