Domů     Historie
Průjmová onemocnění trápila lidstvo od nepaměti
Zdroj: WikiCommons

Už záznamy ze starověké Mezopotámie, jedné z nejranějších komplexních společností, obsahují zmínky o průjmech, které její obyvatele sužovaly v době asi před 3000 a 4000 lety. Nyní se vědcům podařilo najít fyzické důkazy o výskytu parazita, stojícího za úpornými průjmy, v 2500 let starém exkrementu, pocházejícím z Jeruzaléma..

Mikroskopický parazit, prvok lamblie střevní (Giardia duodenalis), je nejčastějším původce střevních parazitárních nákaz u člověka. Má hruškovitý tvar a šíří se potravou nebo vodou kontaminovanou výkaly infikovaného člověka nebo zvířete.

Způsobuje průjmovité onemocnění zvané giardióza neboli lamblióza. I dnes se jen u nás vyskytne 300 až 400 případů tohoto onemocnění za rok. Projevuje se hlenovitým, nekrvavým průjmem s velkým obsahem tuků. Postižený jedinec hubne a trpí nechutenstvím.

2500 let staré exkrementy

Lamblie je střevní parazit, který není schopen pronikat do sliznice a žije pouze v lumen tenkého střeva. Nyní se vědcům z University od Cambridge, Tel Aviv University a Izraelského památkového úřadu podařilo parazita identifikovat ve 2500 let starých exkrementech nalezených na toaletách, které se nacházely v elitních jeruzalémských rezidencích, pocházejících ze sedmého až šestého století př.

n. l. Jeden vzorek byl ze žumpy v domě Ahiel, nacházejícího se těsně za městskými hradbami, další tři pak ze žumpy v Armon ha-Natziv, ležící asi 1,6 km jižně od města.

Zdroj: WikiCommons

Toalety tvořily kamenné bloky se zakřiveným povrchem k sezení s velkým středovým otvorem pro velkou potřebu a menším otvorem, sloužícím zřejmě k močení, které byly umístěny nad žumpou. Díky tomu, že se nacházely stále na stejném místě, skýtaly ideální příležitost k identifikaci mikrobů v nich obsažených.

Předchozí výzkumy již v podobných žumpách odhalily například vajíčka tenkohlavce lidského, který způsobuje onemocnění zvané trichuruóza, hlístic, roupů a tasemnic, což naznačuje, že doba železná byla s hygienou lehce na štíru.

Důkazy o přítomnosti lamblií

Nalézt vajíčka těchto parazitů je však snazší než detekovat cysty tvořené prvoky. Vědci k tomu vyžili chemickou analýzu zvanou ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay), s jejíž pomocí jsou schopni detekovat antigeny, tedy látky spouštějící lidské imunitní reakce, vytvořené různými organismy.

Díky tomu objevili ve vzorcích stolice z Jeruzaléma jedinečný antigen, který uvolňuje G. duodenalis. Vedoucí studie Dr. Piers Mitchell, který se soustřeďuje na výzkum paleoparazitů na univerzitě v Cambridge, k tomu říká:

„Nejsme schopni říci, o jaký počet nakažených osob se jednalo, jen na základě vzorků sedimentů ze společných latrín.“.

A dále vysvětluje: „Není totiž jasné, kdo všechno tyto toalety využíval, zda pouze rodina, nebo například i zaměstnanci. Nedochovaly se žádné záznamy popisující tento druh společenské etikety.“ V každém případě se jedná o nejstarší známý důkaz výskytu G. duodenalis kdekoliv na světě.

To podle autorů studie naznačuje „dlouhodobou přítomnost tohoto parazita v populaci Blízkého východu.“ Zároveň dodávají, že je potřeba aplikovat analýzu ELISA i na další rané společnosti, aby došlo k plnému pochopení toho, odkud tento prvok pochází a kdy se rozšířil do nových oblastí v důsledku migrace, obchodu a vojenských invazí.

Štítky:
Související články
Avaři, kočovníci mongolského původu, byli zřejmě příčinou vzniku Sámovy říše na našem území. O jejich životě se toho však mnoho neví. Genetické zkoumání ostatků z jejich pohřebišť na území dnešního Maďarska, za kterým stála česká vědkyně Zuzana Hofmanová, tak nyní odhaluje taje avarské společnosti. Zuzana Hofmanová, která působí v Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty […]
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Nový archeologický výzkum, jenž probíhá v ruinách starořímského města Pompeje, které roku 79 zničila erupce sopky Vesuv, odhalil také několik domů, které byly v době výbuchu sopky v rekonstrukci. To vědcům umožnilo seznámit se se stavebními postupy, které Římané používali. Možná bychom se jimi měli nechat inspirovat… Starořímské město Pompeje se nacházelo v Neapolském zálivu. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz