Domů     Technika
Četník 3008 ze Saint-Tropez
Jan Zelenka 3.8.2023

Byl vyrobený v Sochaux někdy před rokem. Teď jel kolem na cestě do té nejmalebnější části Francie. Do země vína, levandulí, zámků a neskutečné atmosféry, do kouzelné Provence.

V dosud největším testu 21. Století jsme vyzkoušeli jedno z nejprodávanějších auto Evropy, SUV Peugeot 3008 ve verzi GT. A byla to opravdu mimořádná Grand Tour: Za 9 dní jsme projeli 7 zemí a urazili 3569 km.

Dokonalost na čtyřech

Peugeot 3008 GT má vzezření mnohem dražšího auta – je prokazatelně pohledný, dokáže být překvapivě ekologický a reprezentativně noblesní – i do Monaka. Podvozek se dokonale přizpůsobil zákrutám v okolí malebného Roussillonu, který patří mezi nejkrásnější vesnice Francie, a v Gordes, kde se natáčel i Dobrý ročník, ukázal perfektní ovladatelnost díky poloměru otáčení 10,7 m.

Navíc v sytě rudé barvě nádherně kontrastoval s levandulovými lány kolem městeček Lourmarin a Lacoste.

Síla volby

V Provence mají Francouzi všechno – kopce, moře, venkov, zámky. Nejlepší croissanty, hlemýždě, lanýže i žáby. Mají všechno, co si člověk může přát, a k tomu navíc vína a většinou nová auta… často Tesly, nejvíce ale Peugeoty.

„Jste Češi a máte francouzské auto, dobrá volba,“ říkala mi jedna paní ve vůní prosyceném Grasse, hlavním městě parfémů, „… a řídíte jako Francouzi,“ smála se v okénku, když jsem musel couvat desítky metrů ve velmi úzké uličce, aby mohla projet.

V Provence se tím víc couvá, čím větší máte auto. Takže řídit kompaktní crossover SUV segmentu C občas chce trochu zkušeností – tím spíš v centru  Saint-Tropez, kde žije 5000 obyvatel, ale každý den přijede a připluje na 100 000 turistů.

Nikde jinde nejsou tak kouzelné lány levandulí, jako v Provence. Foto: Pixabay

Nejstarší stále fungující automobilová značka na světě Peugeot vyrábí kompaktní 3008 od roku 2016, za tu dobu si vydobylo uznání, stalo se bestsellerem v Evropě a získalo prestižní ocenění Car of the Year 2017.

To nový Peugeot 3008 přijel předloni jako dokonalé ztělesnění koncepce „Power of choice“. Síla volby. A že je na výběr. Vrcholem nabídky je pozoruhodně úsporná a výkonná verze Hybrid4 300 e-EAT8 s li-ion baterií s kapacitou 13,2 kWh a dojezdem čistě na elektřinu 59 km.

Pak tu jsou tříválcové benzíňáky a čtyřválcové diesely s pohonem dvou nebo čtyř kol.

Když 130 koní stačí

Právě univerzální nafťák 4×4 s motorem 1.5 BlueHDi a výkonem 96 kW (130 koní) spřažený s automatickou osmistupňovou převodovkou a krouťákem 300 Nm byl „naší volbou“. Vzhledem k očekávanému nájezdu. Plně naložený v kufru (až 591 l) a hlavně v kabině (4 dospělí) zvládl přes 3500 km s průměrnou rychlostí 67 km/h a především s kombinovanou spotřebou 5,7 litru. Velmi slušné.

Četnická stanice v Saint-Tropez. Foto: Archiv

Plné auto systému pro ochranu

“Síla rozumné volby” to byla i proto, že sedačky 3008 GT patří k tomu nejlepšímu a nejpohodlnějšímu z běžných aut, do čeho muže řidič na tisíce kilometrů při Grand Tour zabořit hýždě. Pohodlný posez pak umocní velmi příjemně tvarovaný malý volant a infotainment s rychlým ovládáním tlačítek a dotykové obrazovky.

Nová 3008 má rovněž rozšířené rozpoznávání dopravních značek (stop, zakázaný směr jízdy, zákaz předjíždění, …), což na okreskách mezi Saint Tropez a Cannes oceníte. K tomu má přední a zadní 360° kameru, a systém, který sleduje pozornost řidiče, a hlídá jeho bdělost při rychlostech nad 65 km/hod pomocí analýzy mikropohybů volantu.

Pont du Gard, akvadukt v jižní Francii, asi 25 km severovýchodně od města Nîmes, postavený v 1. století př. n. l. Římany. Foto: Archiv

A pak je tu něco, co vědci kdysi vynalezli pro armádu, následně inženýři zavedli do prémiových vozů, a teď to něco dorazilo i do segmentu kompaktních SUV – noční vidění (Night Vision). Umožňuje rozpoznat osoby a zvířata před vozem ve tmě nebo v podmínkách s nízkou viditelností.

Systém funguje na dálku až 200–250 m, tedy na asi 20 % procentech rovinek v Provence – zbytek jsou zatáčky. Infračervené záběry zobrazuje na digitálním přístrojovém panelu v zorném poli řidiče. Vyzkoušeli jsme si to, funguje to, ale ne na netopýry v okolí Grasse.

Ti Francouzi…

Kousek od Lourmarinu ve vnitrozemí pokryté fialovými lány levandulí jsou silnice tak úzké, že se sem vejde právě jen jedno auto. Do toho centrum v Nice a Cannes, jednosměrky Avignonu nebo Nimes, přeplněné Saint-Tropez.

To vše je spíš dělané na menší auta typu Peugeot 208/2008, ale i díky systémům, kamerám se ani s 3008 nemusíte bát. A když už musíte sjet do příkopu kvůli další 3008, hodí se mít 4×4. Využili jsme i systém automatického nouzového brzdění, který rozpoznává chodce a cyklisty, a to ve dne i v noci, v rychlosti 5–140 km/hod. Protože Francouzi velmi rádi jezdí na kole.

Databox

9 dní

7 zemí

3569 km

spotřeba: 5,7 l/100 km

Průměrná rychlost: 67 km/h

Rozměry (d/š/v): 4447/1906/1624 mm

Cena: od 930 000 Kč

Související články
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz