Domů     Medicína
Mohou ženy užívat konopí v těhotenství a po porodu?
Jan Zelenka 20.4.2023
Foto: Shutterstock

Jedním slovem ne…  Bylo zjištěno, že expozice konopí během těhotenství má významně negativní účinky na vývoj plodu a dlouhodobé výsledky neurovývoje. Studie ukázaly, že expozice konopí in utero (v děloze) je spojena s trvalými kognitivními a behaviorálními důsledky, které mohou přetrvávat až do mladé dospělosti dítěte..

Konopí obsahuje obrovské množství biologicky aktivních látek, jako jsou např. organické kyseliny, sacharidy, fytosteroidy, terpeny a také asi 60 látek, které se obecně nazývají cannabinoly (cannabinol, cannabidiol, tetrahydrocannabiol, quebrachitol, p-cymol, humulen, cannabol atd.).

V semenech je asi 35 % oleje, který je za studena lisovaný bohatý na esenciální mastné kyseliny omega-3 a omega-6 (obsahuje až 80% nenasycených mastných kyselin). Semínka jsou také unikátním zdrojem bílkovin a dobře stravitelných esenciálních aminokyselin.

Mají také řadu vitamínů, například A, B1, B2, B6, C E. Najdeme v nich také minerální látky a kyselinu cannabidiolovou, jež má silný antibakteriální účinek. Olej obsahuje rovněž kanabidiol – CBD, který léčí záněty, tlumí bolest a působí antimikrobiálně.

V konopí je samozřejmě i delta-9-tetrahydrocannabiol, neboli THC, která se používá jako oblíbená „lehká“ droga. Nejvíce THC obsahuje pryskyřice v sušených listech a samičích květech. Běžný obsah THC v konopí je 5–15 %, u technického konopí je obsah THC jen 0,2 %.

Foto: Shutterstock

Kanabinoidního hyperemetického syndrom

Jakkoli může být konopí prospěšné, těhotné ženy by si měly být vědomy rizik spojených s užíváním konopí/marihuany během těhotenství. „Chronické užívání konopí může také vést k rozvoji kanabinoidního hyperemetického syndromu, což je stav charakterizovaný cyklickými epizodami zvracení, bolestí břicha a nutkavým koupáním,” vysvětluje MUDr. Rodion Schwarz vedoucí lékař ze SCHWARZ CLINIC. Ženy se musí vyvarovat jak kanabidiolu (CBD), tak THC a obecně všem formám marihuany.

Foto: Archiv

Konopí je nejběžněji užívaná nelegální droga při těhotenství

Navzdory rostoucí legalizaci konopí po celém světě jsou informace o bezpečnosti užívání konopí během těhotenství a kojení stále omezené. Konopí je nejběžněji užívanou nelegální drogou během těhotenství, přičemž údaje, které ženy samy uvedly, naznačují prevalenci 2–5 %. Tyto údaje jsou pravděpodobně podceněné.

Kanabinoidy se mohou objevit i v mateřském mléce

Ženy, které užívají konopí během těhotenství, častěji užívají jiné drogy, jako je alkohol a tabák, což může dále zvýšit rizika pro vývoj plodu. Kromě toho studie ukázaly, že kanabinoidy mohou snadno procházet placentou a objevit se v lidském mateřském mléce, což vede k expozici plodu a novorozence.

Je důležité těhotné ženy a matky podporovat

Těhotné a kojící ženy by měly být informovány lékaři, zdravotními sestrami a porodními asistenty o možných rizicích spojených s užíváním konopí/marihuany. „S rostoucí legalizací konopí je nezbytné vzdělávat veřejnost, zejména těhotné a kojící ženy, o potenciálních škodách užívání konopí během těhotenství a kojení.

Tímto způsobem můžeme podporovat zdravější výsledky pro matky i děti,” říká MUDr. Rodion Schwarz.

Více informací ve studiích:

www.cfp.ca/content/66/2/98.long

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7021337/

Související články
Jen v Česku si míchu poraní až tři stovky lidí ročně. Následky narušení tohoto křehkého spletence nervových vláken jsou zpravidla nevratné. Anebo ne? Kristýna Kárová z Ústavu experimentální medicíny AV ČR se možnostmi regenerace axonů po míšním poranění intenzivně zabývá. Potřebuju podrbat na nose, vyhodnotí mozek a vyšle motorickou drahou míchy signál do svalů ruky, […]
Vědci nyní lépe rozumí tomu, jak lidské buňky skládají molekulární nůžky, které stříhají RNA. Jde o další krok k pochopení, jak naše buňky čtou a překládají informaci uloženou ve své DNA. Proces popsal tým expertů z Ústavu molekulární genetiky AV ČR a Mikrobiologického ústavu AV ČR za pomoci mezinárodního týmu. Výsledky jejich nového výzkumu publikoval […]
Menopauza, při které u ženy dochází k zástavě menstruace, znamená ztrátu plodnosti ženy. Ovšem se sníženou tvorbou ženských pohlavních hormonů estrogenu a progesteronu je spojen nárůst rizika některých chorob u žen, před kterými je tyto chránily. Oddálení menopauzy by ženy před jejich rozvojem uchránilo. Nadějí by mohl být již známý imunosupresivní lék rapamycin. Ženy po […]
Lékaři z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) znovu přepsali dějiny medicíny. V rámci patnáctihodinové operace totiž pacientovi transplantovali hned pět orgánů najednou. Jmenuje se Pavel a hospitalizován byl s nádorem, který mu napadl většinu břišních orgánů a přední stranu břicha. První podobnou operaci proto podstoupil již před dvěma lety. Nové tenké střevo se však […]
Každý z nás je nositelem přibližně 4 milionů genetických variant. Ale jen málokomu se povede vyhrát v genetické loterii něco opravdu cenného, jako třeba barevnější vidění světa, nádherné řasy nebo silné svaly bez cvičení.   Miliony barev Většina z nás dokáže rozeznat asi jeden milion odstínů barev. To ale nejsou hranice lidských možností. Asi 12 % […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz