Domů     NOVINKY
V liberecké zoo se po 30 letech vylíhnul ohrožený sup hnědý
Jan Zelenka 11.5.2023

V Zoo Liberec zažili radost, kterou 30 let nepamatují. V zázemí úseku dravých ptáků se vylíhlo mládě supa hnědého – v přírodě ohroženého a vymírajícího dravce. Pokud se podaří supím rodičům mládě úspěšně odchovat, bude s velkou pravděpodobností doporučeno mezinárodním koordinátorem chovu pro vypuštění do volné přírody.

Sup hnědý se vyklubal jako většina mláďat dravých ptáků v líhni umístěné v zázemí zoo. „V tomto speciálním inkubátoru většinou necháváme čerstvě vylíhlé dravce prvních sedm dní, během kterých se je pokoušíme pomalu ručně rozkrmit, a tím zvýšit šanci na úspěšný odchov,“ říká zoolog Jan Hanel. Do hnízda pod rodiče ptáče umístí nejpozději osmý den, aby nedošlo k tzv.

imprintingu – vtištění a vytvoření emočního pouta s člověkem. „Přirozený odchov rodiči je totiž zásadní podmínkou pro jeho další reprodukci i pro možné vypuštění do volné přírody,“ říká zoolog Jan Hanel.

Nejdřív pěstouni, teď rodiče

Matkou mláděte je dvacetiletá samice ze Zoo Zlín a otcem čtyřiadvacetiletý samec z pražské zahrady, kteří byli do liberecké zoo přivezeni za účelem založení nového chovného páru a s nadějí na rozmnožení před třemi roky.

Za necelé dva roky pak snesli své první oplozené vejce, které se ale v průběhu inkubace přestalo vyvíjet. Přestože se v loňském roce vlastní odchov nezdařil, rodičovskou premiéru má ale chovný pár již za sebou.

„Oba jedinci byli po dohodě s koordinátorem chovu použiti, úspěšně zafungovali jako pěstouni a odkrmili podložené mládě ze Zoo Praha, které bylo následně vypuštěno do volné přírody v Bulharsku. Díky tomu získali zásadní rodičovské zkušenosti, a tak pevně doufáme, že se jako starostliví rodičové budou chovat i tentokrát,“ dodává Hanel.

Pokud se odchov podaří, bude mládě pro záchranu a posílení populace supů hnědých obrovským přínosem. Tak jako u řady jiných dravců došlo také u supa hnědého k výraznému poklesu populace, a i v zoologických zahradách se množí poměrně zřídka.

„Přestože je v současné době v evropských zoologických zahradách chováno téměř 80 párů tohoto největšího evropského dravce, úspěšně se rozmnožuje pouze v 10 z nich, včetně toho z naší zoo,“ doplňuje Hanel.

Liberecký pár supů se aktivně zapojuje do záchrany tohoto vzácného druhu novou líhní. Foto: Marta Doležalová

Kandidát na vypuštění

Ve volné přírodě se supi hnědí vyskytují v oblasti Blízkého východu, střední Asie a Pyrenejského poloostrova. Občas zalétá i do střední Evropy. Na řadě míst v Evropě byl v minulosti úplně vyhuben a již několik let probíhají úspěšné repatriační projekty s cílem tyto majestátní dravce do evropské přírody navrátit.

Jestli i liberecké mládě bude vybráno jako vhodný kandidát pro vypuštění, rozhodne mezinárodní koordinátor chovu. „Šance je ale veliká,“ dodává zoolog.

Návštěvníci mohou zatím jen oba supí rodiče a od konce tohoto týdne i jejich mládě pozorovat ve voliéře ve spodní části areálu zoo.

Související články
V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a vyplynulo z nich, že klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě. U každého čtvrtého klíštěte byly nalezeny bakterie způsobující lymeskou borreliózu. V řadě parků pak bylo borrelií infikováno i více než 30 […]
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze spustila nový bakalářský studijní program zaměřený na problematiku klimatických změn a minimalizaci jejich dopadů na společnost a přírodu. Program Omezování klimatických změn je navržen tak, aby ze studentů vyrostli skuteční experti připravení vyvíjet nové technologii a navrhovat udržitelné řízení zdrojů. Nový program nabízí unikátní kombinaci chemického, technologického a manažerského vzdělání, […]
Jak kvalitní je pitná voda v ČR? Můžeme se léčit pomocí pupenů stromů? Jak mapy zachycují proměnu české krajiny? A jak se na krajinu dívá umění? Tato a další témata přináší nový, v pořadí 18. přednáškový cyklus Akademické půlhodinky. Ten společně již 11. rokem připravují Biologické centrum Akademie věd ČR a Jihočeská univerzita v Českých […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Dvě třetiny Čechů věří, že se válka na Ukrajině protáhne na několik let. Ještě před rokem si přitom skoro polovina obyvatel myslela, že ruská invaze potrvá do konce roku 2023. Data z průzkumu veřejného mínění společnosti CEPER ukazují, že se podíl respondentů přesvědčených o dlouhodobé válce na Ukrajině oproti stavu před rokem zvýšil v 9 z 12 […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz