Domů     Příroda
Překvapivá lovecká strategie kladivounů
Zdroj: Wiki Commons

Žraloci kladivouni jsou aktivní predátoři, kteří si rádi pochutnávají na různých druzích ryb, hlavonožců i korýšů, větší druhy nepohrdnou ani rejnoky či jinými žraloky. Aby byli schopni pronásledovat svoji kořist, museli si vyvinou důmyslné způsoby lovu..

Kladivouni bronzoví (Sphyrna lewini) patří mezi kriticky ohrožené druhy. Jsou to 370 až 420 cm dlouzí a až 150 kg vážící žraloci, vyskytující se v mírných teplých a tropických mořích po celém světě. Často se přibližují i k pobřeží a mohou vplouvat i do zátok či ústí řek.

Dožívat se mohou až 35 let, ovšem především jejich mláďata se stávají oběťmi jiných predátorů. Jejich potravu tvoří především různé druhy ryb, hlavonožců a korýšů, stejně jako menší druhy žraloků a rejnoků.

Kladivouni umí zadržet dech

Nyní vědci přišli s překvapivým objevem, týkajícím se jejich lovecké strategie. Výzkum, který vedl Mark Royer, biolog specializující se na žraloky z Havajské univerzity, odhalil, že jsou kladivouni bronzoví schopni zadržovat dech, když se noří hluboko do mrazivých vod, aby tam chytili například chobotnici.

Royer k tomu říká: „Tento druh chování nebyl nikdy pozorován u žádného druhu do hloubky se potápějících ryb.“.

Za normálních okolností spoléhají kladivouni na pohyb vpřed, což tlačí vodu přes jejich žábra, díky čemuž z ní mohou extrahovat kyslík potřebný k dýchání. Ovšem při ponoru do hloubky by chladnější voda mohla ovlivnit jejich metabolismu, srdeční funkci a zrak, což by snížilo jejich loveckou zdatnost.

A tak si vyvinuli jinou taktiku, zavřením žáber i tlamy a zadržením dechu mohou ovlivnit své vystavení studené vodě.

Udržení tělesného tepla setrvačností

Na rozdíl od tuňáků obecných či žraloků mako, kteří mají specializovanou anatomii, která jim umožňuje uchovat si tělesné teplo i ve studených vodách, kladivouni bronzoví tuto výhodu nemají. Tělesné teplo si tak uchovávají díky tepelné setrvačnosti.

Tým Marka Royera umístil na těla šesti žraločích samců drobné sondy, se kterými tito absolvovali během několika týdnů více než sto ponorů kolem Havaje.

Zdroj: Wiki Commons

Sondy odhalily, že si kladivouni dokázali udržet svoji tělesnou teplotu, jakou mají při pohybu v povrchových vodách teplých 27 °C, i při ponoru do hloubky kolem 760 metrů, kde se teplota vody pohybuje jen kolem 5 °C. Klesla až v polovině cesty zpět k povrchu, kdy kladivouni opět otevřeli žábra, aby se nadechli.

Aby to potvrdili, mají vědci v plánu při příštím zkoumání připevnit kamery na prsní ploutve těchto kladivounů, aby mohli pozorovat otevírání a zavírání jejich žáber při ponoru.

Pokud kladivouni dokáží zadržet dech při hledání potravy v hloubce, možná se dokáží vyrovnat i s nízkým obsahem kyslíku ve vodách lépe, než si vědci mysleli. To jim dává naději na přežití v dnešním rychle se měnícím světě.

Údajně byli spatřeni v Kalifornském zálivu, jehož vody mají nízký obsah kyslíku. Nicméně, Marianne Porter, bioložka, která se zabývá studiem pohybů žraloků na Florida Atlantic University, a do studie nebyla zapojená, tomu podotýká:

„Je pravda, že tato zvířata mohou krátkodobě přežít v oblastech s nízkým obsahem kyslíku, ale pravděpodobně to není dlouhodobě udržitelné.“ A dodává: „Zajímalo by mě, co nastane, až se to stane jejich trvalou realitou.“.

Štítky:
Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz