Domů     Technika
Yarisy lakují v kabině s nulovými emisemi CO2
Jan Nováček 28.8.2023

Ve výrobních podnicích Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) využívají unikátní lakovací kabinu s nulovými emisemi využívající technologii rekuperace tepla a tepelných čerpadel. Tímto způsobem továrna snížila roční emise CO2 o 1 000 tun..

Toyota je lídr ve výrobě automobilů s nízkými a nulovými emisemi, zároveň ale usiluje o co nejrychlejší dekarbonizaci výroby. Koncern odhaduje, že 65 procent emisí CO2 při výrobě automobilů pochází z lakovacích procesů.

Inovativní lakování v Toyotě, Foto: Toyota

Tým inženýrů složený ze zástupců oddělení odpovědných za lakovací a ekologické výrobní procesy vyvinul Toyota Global Paint Line (GPL), prototyp lakovací kabiny nové generace s nulovými emisemi CO2.

První zařízení GPL bylo instalováno v závodě TMMF, kde se vyrábějí modely Yaris a Yaris Cross. Nová technologie se používá k lakování plastových nárazníků těchto vozů.

„Jsme hrdí na to, že naše inženýry nesvazuje konvenční způsob myšlení. Díky přístupu Kaizen a kreativitě jsme schopni nejen výrazně snížit náš dopad na životní prostředí, ale také přispět k úspoře nákladů, a to i přesto, že navržené řešení může představovat o něco vyšší počáteční investici,” prohlásil Marvin Cooke, viceprezident Toyota Motor Europe pro výrobu.

Tradiční lakovací kabina je poměrně velká a vyžaduje ruční nanášení barvy. Jedná se o nízkokapacitní proces, kdy je navíc pro dosažení co nejvyšší kvality výsledného produktu nezbytné použití zemního plynu k filtrování vzduchu a udržování poměrně konstantní teploty v kabině.

Toyota Yaris Cross, Foto: Toyota

Inovativní lakovací kabina společnosti Toyota využívá plně automatizované, vysoce výkonné procesy a o správnou teplotu a vlhkost uvnitř se starají jednotky pro úpravu vzduchu. Systém se skládá ze čtyř samostatných jednotek, které přivádějí vzduch do lakovacích kabin a umožňují udržovat uvnitř konstantní podmínky.

Vzduch přiváděný do lakovací kabiny je stoprocentně čerstvý. Na své cestě do kabiny čerpá energii z výměníku tepla. Vzduch je upraven na provozní parametry lakovny, zejména na správnou teplotu a vlhkost.

Tyto dvě funkce plní integrované elektrické tepelné čerpadlo a zvlhčovač vzduchu s rozprašovačem vody. Teplota se pohybuje od 19 do 26 stupňů a vlhkost od 61 procent do 75 procent.

Systém rekuperace tepla a tepelné čerpadlo jsou napájeny elektřinou z fotovoltaických a větrných elektráren. Snižují tak potřebu elektrické energie a umožňují upustit od používání zemního plynu. Nová stříkací kabina snižuje emise CO2 o 1 000 tun ročně.

Související články
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz