Domů     Příroda
Kolibříkům chybí gen, a tak se vznášejí
Zdroj: Unsplash, Dulcey Lima

Na kolibříky jako by fyzikální zákony nepůsobily. Nepřestávají fascinovat tím, jak se uprostřed letu zastaví, celé minuty se vznášejí na místě, pak prudce vyrazí k dalšímu květu, a to klidně pozpátku. Žádný jiný ptačí druh to nedovede..

Vznášení na místě využívají kolibříci nejen během sání nektaru, ale i k vytvoření dobrého dojmu při námluvách nebo při bojích o teritorium. Přitom je tento způsob letu extrémně energeticky náročný. Kolibřík musí máchat křídly neuvěřitelně rychle, až 80krát za vteřinu, proto lidské oko nedokáže jednotlivé pohyby zachytit.

Jiné ptačí druhy během této doby mávnou křídly obvykle dvakrát až pětkrát. Metabolismus kolibříků tedy musí zajistit, aby svaly ovládající křídla měly dostatek energie, což znamená vysoký přísun cukrů.

Samotné doplňování sacharidů z nektaru rostlin nemůže stačit, takže se metabolismus v průběhu evoluce musel adaptovat na vysoké energetické požadavky. U kolibříků došlo oproti jiným ptákům ke změně určitých genů, a právě na to se zaměřila skupina německých vědců pod vedením profesora Michaela Hillera.

Efektivnější metabolismus

Vědci porovnávali genom kolibříků se 45 dalšími ptačími druhy, včetně slepic, orlů a holubů. A skutečně našli jeden podstatný rozdíl. Kolibříci v průběhu evoluce ztratili gen FBP2, který kóduje svalový enzym fruktózu-bisfosfatázu 2. Ztráta je to spíš v uvozovkách, proto to vedlo k mnohem efektivnějšímu metabolismu sacharidů ve svalech a k výraznému zvýšení počtu mitochondrií neboli buněčných elektráren.

Podle profesora Michaela Hillera byla ztráta genu FBP2 klíčovým krokem v evoluci kolibříků, jelikož bez ní by se nemohl vyvinout jejich typický let včetně vznášení se na místě. Vědci kromě toho našli změny i v dalších genech, které souvisejí s metabolismem sacharidů. Závěry studie vyšly v lednu 2023 v prestižním časopise Science.

Zdroj: Unsplash, Anchor Lee

Veslují křídly

Příroda ale neobdařila kolibříky pouze efektivnějším metabolismem sacharidů, navíc mírně poupravila i anatomii jejich křídel. Kolibříci jsou jediní ptáci, kteří dovedou otáčet ramenním kloubem a mají také silnější prsní svaly.

Zatímco ostatní druhy při letu ohýbají křídla v kloubech, kolibříci je mají ztuhlá. Nijak je to neomezuje, ba naopak je to pro ně výhodné. Křídla různě natáčí jako celek a i díky tomu mohou létat do prakticky jakéhokoliv směru, tedy do strany i pozpátku.

Způsob, jakým křídla používají, by se dal přirovnat k intenzivnímu veslování. Vytvářejí tak kolem sebe vzdušný vír, který je nadnáší.

Obratnost díky svalům

Do čeledi kolibříkovitých se v současnosti řadí 366 druhů, kteří se liší vzhledem i velikostí. Nejlehčím kolibříkem a zároveň nejdrobnějším ptákem na světě je kalypta nejmenší, která váží necelé 2 gramy.

Naopak obrem mezi kolibříky s hmotností až 24 gramů je kolibřík velký, který žije v Andách. A právě váha má vliv na obratnost během letu. Vědci z Univerzity Britské Kolumbie ve Vancouveru a z Freiburské univerzity detailně zkoumali nahrávky kolibříků 25 různých druhů.

Zjistili, že větší druhy během letu lépe manévrují a jsou tedy obratnějšími letci než menší kolibříci. Autoři studie, která vyšla v časopise Science v roce 2018, uvádí, že je to především díky tomu, že mají mohutnější svaly.

Více se dočtete v čísle 5, které vychází příští pondělí!

Autor: Kateřina Pavelcová

Související články
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
Ostrov Morgan Island, nacházející se u pobřeží Jižní Karolíny, nedostatkem turistického zájmu netrpí. Krouží kolem něj řada vyhlídkových lodí, žádný člen jejich posádky však na ostrov, posetý vzrostlými duby a hustými křovinami a disponující písečnými plážemi, vstoupit nesmí. Jeho obyvateli jsou totiž opice. Jasně viditelné cedule lidem vstup na ostrov zakazují. Obývají jej totiž makakové […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz