Domů     Technika
Yarisy lakují v kabině s nulovými emisemi CO2
Jan Nováček 28.8.2023

Ve výrobních podnicích Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) využívají unikátní lakovací kabinu s nulovými emisemi využívající technologii rekuperace tepla a tepelných čerpadel. Tímto způsobem továrna snížila roční emise CO2 o 1 000 tun..

Toyota je lídr ve výrobě automobilů s nízkými a nulovými emisemi, zároveň ale usiluje o co nejrychlejší dekarbonizaci výroby. Koncern odhaduje, že 65 procent emisí CO2 při výrobě automobilů pochází z lakovacích procesů.

Inovativní lakování v Toyotě, Foto: Toyota

Tým inženýrů složený ze zástupců oddělení odpovědných za lakovací a ekologické výrobní procesy vyvinul Toyota Global Paint Line (GPL), prototyp lakovací kabiny nové generace s nulovými emisemi CO2.

První zařízení GPL bylo instalováno v závodě TMMF, kde se vyrábějí modely Yaris a Yaris Cross. Nová technologie se používá k lakování plastových nárazníků těchto vozů.

„Jsme hrdí na to, že naše inženýry nesvazuje konvenční způsob myšlení. Díky přístupu Kaizen a kreativitě jsme schopni nejen výrazně snížit náš dopad na životní prostředí, ale také přispět k úspoře nákladů, a to i přesto, že navržené řešení může představovat o něco vyšší počáteční investici,” prohlásil Marvin Cooke, viceprezident Toyota Motor Europe pro výrobu.

Tradiční lakovací kabina je poměrně velká a vyžaduje ruční nanášení barvy. Jedná se o nízkokapacitní proces, kdy je navíc pro dosažení co nejvyšší kvality výsledného produktu nezbytné použití zemního plynu k filtrování vzduchu a udržování poměrně konstantní teploty v kabině.

Toyota Yaris Cross, Foto: Toyota

Inovativní lakovací kabina společnosti Toyota využívá plně automatizované, vysoce výkonné procesy a o správnou teplotu a vlhkost uvnitř se starají jednotky pro úpravu vzduchu. Systém se skládá ze čtyř samostatných jednotek, které přivádějí vzduch do lakovacích kabin a umožňují udržovat uvnitř konstantní podmínky.

Vzduch přiváděný do lakovací kabiny je stoprocentně čerstvý. Na své cestě do kabiny čerpá energii z výměníku tepla. Vzduch je upraven na provozní parametry lakovny, zejména na správnou teplotu a vlhkost.

Tyto dvě funkce plní integrované elektrické tepelné čerpadlo a zvlhčovač vzduchu s rozprašovačem vody. Teplota se pohybuje od 19 do 26 stupňů a vlhkost od 61 procent do 75 procent.

Systém rekuperace tepla a tepelné čerpadlo jsou napájeny elektřinou z fotovoltaických a větrných elektráren. Snižují tak potřebu elektrické energie a umožňují upustit od používání zemního plynu. Nová stříkací kabina snižuje emise CO2 o 1 000 tun ročně.

Související články
Americká kosmická agentura NASA využije vodíkové vozidlo Toyota Lunar Cruiser pro svou nadcházejí pilotovanou misi na Měsíc. Šestikolové vozítko pro jízdu po povrchu umožní vědcům ještě detailnější průzkum zemské družice. Zapojení lunárního křižníku je jedním z hlavních bodů dohody o spolupráci, kterou NASA uzavřela s Japonskou agenturou pro výzkum vesmíru JAXA. Projekt stavby lunárního křižníku […]
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ukončil vývoj vozítka VIPER. Jeho úkolem mělo být pátrání po vodě či dalších zdrojích na Měsíci. Jako důvod uvedla rostoucí náklady, odkládání startu, ale také možné ohrožení dalších projektů Původně měl VIPER započít svou misi k Měsíci už na sklonku minulého roku. Nakonec však NASA požádala o odložení […]
Na dně moře u japonského pobřeží bylo objeveno gigantické naleziště klíčových prvků pro výrobu baterií do elektromobilů, ložisko niklu a kobaltu. První vrty u ostrova Minami-Torišima budou zahájeny příští rok. Využívání ložiska v průmyslovém měřítku má být zahájeno v roce 2026. Podle nadace The Nippon Foundation, která v posledních měsících zkoumala mořské dno u ostrova […]
Filmový průmysl se neustále vyvíjí a nové technologie mu umožňují vytvářet stále realističtější a poutavější zážitky pro diváky. Jaké nejmodernější technologie se v současné době používají ve filmech k tomu, aby zmátly smysly diváků? Technologií, která posouvá současný filmový průmysl neuvěřitelným způsobem vpřed, jsou tak zvané počítačově generované obrazy neboli computer generated imagery (CGI). Jedná […]
Svět se mění… Elektrifikuje se Severní Amerika, Evropa i Čína. Musejí. Statisíce vědců ze všech koutů planety přicházejí se znepokojivými čísly. Jenže v blízké budoucnosti nebude nutné bojovat jen s růstem CO2 v ovzduší, zároveň se budeme potýkat s nedostatkem lithia, potřebným pro výrobu baterií do elektromobilů. Do roku 2040 podle analýzy Benchmark Minerals Intelligence […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz