Domů     Příroda
Už je tady: První výskyt sršně asijské hlásí z Plzně
Jan Zelenka 6.10.2023

Bylo jen otázkou času, kdy se v Česku objeví další invazivní druh, který decimuje tradiční domácí živočichy. Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK ČR) oznámila, že se ve čtvrtek v Plzni objevily první sršně asijské. Ty se specializují na lov včel.

Na obrázku je 6,3krát zvětšené žihadlo s kapkou jedu sršně asijské (Vespa velutina). Vyfotil to před pěti lety Pierre Anquete ve Francii. V té době byl invazivní druh sršně ve většině zemí jižní a západní Evropy.

Objevila se už i v Rakousku, Německu, Maďarsku i Slovensku. Čekalo se, kdy dorazí do Česka. A už dorazila.

„Včera jsme dostali zprávu, že na jednom místě v Plzni poletují velké sršně. Zaslané fotografie svědčily o tom, že se pravděpodobně jedná o sršeň asijskou. Dnes jsme vyrazili na místo a ověřili, že jde skutečně o tento invazní druh,“ sdělil Tomáš Görner z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOP).

Sršeň se objevila ve čtvrti Skvrňany. „Máme chycených pár exemplářů, a teď se snažíme z těch dalších vypozorovat, kam lítají a kde mají hnízdo,“ řekl Görner. To se musí co nejdříve najít a zlikvidovat.

Asijská sršeň, foto: Wikipedia common

Sršeň asijská se v posledních letech stala synonymem pro invazní druhy, třebaže do Evropy se dostala už v roce 2004. Je podstatně menší než „naše“ sršeň obecná (Vespa crabro), přesto nemá v přírodě přirozeného nepřítele.

Dělnice mají délku zhruba 2 centimetry, samci 1,8 až 2 centimetry, královna až 3 centimetry. Jde o značně agresivní druh, a tak není neobvyklé, že často útočí i na člověka. Čím jsou ale opravdu nebezpečné, to je, že s oblibou likvidují včelstva a jsou v tom skutečně efektivní. Vědci uvádějí, že jediná dravá sršeň může za den zlikvidovat až 50 včel.

Domovinou tohoto hmyzu je jihovýchodní a východní Asie a jeho síla tkví v početnosti. Jedno jediné hnízdo o průměru cca 80 centimetrů je schopno vyprodukovat stovky královen, které následně přezimují ukryté v zemi a na jaře založí nové kolonie.

V nich se může postupně vylíhnout 5000–6000 řadových bojovnic, a tak to jde pořád dokola. Přestože se nejedná o největšího zástupce dané čeledi, tím je sršeň mandarínská (Vespa mandarinia), vyznačuje se poměrně dlouhým, až 10mm žihadlem.

Související články
V populaci je jen 10 % lidí, jejichž dominantní rukou je ta levá. V minulosti byli považování za nešikovné a podlé, často byli nepříliš úspěšně přeučováni na praváky. Dnes už je k levákům společnost tolerantnější, vědce však nenechává spát důvod, proč se v populaci vůbec vyskytují? Že by na to konečně přišli? Když vědci zkoumali […]
Málokteří živočichové vyvolávají tak silný obdiv a zároveň odpor jako pavouci. Arachnofobií neboli abnormálním strachem z pavouků trpí až 6 % světové populace, častěji ženy než muži. Nutno však říci, že většina nejděsivějších věcí, které se o těchto osminohých členovcích tradují, jsou jen fámy! Lidé například trpí panickým strachem z toho, že je pavouk kousne, […]
Při pozorování orangutana sumaterského dospěli vědci k překvapivému odhalení. Šikovný primát si totiž sám dokázal vyléčit velké zranění na tváři s pomocí rostlinné pasty. Je to nejspíš vůbec poprvé, kdy se podařilo zaznamenat volně žijícího živočicha, jak pečuje o své zranění s pomocí rostliny. „Jsou to naši nejbližší příbuzní a to opět ukazuje podobnosti, které […]
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika. Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, […]
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz