Domů     Technika
Znovuzrozená ikona: Praga ZS 800
Jan Zelenka 10.3.2023

Automobilka, která vyvíjí a vyrábí první český hypersport Praga Bohema, uvádí na trh i výjimečnou jednostopou záležitost. Tahle motorka váží pouhých 142 kg, v rámu z chrom-molybdenové oceli je vzduchem chlazený čtyřdobý dvouválec o objemu 773 cm3 a vznikne jen 28 kusů. Praga ZS 800…

foto: Praga ZS 800

Mrkněte na to. Ještě jednou. A pak na design ikonického modelu Praga BD 500 (malý obrázek) z roku 1928. Jasný odkaz na minulost se špetkou klasické nostalgie. Tahle pragovácká novinka kombinuje celou řadu velmi náročných výrobních postupů s použitím špičkových materiálů, přitom ale zachovává charakter a do velké míry i designové detaily svého předchůdce.

Praga BD 500. Foto: Wikipedia

Zpátky do minulosti

Bylo to tehdy v pražské Libni asi takhle… V roce 1927 došlo ke sloučení společností Praga a Breitfield-Daněk a už rok poté vyjel z továrny první model motocyklu Praga BD 500, jehož moderní design původně vytvořil mladý letecký konstruktér a vášnivý motocyklista Jaroslav František Koch.

Uběhlo 95 let výsledkem nadšení, lásky k technice, motocyklům a jejich historii je teď ZS 800, takový remake původního modelu BD 500.

Praga ZS 800 je mistrovskou ukázkou řemeslného zpracování. Kombinuje nejmodernější výrobní postupy a ultralehké materiály. V rámu z chrom-molybdenové oceli je uložený vzduchem chlazený čtyřtaktní paralelní dvouválec o objemu 773 cm3. Výkonná, klasicky tvarovaná pohonná jednotka s nízkou spotřebou je lehká a dokonale ladí s estetikou motorky.

Nabízí krásnou architekturu, která připomíná původní konstrukci motoru BD 500 s pohonem rozvodů pomocí královské hřídele. Přitom plní normu EURO 5.

Praga ZS 800

Kola a rám

Samostatnou kapitolou jsou kola. Karbonové ráfky jsou ručně vyplétané a připomínají vzhled kol na původním modelu. Výroba jednoho kola zabere minimálně 75 hodin práce. Absolutní harmonii s koly pak dotváří hydraulické bubnové brzdy.

Do moderní doby se vrací i kyvná přední vidlice, jejíž v dnešní době neobvyklý a specifický design je možný vyrobit především díky pětiosému obrábění a chrom-molybdenové oceli. Ve vidlici je uloženo plně nastavitelné odpružení Öhlins s titanovou pružinou, které zajišťuje hladkou a exkluzivní jízdu.

Konstruktérské umění: Zvládnutí materiálů

Klíčový fakt pragovácké motorky je, že suchá hmotnost dosahuje pouhých 142 kg. Za to může i použití titanu v celé konstrukci. Z titanu jsou šrouby, matice, osy, čepy a šrouby podvozku a motoru. Také výfukový systém je plně titanový a díky tomu váží pouhých 4,8 kg – vybrané prvky byly zkonstruovány pomocí nejmodernějšího 3D tištěného titanu.

Během konstrukce modelu ZS 800 byly použity také další špičkové materiály, jako jsou duralové slitiny, ušlechtilá chrom-molybdenová ocel a kovaný karbon. Cit pro detail vyjadřuje i fakt, že na výrobu jednoho kusu motocyklu je třeba více než 300 hodin pětiosého obrábění.

Limitovaná série 28 motocyklů s prémiovou cenou 86 000 EUR je už nyní k objednání, dodávky začnou v polovině roku 2023.

Databox

Praga ZS 800

Cena: 86 000 eur

Motor: čtyřdobý paralelní dvouválec o objemu 773 cm3

Max. výkon: 50 k

Max. točivý moment: 65 Nm

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz