Domů     Zajímavosti
Pozadí internetového připojení

komerční sdělení

Co se skrývá za cenou, kterou platíme? Dotovat internet s cenou 99 korun bez DPH? Téma konference Kam kráčí digitální sítě Plzeň 2023.

Internet se stal nedílnou součástí našich životů a běžně jej vnímáme jako službu, kterou platíme podobně jako elektřinu či vodu. Nicméně, za tímto zdánlivě jednoduchým zážitkem prohlížení webových stránek a streamování videí se skrývá složitá infrastruktura a mnoho faktorů, které ovlivňují konečnou cenu, kterou platíme za naše internetové připojení.

Náklady, které má internetový poskytovatel (ISP – Internet Service Provider), se skládají z různých faktorů a mohou se lišit v závislosti na velikosti, lokalizaci a rozsahu poskytovaných služeb. Jaké jsou hlavní nákladové položky, se kterými ISP kalkulují?

Infrastruktura a technologie: ISP musí investovat do infrastruktury, jako jsou datová centra, směrovače, přepínače, optické kabely a další telekomunikační zařízení. Tyto prvky tvoří základní síťovou infrastrukturu, která umožňuje poskytování internetových služeb.

Připojení k internetovým uzlům: ISP musí uzavírat peeringové dohody a provozovat vlastní uzly na internetu. To zahrnuje náklady na připojení k internetovým výměníkům a datacentrům, aby byla zajištěna konektivita mezi různými sítěmi.

Odborný personál: ISP musí zaměstnávat odborníky na správu a údržbu sítě, bezpečnostní experty, zákaznickou podporu a další personál nutný k provozu a rozvoji služeb.

Regulace a licencování: Mnoho zemí vyžaduje, aby ISP splňovali určité regulace a normy. To může zahrnovat náklady na licencování, dodržování zákazů a zabezpečení sítě.

Marketing a zákaznický servis: ISP musí také investovat do marketingu a zákaznického servisu k získání nových zákazníků a udržení stávajících.

Bezpečnostní opatření: Ochrana sítě proti hrozbám jako DDoS útoky, malware a hacking je pro ISP zásadní. To zahrnuje investice do bezpečnostního hardwaru a softwaru.

Energetické a provozní náklady: Infrastruktura ISP vyžaduje elektrický proud a klimatizaci pro chlazení serverových místností a další provozní náklady, záložní agregáty.

Investice: ISP často provádějí kapitálové investice do rozšíření a modernizace své sítě, což zahrnuje nákup nového hardwaru a technologií.

Široký záběr nákladů se musí promítnout do koncové ceny internetu pro koncové klienty. Je správné dotovat internet s cenou 99 korun bez DPH?  Jsou to penetrační ceny nebo predátorské ceny?

Jakým způsobem se můžeme bránit proti chování kapitálově vybaveného konkurenta, který přijde do mé lokality, a začne poskytovat službu zjevně pod nákladovou cenou? Jedno z témat, které hýbe telekomunikačním trhem probereme na konferenci Kam kráčí digitální sítě Plzeň, která se koná 21. září v Parkhotelu.

Jak se bránit konkurenci, která využívá finanční polštář z jiného trhu a rozhodla se použít praktiku predátorské cenotvorby? I podle metodiky nákladové ceny Českého telekomunikačního úřadu není dost dobře možné poskytovat beze ztráty služby pevného připojení k internetu za 120 korun měsíčně včetně DPH. Jak je tedy možné, že se zejména v sídlištních lokalitách takové nabídky objevují?

Společně s odborníky na soutěžní právo představíme nutné předpoklady pro podání podnětu Úřadu pro hospodářskou soutěž. Na konferenci představíme podání podnětu na Úřad pro hospodářskou soutěž k prošetření užití predatorních cen.

V představení se dozvíme, jaké jsou možnosti obrany menších podnikatelů proti snaze vytlačit je z trhu. Dozvíte se, jaká data máte sbírat pro doložení vlivu predatorní nabídky na vaše podnikání. Jaká je vůbec šance obrany v právním prostředí České republiky, předchozí rozhodnutí soudů v podobných případech a rozhodovací praxe ÚHOSu.

Zajímavý bude jistě i názor Českého telekomunikačního úřadu, kterého cílem je rozvoj plně optické infrastruktury. Z reakcí od ISP vnímáme ohroženou ochotu investovat do optických sítí v místech, kde predátor využívá podnákladové ceny.

Úřad představil metodiku pro výpočet nákladové ceny, která dokládá nemožnost dlouhodobé koexistence vedle predátora.

Tržní chování s dlouhodobým zmrazením marží pod nákladovou cenu rozšiřuje digitální propast mezi většími sídly a venkovskými oblastmi. Přijďte na Kam kráčí digitální sítě do Plzně.

Registrace na www.isp-konference.cz

Související články
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi fungujícími klášterními pivovary a společně uvařili velikonoční speciály Poutní: Poutní Březnové a nové Poutní Dubnové. Právě tato a další piva budou moci pivaři ochutnat už zítra (27. […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz