Domů     Historie
Historie hazardních her v České republice

komerční sdělení
Photo by Tom Keldenich on Unsplash

Česká historie je na evropském poměry relativně dlouhá a bohatá, sahá do příchodu Sáma a pokračuje napříč zeměmi koruny české, císaři římskými, až po osamostatnění, náročné moderní století a opětovnou svobodu.

Napříč těmito mnoha staletími byl v této oblasti prakticky vždy otevřený přístup k hazardním hrám, ať již mezi šlechtou nebo později mezi všemi. Podívejme se ve zkratce na historii hazardních her v České republice a jejím předchozím ustanovením.

Hazard za Koruny české

Takzvané náhodné hry, takto definoval tehdy existující hazardní hry zákoník za české monarchie, které ve 14. století vládl Karel IV.

Právě v jeho zákoníku byly tyto hry zmíněny a jsou jednou z nejstarších dochovaných záznamů v rámci české historie. Tento zákoník hry (v té době zejména kostky) nezakazoval, místo toho udával, že prohranou sázku je nutné vždy vyplatit (pokud si například přišel někdo ztěžovat).

Později se však tento přístup na zhruba dvě staletí změnil a od počátku 17. století čelil poměrně silné nevoli ze strany Marie Terezie, která nechala hráče silně pokutovat a povolovala pouze loterijní hry.

Československo a hazardní hry

Se vznikem Československého státu vzniká také jeho vlastní samospráva, která není závislá na jednání a názorech Rakousko-Uherska, ta tedy má nyní plnou kontrolu nad tím, jak je hazard vnímán, regulován, ale také jakým způsobem je nakládáno s výhrami.

Za Masarykova československa byly tyto výhry rozdělovány například mezi fondy pro sirotky nebo vdovy nebo postižené osoby.

Samotné hazardní hry tak zakány nebyly. Naopak, je to právě tato doba, kdy se hazard začal rozvíjet nejen ve světě, ale také na území Československa, v 50. letech byla poté založena Sazka, která funguje dodnes, ačkoliv výrazně moderněji.

Photo by Jonathan Greenaway on Unsplash

Příchod nového století

Příchod nového století znamená také příchod nových technologií, to mělo výrazný vliv na rozmach hazardních her ve společnosti a jejich dostupnosti. Kromě kamenných kasin začínají koncem 90. let vznikat také online portály – zprvu zejména sázkové kanceláře, postupem času se však začínají objevovat online kasina, kterých dnes existují celé desítky.

Některé patří mezi české portály, jiné mezi zahraniční. Díky tomu, že existuje tolik portálů je nutné pamatovat na vlastní bezpečnost a výhodnost kasina.

Ta nejlepší česká kasina s recnzí od CeskeCasino je možné najít online a díky tomu dojít k informovanému rozhodnutí o tom, kde  se registrovat.

Online herní portály jsou ideálním způsobem, jak hrát online – rychle, jednoduše a kdykoliv. Právě rozmach online kasin stojí za dnešní oblíbeností, ale také výnosností online herního průmyslu. Ten se dnes rozšířil také na mobilní kasina a další moderní a chytré technologie.

Díky tomu jsou kasina dostupnější, než kdy dříve. Hazard je plně dostupný všem plnoletým hráčům, existuje však povinnost ověření totožnosti, plnoletosti a v některých kasinech také bezúhonnosti.

Změna regulací herního prostředí

S příchodem nových technologií a rozmachem herních kasin se musela, nyní již Česká republika, zaměřit na regulaci herního prostředí. Tyto regulace chrání nejen hráče, ale také státní kasu a samotné provozovatele.

Zásadní změnou bylo zpřísnění regulací pro provozovatele, spolu se změnou požadavků na vydávané licence, kterými musí každý provozovatel disponovat. Oficiální licence je v České republice vydávaná Ministerstvem financí České republiky.

Zde je možné najít také seznam povolených nebo nopak zakázaných herních portálů.

Související články
Avaři, kočovníci mongolského původu, byli zřejmě příčinou vzniku Sámovy říše na našem území. O jejich životě se toho však mnoho neví. Genetické zkoumání ostatků z jejich pohřebišť na území dnešního Maďarska, za kterým stála česká vědkyně Zuzana Hofmanová, tak nyní odhaluje taje avarské společnosti. Zuzana Hofmanová, která působí v Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty […]
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Nový archeologický výzkum, jenž probíhá v ruinách starořímského města Pompeje, které roku 79 zničila erupce sopky Vesuv, odhalil také několik domů, které byly v době výbuchu sopky v rekonstrukci. To vědcům umožnilo seznámit se se stavebními postupy, které Římané používali. Možná bychom se jimi měli nechat inspirovat… Starořímské město Pompeje se nacházelo v Neapolském zálivu. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz