Domů     Objevy
Vědci z MENDELU pomáhají s kadidlovníky na Sokotře
Jan Zelenka 9.12.2022
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vědcům z Lesnické a dřevařské fakulty se podařilo na jemenském ostrově Sokotra výrazně zvýšit populaci unikátních kadidlovníků. Objevili i 10 nových kříženců. Na ochraně sazenic spolupracují s tamními komunitami, rovněž podporují obnovu dřevin, které stárnou..

V těsné spolupráci s místními komunitami se expertům podařilo vypěstovat celkem 1 500 sazenic chráněných proti okusu koz. „Při celkovém počtu zmapovaných stromů to znamená zvýšení populace o 7,5 %, což jistě není zanedbatelné.

Zatím jsme zmapovali kolem 13 700 stromů, celkový počet kadidlovníků na ostrově odhadujeme na 20 000 stromů,“ vyzdvihl Petr Maděra z Ústavu lesnické botaniky, dendrologie a geobiocenologie.

Právě zvířata jsou pro mladé stromky největší hrozbou. Na každého obyvatele připadají čtyři kozy, plus ovce, krávy a velbloudi.

Kříženec dvou rodičů – vlevo je Boswellia popoviana a vpravo Boswellia aspleniifolia, uprostřed jejich kříženec.

Specializovaná školka pro pěstování Boswellia bullata, malý ohrazený prostor je určen pro výsev.

Školky pro kadidlovníky

Vědci založili celkem šest území, ve kterých chrání kadidlovníky oplocení. Díky této ochraně mohou rostliny zmlazovat přirozeně. „Tam kde je nedostatek přirozeného zmlazení, vysazujeme sazenice ze školky, kterou jsme pro tento účel též založili, dále jsme podpořili založení padesáti domácích zahrad, kde lidé spolu se zeleninou pěstují i kadidlovníky,“ vysvětlil odborník.

Podle sociologických průzkumů se vztah místních obyvatel ke stromům výrazně zlepšil. Často uvádějí, že jsou ochotní změnit své pastevecké zvyky. „Někteří přestali ve svém území sekat větve z kadidlovníků pro dobytek, jiní sázejí kadidlovníky v domácích zahradách a někteří jsou ochotni dokonce věnovat část pastviny k zalesnění,“ vyjmenoval Maděra.

Na venkově je právě pastevectví hlavní obživou obyvatel. Vedlejší příjmy mají z prodeje pryskyřic, šťávy z aloe nebo medu.

Krytokořenné sazenice různých druhů kadidlovníků připravené k expedici

Evolučně mladý rod

Kromě už známých druhů kadidlovníku se českým vědcům podařilo objevit i 10 nových kříženců. „Na Sokotře roste 11 druhů, které se mezi sebou mohou křížit, rostou-li blízko sebe. Jedná se pravděpodobně o evolučně mladý rod.

Taková častá hybridizace v přírodě existuje jen u malého množství rodů. Jedinců hybridního původu ale není mnoho, od některých hybridů jsme našli jen jeden strom,“ vysvětlil Maděra. Jeho tým připravil hodnocení všech druhů kadidlovníků rostoucích na Sokotře pro Červený seznam ohrožených druhů IUCN.

Ostrov Sokotra patří Jemenské republice. Leží na pomezí Adenského zálivu a Indického oceánu. Stupeň endemismu zde u rostlin dosahuje až 38 %, takže skoro každý druh zdejšího stromu neroste nikde jinde na světě.

Odborníci MENDELU na Sokotře působí přes 20 let. Nyní se chystají s podporou guvernéra ostrova vysadit alej stromů u silnice vedoucí k letišti.

Související články
Sto let vzbuzuje italská zkamenělina plaza úžas, zejména svou výjimečně zachovalou kůží, která se u fosilií starých 280 milionů let takřka nevidí. Psalo se o ni v knihách i článcích, až nyní ji ale vědci poprvé prozkoumali nejmodernější technologií. O překvapení nebylo nouze – a nepatřila vždy k nejpříjemnějším. Už od svého objevu v Itálii roku 1931 […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a vyplynulo z nich, že klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě. U každého čtvrtého klíštěte byly nalezeny bakterie způsobující lymeskou borreliózu. V řadě parků pak bylo borrelií infikováno i více než 30 […]
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla vědcům […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz