Domů     Medicína
Naděje pro léčbu agresivní rakoviny prsu
Zdroj: Pixabay

Rakovina prsu je nejčastějším typem rakoviny u žen, jen v Evropě způsobuje téměř 92 000 úmrtí ročně. Míra přežití se ale zlepšuje, díky prevenci, včasné detekci a léčbě. Ovšem obzvláště agresivní, triple negativní rakovina prsu se tomuto trend vzpírá.

Tyto nádory tvoří přibližně 15 % všech případů a běžná léčba na ně neplatí. Co zabere?.

V České republice onemocní karcinomem prsu každoročně 7 400 žen. Nádor vzniká z abnormálních rakovinných buněk, které ztratily svoji původní funkci a vymkly se kontrole. Následně hrozí i jejich šíření do okolních uzlin a rozvoj metastáz.

Rakovina prsu většinou postihuje starší žen, u mladších 50 let věku se zase bohužel častěji vyskytuje tak zvaný triple negativní karcinom prsu, který je velmi agresivní a vzpírá se klasické léčbě. Pravděpodobnější je tento typ rakoviny u žen, které mají v rodinné anamnéze výskyt karcinomu prsu.

Často je jeho výskyt spojen s mutací genu BRCA1 u žen. BRCA geny, z anglického breast cancer genes (geny rakoviny prsu), jsou v našich buňkách odpovědné za opravu genetické informace.

BRCA geny

Rozeznáváme 2 druhy těchto genů, BRCA 1 a BRCA 2. Pokud nefungují správně, nebo jsou zmutované, hromadí se v našich buňkách chyby, jež mohou vést až ke vzniku nádoru. V každé buňce jsou přítomny dvě sady BRCA genů, od každého z našich rodičů.

Pokud se narodíme s jednou z těchto sad již zmutovanou, stačí, aby druhá přestala fungovat v průběhu života, a vznikne rakovina. Zhoubné nádory u nositelů BRCA genů vznikají v mnohem nižším věku než u běžné populace, riziko je nejvyšší mezi 30 a 50 lety života.

Pravděpodobnost, že ženy se zděděnou mutací v BRCA 1 genech onemocní karcinomem prsu, je 79,5 %, při mutaci v BRCA 2 genech je to 88 %. U běžné populace je riziko vzniku rakoviny jen 12%. Obdobné je to i s rakovinou vaječníků.

Ženy, které již mají rakovinu jednoho prsu a zdědily mutaci BRCA genů, mají vysoké riziko, že se u nich vyskytne rakovina i v druhém prsu. Zároveň je u nich vyšší riziko rozvoje jiných nádorů. Na bezplatné genetické vyšetření, spočívající v odběru krve, jsou odesílány rizikové pacientky s výskytem rakoviny v rodině, je však možné si i vyšetření zaplatit, cena se pohybuje mezi 1 200 a 2 000 korunami.

Agresivní karcinom prsu

Triple negativní karcinom prsu si svůj název vysloužil kvůli tomu, že u něj nejsou přítomny tři nejčastější typy receptorů, které se vyskytují na povrchu buňky. U karcinomu s pozitivitou hormonálních receptorů se na povrchu buňky vyskytují receptory pro hormony estrogen a/nebo progesteron.

U HER2-pozitivního karcinomu prsu se na povrchu buněk ve zvýšené míře vyskytují HER2 receptory. U triple negativního karcinomu však receptory chybí, a léčba tak nemá kam cílit. V tom spočívá nebezpečnost a záludnost tohoto typu nádoru.

Zdroj: Wiki Commons

Na některých buňkách triple negativního karcinomu se navíc vyskytují bílkoviny zvané PDL1, které umožňují nádorovým buňkám uniknout pozornosti imunitního systému. Maskují se jako zdravé, a proto je buňky imunitního systému nechtějí zničit.

Rychlý růst a častý výskyt v mladém věku navíc zhoršují možnosti mamografické diagnostiky. Je u něj navíc pravděpodobnější, že se objeví znovu v jiných orgánech, pak je míra přežití jen 11 %.

Naděje jménem rhutenium

Výzkum vedený doktorkou Valenteovou a její spolupracovnicí doktorkou Helenou Garcíovou, se zaměřuje na ruthenium, vzácný kov stříbřité barvy, o kterém je známo, že jej lidské tělo dobře snáší. Z výsledků prvních experimentů lze usuzovat, že lék na bází rhutenia, který projektový tým CanceResolution vyvinul, zastavuje růst buněk triple negativního nádoru i jejich šíření.

Druhé kolo zkoušek bude probíhat na zvířatech. Je třeba zejména ověřit, že je lék toxický pro rakovinné buňky, ale neškodný pro zbytek těla.

Na rozdíl od chemoterapie, která má velmi silné vedlejší účinky, zahrnující nevolnosti, nedostatek chuti k jídlu, vyčerpání a vypadávání vlasů, se zdá, že by lék na bázi rhutenia měl mít vedlejších účinků méně, protože neovlivňuje zdravé buňky, zatímco chemoterapie ano.

Doktorka Garcíová výsledky výzkumu shrnuje takto: „Z hlediska toxicity vypadá profil léku dobře. Naše studie ukazuje, že 24 hodin po podání léku je v nádoru vysoká koncentrace sloučeniny, ale v okolní krvi a moči se téměř nevyskytuje. Sekundární účinky našeho léku by tak měly být minimální.“.

Protože buňky triple negativního karcinomu prsu nemají na svém povrchu žádné receptory, na které by bylo možné cílit, je nový lék vyvinutý portugalskými vědci dodáván na místo určení jako nanočástice, a to přes defekty v krevním zásobení nádoru.

Jakmile se ocitne uvnitř nádoru, rozvine se ve stylu trojského koně, aby se z ní uvolnila účinná látka. Ta se zaměřuje na cykloskelet nádorových buněk, komplexní síť vzájemně propojených proteinových vláken, která vyplňují vnitřek buňky a plní v ní funkci lešení.

Doktorka Garcíová to komentuje: „Lék ničí základy buňky. Bez funkčního cykloskeletu nemůže buňka přežít.“ A věří, že k testování jimi vyvinutého léku na lidských dobrovolnících by mohlo dojít do dvou let.

Více si přečtete v čísle 5/2023, které vyšlo 17. dubna 2023.

Štítky:
Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz