Domů     Objevy
Nebezpečná trhlina: Rozdělí se Afrika na dva kontinenty?
Zdroj: Freepik

Zní to jako neuvěřitelná zpráva, ale potvrzují ji poznatky geologů. Afriku, druhý největší kontinent, trhá na dva kusy obrovská trhlina, táhnoucí se od Rudého moře až po Mosambik v délce tisíců kilometrů. Rozdělí se tedy Afrika úplně, a pokud ano, kdy se to stane?.

Stejně jako u všech dalších podobných geologických procesů půjde i v tomto případě o opravdu dlouhodobou záležitost. Nestane se to za rok, v příštím století a dokonce ani tisíciletí. Podle vědců půjde o miliony let, i když počátek procesu je patrný už nyní. Ale všechno může být také úplně jinak.

Stovky let za pár dnů

V září roku 2005 v důsledku seismické aktivity vznikla v severovýchodní Etiopii průrva asi 65 kilometrů dlouhá a široká téměř 8 metrů. Právě na tuto vzdálenost od sebe „odskočily“ tektonické desky, které se jinak od sebe oddělují hlemýždím tempem v řádu milimetrů ročně, což pochopitelně upoutalo pozornost expertů na celém světě.

Podle nich se během několika dnů odehrál proces, trvající jinak několik staletí. Stála za ním hluboko uložená masa magmatu, která vytvořila extrémní tlak. Během následujících let došlo k dalším podobným událostem, které samozřejmě opět nezůstaly bez povšimnutí, ale podle vědců šlo o méně závažné incidenty než v roce 2005.

Vznikne samostatný ostrov?

Celý tento proces je spojený s Východoafrickým riftovým systémem, složeným ze sítě trhlin a údolí. V tomto místě se africký kontinent dělí na dvě tektonické desky, přičemž somálská tektonická deska se táhne na východ od núbijské (též africké) desky, tvořící větší a starší část Afriky.

Obě tektonické desky se přitom také oddělují od arabské desky na severu a protínají se v oblasti Afarské pánve v Etiopii, proslulé svou seismickou činností, kde se otevřela zmíněná průrva v roce 2005. Vzniká tak systém ve tvaru písmene Y. Pokud by se Afrika skutečně rozdělila, existují různé scénáře toho, jak by se to mohlo odehrát.

Jedna hypotéza počítá s tím, že se většina somálské tektonické desky oddělí od zbytku afrického kontinentu a mezi nimi se vytvoří moře. Tato nová pevnina by zahrnovala Somálsko, Eritreu, Džibutsko a východní části Etiopie, Keni, Tanzanie a Mosambiku.

Jiná teorie předpokládá, že by zřejmě došlo pouze k oddělení východní Tanzanie a Mosambiku.

Budoucnost je nejistá

Ale může se také stát, že Afrika se nerozdělí na dvě části, jen některé oblasti podél Východoafrického riftu by mohly klesnout pod mořskou hladinu a zaplavila by je voda, takže by šlo jen o jakýsi vodní klín, který se zakousne do celistvého kontinentu.

Ne všechny podobné trhliny se totiž mění v oceány, což by mohl být i tento případ. Geologické síly, které řídí zmíněné procesy, by mohly selhat.

Budoucí osud této oblasti je tak ve hvězdách. „V Africe může vše pokračovat svým současným tempem a nakonec dojde k otevření oceánské pánve, jako je Rudé moře, a později se změnit v menší verzi Atlantského oceánu.

Může ale dojít ke zrychlení a vše se odehraje mnohem rychleji. Ale také se veškerá aktivita může zastavit. Co přesně se odehraje, to nevíme,“ uzavírají vědci.

Autor: Kateřina M. Košutová

Související články
Jen v Česku si míchu poraní až tři stovky lidí ročně. Následky narušení tohoto křehkého spletence nervových vláken jsou zpravidla nevratné. Anebo ne? Kristýna Kárová z Ústavu experimentální medicíny AV ČR se možnostmi regenerace axonů po míšním poranění intenzivně zabývá. Potřebuju podrbat na nose, vyhodnotí mozek a vyšle motorickou drahou míchy signál do svalů ruky, […]
Na dně moře u japonského pobřeží bylo objeveno gigantické naleziště klíčových prvků pro výrobu baterií do elektromobilů, ložisko niklu a kobaltu. První vrty u ostrova Minami-Torišima budou zahájeny příští rok. Využívání ložiska v průmyslovém měřítku má být zahájeno v roce 2026. Podle nadace The Nippon Foundation, která v posledních měsících zkoumala mořské dno u ostrova […]
Bezmála tři století víme, že blesk je elektrický výboj. Stále ale není jasné, jak přesně vzniká, a není možné jej předpovědět. Přispět k vyřešení bouřkové hádanky by mohl model elektrizace oblačnosti, na jehož vývoji pracuje Jana Popová z Ústavu fyziky atmosféry AV ČR. Většinou blesky vznikají v bouřkovém oblaku, který se nazývá cumulonimbus. Známe ho […]
V době spuštění obsadil 40. příčku mezi pětistovkou nejvýkonnějších superpočítačů světa. Teď český superpočítač Salomon definitivně opouští datový sál IT4Innovations národního superpočítačového centra, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava. Výzkumných projektů bylo za dobu provozu Salomonu v období 15. září 2015 až 13. prosince 2021 celkově 1 085, spotřebovaly celkem 1 024 milionů jádrohodin výpočetního času a […]
Ta zpráva mohla vyděsit tisíce lidí, kteří zamíří v létě na Jadran. Kvůli oteplování moře se u pobřeží Černé Hory, zejména v moři u pláží v okolí Budvy, objevili mnohoštětinatci známí jako ohniví červi. Prý jsou jedovatí. Prý pouhý dotyk může lidem způsobit zdravotní obtíže. Mnohoštětinatec Hermodice carunculata, přezdívaný jako ohnivý červ kvůli zbarvení, způsobil […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz