Domů     Příroda
Orly bělohlavé zabíjí sinice, jejichž toxin by však mohl léčit lidi
Zdroj: Pixabay

Už v 90. letech 20. století docházelo ke zpočátku nepochopitelným úhynům orlů bělohlavých v blízkosti vodních nádrží na jihovýchodě Spojených států. Příčinou jejich smrti byla vakuolární myelinopatie, neurologické onemocnění mozku.

Vědci však dlouhou dobu marně pátrali po tom, co ji způsobilo. Když viníka našli, ukázalo se, že by mohl být přínosem pro lidský boj s rakovinou..

Sinice jsou velmi staré bakterie, které Zemi obývají již více než 3,5 miliardy let. Přežít do dnešních dnů se jim podařilo díky jejich neuvěřitelné adaptabilitě a odolnosti. Zároveň se o nich ví, že vytvářejí řadu látek, které mají negativní dopady nejen na lidské zdraví, ale i na zdraví dalších živých organismů.

Sinicemi produkované toxiny mohou postihovat játra či nervový systém. Nyní se ukazuje, že mohou působit i na buněčné úrovni, například tak, že zastaví buněčné dělení.

Jedna sinice, dvě toxické látky

Vakuolární myelinopatie je neurologické onemocnění, charakterizované tvorbou dutinek (vakuolizací) v bílé hmotě mozku. U orlů bělohlavých byla poprvé diagnostikována v roce 1994. Vědci však po mnoho let netušili, proč se u těchto dravců rozvinula.

Až v roce 2021 bylo zjištěno, že za tím stály neurotoxiny uvolněné sinicí Aetokthonos hydrillicola. Ta se vyskytuje na invazivní rostlině Hydrilla verticillata, která osidluje umělé sladkovodní plochy.

Zdroj: Mikrobiologický ústav AV ČR

Nyní se mezinárodnímu týmu vědců, jehož součástí byli i Češi z Biologického centra Akademie věd ČR, Centra Algatech Mikrobiologického ústavu AV ČR a Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, podařilo v této sinici objevit další silné toxické látky.

Jedná se o sloučeniny z rodiny dolastatinů, které byly dosud známé pouze u mořských sinic. Vědci se jejich zkoumáním zabývají už od 80. let minulého století. „Přítomnost dvou různých silně toxických látek v jediném druhu sinice, navíc žijící ve sladkovodních nádržích, je určitě důvodem k pečlivému sledování jejich výskytu,“ říká k tomu Jan Mareš z Biologického centra AV ČR.

Naděje pro léčbu nádorů

Původně byly dolastatiny izolovány z vodního plže zvaného mořský zajíc, až později bylo zjištěno, že jejich původcem jsou mořské sinice, kterými se tento plž živí. Výzkum dolastatinů, který trval téměř třicet let, vedl k uvedení syntetických variant těchto látek na trh, jakožto léků proti určitým typům leukémií.

Dosud však nebylo známo, jak dolastiny v přírodě vznikají. To se nyní podařilo rozluštit jihočeským vědcům ve spolupráci s kolegy z univerzity v německém Halle. Zjistili také, že je produkují i sladkovodní sinice Aetokthonos hydrillicola, které byly odpovědné za úhyn orlů.

„Poprvé se podařilo vypěstovat v laboratoři kmen sinice produkující tyto látky a přečíst jeho celý genom. To nám umožnilo studovat způsob, jakým dolastatiny v přírodě vznikají,“ vysvětluje Jan Mareš z Biologického centra AV ČR. „Izolované látky velmi silně poškozují buňky a jejich struktura zároveň obsahuje nové prvky.

Společně se znalostí jejich biosyntetické dráhy to v budoucnu otevírá dveře k tvorbě nových variant pro farmakologický výzkum, například pro léčbu nádorových onemocnění,“ dodává Pavel Hrouzek z Centra Algatech Mikrobiologického ústavu.

Štítky:
Související články
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz