Domů     Technika
Dle Creative Dock svět přijme AI do tří let, ale bude ji regulovat
Jan Nováček 18.6.2023

Nejpravděpodobnějším scénářem, jak se společnost v roce 2026 vypořádá s generativní umělou inteligencí (AI), je její přijetí za současné komplexní regulace. Na vzestupu bude AI jako služba, generativní AI využívající web3 nebo multimodální AI. Vyplývá to z nové studie Budoucnost generativní umělé inteligence, kterou sestavili odborníci ze skupiny Creative Dock zabývající se budováním firem a technologických projektů..

Dalšími třemi méně pravděpodobnými scénáři jsou podle expertů Creative Docku hibernace a vysoce regulovaná AI, nebo ustávání a odmítání AI společností případně technologická volnost a neregulace high-tech AI.

Magnus Boman, profesor působící na Stockholmské univerzitě, vidí možné omezení použitelnosti AI, pokud by regulace byla příliš silná a dodává: „Regulace zničí cloud. Předpisy a pravidla ochrany dat, omezují samotná data, která lze ukládat v rámci národních hranic. Proto edge computing nabyde na významu.“.

Daniel Gillblad ze švédského národního centra pro aplikovanou umělou inteligenci k tomu říká: „Nikdy není snadné regulovat technologii, protože technologie je vždy o krok před námi. Je potřeba regulovat případy použití, ale ne samotnou technologii.“.

Je potřeba předvídat změny a připravit se na ně

Strategický foresight je přístup, který systematicky zkoumá možné scénáře budoucnosti s cílem co nejlépe předvídat změny a připravit se na ně. Vysoká míra nejistoty, která provází trendy v oblasti generativní AI, přístup strategického foresightu přímo vyžaduje.

Ve studii se odborníci Creative Docku hlouběji zabývají různými aspekty generativní AI, jejím tržním prostředím, průniky technologií jako jsou web3 nebo IoT a využívají vytvořené scénáře, které organizacím pomáhají zkoumat příležitosti a orientovat se ve složitosti tohoto rychle se vyvíjejícího technologického prostředí.

Scénáře mají podle ředitele oddělení foresightu a strategie Creative Dock Sebastiana Knaba provokovat. „Jsou tím, co dostanete, když zkřížíte dvě proměnné v jejich příslušných extrémech. Může se tedy zdát, že je to velmi nepravděpodobné, nebo dokonce někdy až absurdní, ale my vytváříme nejrůznější scénáře z jednoho prostého důvodu, aby se naši klienti mohli shodnout na své představě o možnostech budoucnosti, což je předpokladem pro úspěšnou strategii a přípravu dané společnosti na další roky.“.

30 trendů generativní AI

Studie zároveň identifikuje 30 trendů generativní AI a 40 nově vznikajících obchodních příležitostí. Tento pohled do blízké budoucnosti ukazuje, která odvětví mohou z AI obzvláště těžit a které oblasti podnikání se díky ní budou rozvíjet.

Generativní AI může být dalším skokem ve spolupráci člověka a stroje, který promění nejenom průmysl, ale i pracovní trh a celkovou společnost, a to v podobném měřítku jako nástup počítačů, internetu, elektromobility nebo cloudu.

S tím, jak bude stále více organizací integrovat generativní AI, budou následovat rozsáhlé sociální, politické, environmentální a technologické změny.

„V nové studii identifikujeme některé z nejvýznamnějších trendů v oblasti generativní AI, včetně vzestupu multimodální AI, generativní AI využívající web3, AI jako služby (AIaaS), pokroku v NLP a rostoucích investic do výzkumu a vývoje.

Pochopením těchto trendů mohou organizace udržet náskok a vytvořit strategie, které využijí příležitostí, jež tato transformační technologie nabízí,“ dodává Knab.

Odborníci Creative Docku identifikovali 30 trendů ve společenské, technologické, ekonomické, environmentální a politické oblasti. Společenskou oblast zahrnují trendy jako jsou například růst obav etických a morálních, růst obavy o soukromí nebo vysoká úroveň předsudků a diskriminace.

Mezi technologické trendy pak patří růst edge computingu, rozvoj decentralizovaných tržišť s AI založenou na blockchainu anebo vysoká úroveň algoritmických vylepšení. Ekonomické trendy zahrnují vysokou míru přesunu pracovních míst a vytváření nových, vzestup AI jako služby nebo vzestup AI jako služby ochrany duševního vlastnictví.

Environmentální oblast obsahuje trendy jako jsou vzestup zelené AI, vysoká úroveň přechodu na obnovitelné zdroje energie za použití AI anebo vysoká úroveň monitoringu životního prostředí. Politickou oblast reprezentují vysoká úroveň kybernetické a národní bezpečnosti, vzestup národních strategií v oboru AI a také vysoká úroveň mezinárodní spolupráce.

Štítky:
Související články
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz