Domů     Příroda
Záchranná stanice Archa v loňském roce ošetřila celkem 1551 zvířat
Jan Zelenka 20.1.2023
Zraněný jeřáb popelavý, foto: ARCHA

Pracovníci Záchranné stanice při Zoo Liberec Archa jen za loňský rok přijali do své péče celkem 1551 živočichů a za záchranou zvířat uskutečnili 506 výjezdů. Kromě Liberecka, Jablonecka a Frýdlantska, kde pomáhají dlouhodobě, nově rozšířili svou oblast působení i o Turnovsko, Železnobrodsko a Tanvaldsko. .

Dokrmování mláděte ježka, foto: ARCHA

V roce 2022 se po dlouhých letech nárůst počtu přijatých zvířat v Arše mírně zbrzdil. Oproti 1933 jedincům, které pracovníci stanice ošetřili v předchozím roce, jich loni přijali o téměř čtyři stovky méně. Samotné výjezdy ale pro ně byly časově mnohem náročnější.

Ze všech přijatých živočichů v nouzi se jich podařilo navrátit zpět do volné přírody více než polovina, a to přesně 51 %. „Ještě k nim však přibude 107 zvířat, která vypustíme až v letošním roce. Jsou mezi nimi zejména netopýři a ježci, ale též 3 káňata, 2 slepýši a ještěrka,“ říká vedoucí Záchranné stanice Archa Ivana Hancvenclová.

Lelek lesní, foto: ARCHA

Netopýří invaze

Stejně jako každý rok patřili mezi nejpočetnější skupinu netopýři, kterých Archa přijala celkem 618. Část z nich byla vypuštěna do volné přírody za asistence veřejnosti na již tradiční akci Letecký den, který záchranná stanici pořádá každoročně v druhé polovině dubna.

Nejvíce netopýrů se péče zvířecích záchranářů dostává především v srpnu a září, kdy probíhají tzv. netopýří invaze a netopýři často hledají úkryty v domácnostech a budovách.

Druhým nejčastějším zvířecím druhem byl ježek. Těch se v Arše vystřídalo 110. Ve většině případů se jednalo o ježky zraněné, s různými frakturami končetin nebo o osiřelé ježčí kojence, kterých ve stanici odchovali rovných 40.

Na 3. místě co do početnosti se v loňském roce umístily kachny divoké. „Pomohli jsme celkem 86 kachnám, což je nejvíce za celou dobu činnosti stanice.“ V 6 případech se jednalo o celé kachní rodinky – kachny vyseděly svá mláďata v místech, odkud se s nimi nemohly samy dostat.

„Třeba do jablonecké základní školy jezdíme dělat „taxi“ kachně s kachňaty již od roku 2015, někdy dokonce i 2x ročně,“ směje se vedoucí stanice.

Moták pochop, foto: ARCHA

Vypiplaný jeřáb

Nejvzácnějším „pacientem“ bylo mládě jeřába popelavého. Ornitologové jej našli zraněné ležet na louce. „Jeřáb měl hlubokou tržnou ránu v noze, ale přesnou příčinu zranění jsme nezjistili. S jeřábem jsme se „piplali“ ze všech sil.

Nepřijímal sám potravu, takže jsme ho museli krmit uměle. Abychom podnítili jeho snahu o samostatný pohyb, vodili jsme ho mimo voliéru ve speciálním postroji. Též veterináři se snažili udělat vše, co bylo v jejich silách. Záchrana se bohužel nepodařila a jeřáb nakonec uhynul,“ říká Hancvenclová.

Dalším vzácným jedincem byl i jiný tažný pták – lelek lesní. „Tohoto ptáka má málokdo šanci zahlédnout. Loví totiž pouze v noci a dokonale splývá s kůrou stromu. Jedná se o silně ohrožený druh, málokdy v záchranných stanicích vídaný.

„Náš poslední lelek měl nejspíš naražené křídlo a nebyl schopný letu. Po několika dnech se naštěstí vzpamatoval a mohli jsme ho odvézt na místo nálezu,“ popisuje Ivana Hancvenclová.

Radost přinesla pracovníkům Archy i záchrana dvoutažných dravých ptáků, motáků pochopů, kteří se do záchranných stanic také často nedostávají. Podařilo se jim úspěšně vyléčit zlomeniny křídel a oba dravci mohli být vypuštěni zpět do přírody.

Ježčí novorozenci, foto: ARCHA

Související články
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
Ostrov Morgan Island, nacházející se u pobřeží Jižní Karolíny, nedostatkem turistického zájmu netrpí. Krouží kolem něj řada vyhlídkových lodí, žádný člen jejich posádky však na ostrov, posetý vzrostlými duby a hustými křovinami a disponující písečnými plážemi, vstoupit nesmí. Jeho obyvateli jsou totiž opice. Jasně viditelné cedule lidem vstup na ostrov zakazují. Obývají jej totiž makakové […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz