Domů     Medicína
Mohou ženy užívat konopí v těhotenství a po porodu?
Jan Zelenka 20.4.2023
Foto: Shutterstock

Jedním slovem ne…  Bylo zjištěno, že expozice konopí během těhotenství má významně negativní účinky na vývoj plodu a dlouhodobé výsledky neurovývoje. Studie ukázaly, že expozice konopí in utero (v děloze) je spojena s trvalými kognitivními a behaviorálními důsledky, které mohou přetrvávat až do mladé dospělosti dítěte..

Konopí obsahuje obrovské množství biologicky aktivních látek, jako jsou např. organické kyseliny, sacharidy, fytosteroidy, terpeny a také asi 60 látek, které se obecně nazývají cannabinoly (cannabinol, cannabidiol, tetrahydrocannabiol, quebrachitol, p-cymol, humulen, cannabol atd.).

V semenech je asi 35 % oleje, který je za studena lisovaný bohatý na esenciální mastné kyseliny omega-3 a omega-6 (obsahuje až 80% nenasycených mastných kyselin). Semínka jsou také unikátním zdrojem bílkovin a dobře stravitelných esenciálních aminokyselin.

Mají také řadu vitamínů, například A, B1, B2, B6, C E. Najdeme v nich také minerální látky a kyselinu cannabidiolovou, jež má silný antibakteriální účinek. Olej obsahuje rovněž kanabidiol – CBD, který léčí záněty, tlumí bolest a působí antimikrobiálně.

V konopí je samozřejmě i delta-9-tetrahydrocannabiol, neboli THC, která se používá jako oblíbená „lehká“ droga. Nejvíce THC obsahuje pryskyřice v sušených listech a samičích květech. Běžný obsah THC v konopí je 5–15 %, u technického konopí je obsah THC jen 0,2 %.

Foto: Shutterstock

Kanabinoidního hyperemetického syndrom

Jakkoli může být konopí prospěšné, těhotné ženy by si měly být vědomy rizik spojených s užíváním konopí/marihuany během těhotenství. „Chronické užívání konopí může také vést k rozvoji kanabinoidního hyperemetického syndromu, což je stav charakterizovaný cyklickými epizodami zvracení, bolestí břicha a nutkavým koupáním,” vysvětluje MUDr. Rodion Schwarz vedoucí lékař ze SCHWARZ CLINIC. Ženy se musí vyvarovat jak kanabidiolu (CBD), tak THC a obecně všem formám marihuany.

Foto: Archiv

Konopí je nejběžněji užívaná nelegální droga při těhotenství

Navzdory rostoucí legalizaci konopí po celém světě jsou informace o bezpečnosti užívání konopí během těhotenství a kojení stále omezené. Konopí je nejběžněji užívanou nelegální drogou během těhotenství, přičemž údaje, které ženy samy uvedly, naznačují prevalenci 2–5 %. Tyto údaje jsou pravděpodobně podceněné.

Kanabinoidy se mohou objevit i v mateřském mléce

Ženy, které užívají konopí během těhotenství, častěji užívají jiné drogy, jako je alkohol a tabák, což může dále zvýšit rizika pro vývoj plodu. Kromě toho studie ukázaly, že kanabinoidy mohou snadno procházet placentou a objevit se v lidském mateřském mléce, což vede k expozici plodu a novorozence.

Je důležité těhotné ženy a matky podporovat

Těhotné a kojící ženy by měly být informovány lékaři, zdravotními sestrami a porodními asistenty o možných rizicích spojených s užíváním konopí/marihuany. „S rostoucí legalizací konopí je nezbytné vzdělávat veřejnost, zejména těhotné a kojící ženy, o potenciálních škodách užívání konopí během těhotenství a kojení.

Tímto způsobem můžeme podporovat zdravější výsledky pro matky i děti,” říká MUDr. Rodion Schwarz.

Více informací ve studiích:

www.cfp.ca/content/66/2/98.long

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7021337/

Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz