Domů     Vesmír
Oceán na Europě obsahuje uhlík
Martin Janda 23.9.2023

Jupiterův měsíc Europa přitahuje zájem odborné veřejnosti jako magnet. Důvod je jasný. Měření ukázala, že pod ledovým povrchem se ukrývá oceán tekuté a teplé vody. A mnozí vědci nevylučují, že v této polévce mohou přežívat mimozemské organismy….

Pozorování provedená vesmírným teleskopem Jamese Webba naznačují, že suchý led čili zmrzlý oxid uhličitý detekovaný na povrchu Europy pochází ze slaného oceánu, který se nachází ledovou kůrou. Byť stále netušíme, zda by jeden ze čtyř Galileových měsíců mohl hostit život, uhlík v oceánu je jednou z dalších indicií ke kladné odpovědi.

Již předchozí výzkumy zjistily přítomnost suchého ledu na povrchu Europy, ale nebylo jasné, zda byl vyvržen podpovrchovým oceánem, nebo se na povrch měsíce dostal dopadem meteoritu. Pozorování pomocí Webbova teleskopu odhalilo masu oxidu uhličitého v oblasti Tara Regio.

Zde se nachází tzv. chaotický terén, kde povrchu dominují ledovcové trhliny a ledové hřebeny, které vznikly tak, že bloky ledu byly geologickými procesy vytlačeny na povrch.

„Objev oxidu uhličitého v oblastech ledového pláště Europy bohatých na soli naznačuje, že CO2 pochází z oceánu pod ním, a nikoli z vesmíru,“ uvedl astrobiolog z Laboratoře tryskového pohonu NASA a spoluautor článku Kevin Hand.

Astrobiologové se často odvolávají na „velkou šestku“ prvků, které jsou nejdůležitější pro život na Zemi: uhlík, vodík, kyslík, dusík, fosfor a síra. Čtyři z nich – uhlík, vodík, kyslík a síra – již byly identifikovány na Europě, i když zatím není jasné, zda síra nepochází z vulkanicky činného a sírou pokrytého sousedního měsíce Io, který síru do okolí chrlí v podstatě nonstop.

Mimochodem, všech šest zmíněných prvků bylo identifikováno na Saturnově měsíci Enceladus, který má podobnou skladbu jako Europa.

Povrch Europy tvoří především led, který je ve zdejších teplotách pohybujících se kolem minus 170 °C extrémně tvrdý. Ledový obal obklopuje kyslíková atmosféra, ta je však velmi řídká.

Existenci kyslíku zde nemají na svědomí živé organismy jako na Zemi, ale kosmické záření, jehož vlivem se molekuly H2O rozpadají. A zatímco lehký vodík uniká do kosmického prostoru, atomy kyslíku gravitace Europy zachytí.

Ovšem představa, že by kdokoliv živý mohl na Europě dýchat kyslíkovou atmosféru, je naprosto scestná.

Europa je vnitřním složením nejspíše podobná velkým terestrickým planetám. Hlavní minerální zastoupení v horninách připadá na křemičitany (silikáty). Okolo silikátové kůry a pláště se nachází oceán tekuté vody o tloušťce přibližně 100 km obepínající celé těleso.

Měření sondy Galileo ukázalo, že Europa má stálé indukované magnetické pole, které vzniká vzájemným působením s Jupiterovým magnetickým polem a které současně napovídá, že se na Europě musí vyskytovat podpovrchová vodivá vrstva.

Tato vrstva je s vysokou pravděpodobností tvořená slanou vodou v oceánu. Předpokládá se, že krusta se otočila o 80 stupňů, téměř se tedy převrátila, což by bylo téměř nemožné, pokud by led byl pevně spojen s pláštěm. Europa má pravděpodobně i kovové jádro tvořené železem a niklem.

Související články
Astronomové objevili dosud nejhmotnější hvězdnou černou díru v Mléčné dráze. Prozradila ji obíhající hvězda, která se kvůli ní při svém pohybu podivně „kymácí“. Neunikla tak pozornosti mise Gaia Evropské kosmické agentury. K ověření hmotnosti černé díry byla použita data z dalekohledu Very Large Telescope Evropské jižní observatoře (ESO VLT) a dalších pozemních observatoří, podle nichž […]
Při pohledu na hvězdný pár v srdci úchvatného oblaku plynu a prachu astronomy čekalo překvapení. Hvězdné páry jsou si obvykle velmi podobné, jako dvojčata, ale v případě HD 148937 se jedna hvězda zdá být mladší a na rozdíl od druhé je magnetická. Nová data Evropské jižní observatoře (ESO) naznačují, že v systému byly původně hvězdy […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
V pondělí 8. dubna k nebi nad severní Amerikou vzhlédnou miliony pohledů. Uprostřed dne nebe potemní a obloha se zbarví do soumračna. Nastane úplné zatmění Slunce. I když od posledního neuplynulo ani 7 let, to letošní bude výjimečné. Měsíc je asi 400krát menší než Slunce, shodou okolností je také 400krát blíže Zemi. Čas od času nastane okamžik, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz