Domů     Příroda
Proč spí koně ve stoje?
Zdroj: Pixabay

Pokud jste někdy prošli kolem ohrady s koňmi, jistě jste si všimli, že většina jich několikrát za den dřímá ve stoje. Koně uléhají ke spánku opravdu jen zřídkakdy, ovšem jen a pouze vleže si skutečně odpočinou..

Koně spí ve stoje, aby byli připraveni na útok predátora. Čeleď koňovitých má dlouhou historii, která si jako obranu proti predaci vyvinula spaní ve stoje na kopytech. Karen Waiteová, specialistka na koně z Michigan State University, k tomu říká:

„Díky stání mohou na predátora zaútočit kopyty a zároveň jim to dává větší šanci na útěk, než kdyby leželi.“ Protože jsou to velká zvířata, na zvednutí se ze země potřebují čas a energii, a ani jedno při útoku nemají.

Totéž platí i pro další velké kořistní býložravce jako jsou zebry, bizoni, sloni a žirafy. Ti všichni jsou schopni spát ve stoje.

Užitečný statický aparát

Anatomie koní jim umožňuje stát na nohou a přitom dřímat. Člověk by to nezvládl, spadl by na zem. Koně ovšem ne, přivřou oči, uvolní a sníží hlavu, povolí pysky a váhu přenesou na přední končetiny. Jednu zadní přitom uvolní tak, že ji pokrčí a opřou kopyto špičkou o zem.

Jejich končetiny jsou vybaveny tak zvaným statickým aparátem, který uzamkne klouby, takže se nohy samovolně nepokrčí. Svaly se v této pozici uvolní a mohou si odpočinout, protože nohy nyní plní opěrnou funkci podobně jako sloupy.

Zdroj: Pixabay

Na rozdíl od lidí nepotřebují koně spát nepřetržitě několik hodin, stačí jim kratší intervaly. V závislosti na tom, jak moc se cítí v bezpečí, se liší délka jejich spánku. Za den mohou naspat několik minut i několik hodin.

Větší potřebu spánku mají hříbata, mladí a staří koně. Ovšem alespoň jednou za den (minimálně jednou za několik dní) si kůň potřebuje na chvíli lehnout a hluboce usnout, aby se dostal do REM fáze spánku, která je životně důležitá pro regeneraci mozku i celého těla.

REM spánek je důležitý

Sarah Matlocková, která se zaměřuje na chování koní na Coloradské státní univerzitě, k tomu podotýká: „Koně stráví většinu času spánkem ve stoje, ale ve skutečnosti nedosáhnou plného REM spánku, když stojí.“ Během REM fáze spánku u lidí dochází k rychlým pohybům očí pod víčky a zdají se sny.

V tu chvíli jsou naše svaly paralyzovány, abychom se nezranili. Mozek během ní také konsoliduje a zpracovává nové informace a ukládá je do dlouhodobé paměti. Lidé, kteří nemají dostatek REM spánku se potýkají s problémy s koncentrací, se změnami nálad, slabým imunitním systémem a pomalejším růstem buněk.

Koním stačí 5 hodin spánku denně, přičemž většinu z toho zvládnou ve stoje, kdy spí hlubokým spánkem bez snů. Ale aby byl kůň dostatečně odpočatý, potřebuje podle Matlockové, alespoň 25 minut REM spánku denně, což se mu podaří pouze vleže.

Pokud toho nedosáhne, bude se potýkat s nedostatkem spánku, což u něj může zvyšovat riziku pádu. Matlocková k tomu říká: „Takoví koně bývají často špatně diagnostikováni s narkolepsií, protože mohou usnout, i když na nich jezdec jede.“.

Bezpečí především

Aby se koně cítili bezpečně, potřebují kolem sebe volný prostor, aby měli v případě ohrožení kam utéct. A protože jsou to stádní zvířata, uklidňuje je, když jsou obklopeni jinými koni. Ovšem i v populacích divokých koní platí, že zatímco si jich většina lehne, aby dosáhla REM fáze spánku, vždy alespoň jeden kůň zůstane stát, aby mohl sledovat potenciální predátory.

Matlocková to komentuje: „Pokud se ve svém prostředí necítí bezpečně, nebo nejsou obklopeni jinými koňmi, případně jsou-li izolováni, pak je méně pravděpodobné, že si lehnou ke spánku.“.

Štítky:
Související články
Málokteří živočichové vyvolávají tak silný obdiv a zároveň odpor jako pavouci. Arachnofobií neboli abnormálním strachem z pavouků trpí až 6 % světové populace, častěji ženy než muži. Nutno však říci, že většina nejděsivějších věcí, které se o těchto osminohých členovcích tradují, jsou jen fámy! Lidé například trpí panickým strachem z toho, že je pavouk kousne, […]
Při pozorování orangutana sumaterského dospěli vědci k překvapivému odhalení. Šikovný primát si totiž sám dokázal vyléčit velké zranění na tváři s pomocí rostlinné pasty. Je to nejspíš vůbec poprvé, kdy se podařilo zaznamenat volně žijícího živočicha, jak pečuje o své zranění s pomocí rostliny. „Jsou to naši nejbližší příbuzní a to opět ukazuje podobnosti, které […]
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika. Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, […]
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz