Domů     Technika
Legislativní úprava komunitní energetiky

komerční sdělení

V současné době většina domácností řeší, jak uspořit své pravidelné výdaje a ulehčit tak rodinnému rozpočtu. Šetřit se dá v různých oblastech, např. na zábavě či stravování, ovšem oblastí, která je spojená s nejvyššími náklady a tedy i nejvyšším potenciálem uspoření, je bydlení a s ním spojené energie.

Pořízení úsporných spotřebičů, snížení teploty, na kterou vytápíme své obydlí, výměna koupání za sprchování a další „tipy a triky“, které přijímáme do svých životů, nám pomáhají snížit naše účty a zároveň šetřit životní prostředí.

Jak ušetřit maximum?

Stále častěji se však objevují tendence ušetřit ještě více, a to díky využití alternativních zdrojů energie. Fotovoltaické čili solární panely, tepelná čerpadla nebo zemní vrty jsou stále častější jak u novostaveb, tak u dříve postavených objektů.

Ne všechny objekty jsou ale vhodné pro instalaci solárních panelů. Vadí členité střechy, zastínění stromy či výklenky.

Nemá význam zkoušet postavit solární panely na hájenku v lese či bungalovy obklopené vzrostlou vegetací. Ale vysvětlujte to ideologicky vybavenému europoslanci, například s jejich návrhem povinně vybavit fotovoltaickými panely každý nově postavený dům.

Co však přivanulo z Bruselu správně, je směrnice požadující možnost sdílení energie v rámci distribuční energetické sítě.

Jak funguje komunitní energetika v praxi?

Komunitní energetika přepisuje energetický zákon a přichází s možností sdílení obnovitelných zdrojů. Zjednodušeně – na budově školy s plochou střechou je možné umístit 50kWp elektrárnu, která vyrábí polovinu dne obrovské přebytky.

Energii je možné „posílat“ také na obecní úřad, kde slouží úředníkům a zároveň na sportovní stadion, kde ohřívá vodu v zásobníku vody. Platba je nutná toliko za distribuci.

Komunitou jsou i bytové domy, například paneláky. Instalace na střeše panelového domu může být bez velkých investic do rozvodů rozpočítávána do spotřeby domácností, takže podstatně snižuje potřeby energie z velkých zdrojů, třeba plynových elektráren.

Účelem Směrnice o Komunitní energetice a její transpozice do českého zákona je podpora decentralizace a demokratizace energetiky (zvýšené zapojení menších aktérů), zvyšování zapojení obnovitelných zdrojů energie, zvyšování energetické účinnosti a opatření proti energetické chudobě, a to především na úrovni domácností a malých a středních podniků.

Lex OZE II

Pojďme se více zaměřit na novelu zákona, týkající se právě této problematiky, tzv. Lex OZE II a na to, co z ní plyne. Ministerstvo průmyslu a obchodu prostřednictvím této novely stanovuje práva a povinnosti všech aktérů na trhu, nejen distributorů, ale i energetických společenství, především v případě sdílení elektřiny skrze veřejné distribuční soustavy.

Zároveň je výrazně posílena ochrana zákazníků zapojených do energetických společenství, například členství v tomto společenství bude možné ukončit bez sankcí.

Jedním z velmi důležitých bodů, obsažených v novele, je závazný termín pro počátek sdílení, který je stanoven na 1. ledna 2024. Aby bylo možné tomuto termínu opravdu dostát a zajistit sdílení elektřiny hned od počátku příštího roku, obsahuje zákon řadu právních pojistek.

Některá ustanovení z novely Lex OZE II by měla nabýt účinnosti okamžitě po schválení, v ideálním případě tedy od 1.7. 2023. Od data účinnosti tak budou moci vznikat společenství, kterým bude následně umožněno prodávat své přebytky obchodníkovi či čerpat dotace.

K dodržení všech plánovaných aktivit je klíčové, aby novela byla schválena v určeném termínu, a to i přes nevůli odpůrci komunitní energetiky. Dle odborníků jsou však jejich právní argumenty málo relevantní a ukazují spíše na nedostatečnou orientaci v problematice.

Novela splňuje všechny požadavky evropského práva, navíc vychází z již fungujících a osvědčených právních úprav, jako je například ta z Rakouska. Proto by včasnému schválení nemělo již nic bránit. Velmi se o to zasazuje také UKEN.

Aktéři komunitní energetiky

UKEN neboli Unie komunitní energetiky je zájmová skupina sdružující odborníky s pestrou paletou znalostí a zkušeností. Iniciátory vzniku Unie jsou expertní skupina Frank Bold a Hnutí DUHA. Členskou základnu pak tvoří zástupci samospráv, například Spolek na obnovu venkova, který zastupuje v UKEN středočeský krajský zastupitel za ODS Jakub Rejzek.

UKEN bojuje za legislativu, která podpoří rozvoj lokálních čistých zdrojů a podpoří energetickou samostatnost v obcích.

Změna energetického zákona pak podpoří i podnikatele, kteří budou moci využívat přebytkovou energii pro výrobu v době, kdy domácnosti nespotřebovávají téměř žádnou energii – v pracovní době.

Více o komunitní energetice, možnostech sdílení zdrojů a úsporách v ICT odvětvích se můžete dozvědět na konferenci Kam kráčí digitální sítě, která se uskuteční 4. května 2023 v Olomouci. Mimo jiné zde promluví odbornice na dané téma Laura Otýpková ze sdružení UKEN.

Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz