Domů     Vesmír
Stopy po dávné megatsunami na Marsu
Martin Janda 3.12.2022

Že kdysi dávno alespoň část Marsu pokrýval rozsáhlý oceán, o tom už z vědecké obce pochybuje málokdo. Ostatně, dodnes je na Marsu nemálo ledu a vědci zde pozorovali i kapalnou solanku. A i když je Mars proti Zemi malá planeta, ani ona se nevyhnula srážkám s planetkami či kometami.

V případě, že nezvaný návštěvník z kosmu trefil marsovský oceán, výsledkem byla mohutná vlna tsunami..

Je to už 46 let, co na povrch čtvrté planety dosedla sonda Viking 1. Oblast Chryse Planitia, kde našla svůj nový domov, a odkud se Zemí komunikovala až do roku 1982, však vědce v mnohém překvapila. Vypadala, jako by nějaký rozzlobený obr vzal kameny všech velikostí a naprosto chaoticky je rozsypal všude kolem.

Nový výzkum nadhazuje možnost, že za tento zmatek je zodpovědný pád kosmického tělesa a následná až 250 metrů vysoká vlna ledové tříště z oceánu.

Podle nové studie mohla být marťanská megatsunami způsobena srážkou s planetkou podobnou Chicxulubu, tedy tělesu, které před 66 miliony let přispělo k odeslání velkých ještěrů do učebnic paleontologie.

Alexis Rodriguez z amerického Institutu planetárních věd a jeho kolegové analyzovali mapy povrchu Marsu vytvořené kombinací snímků z předchozích misí na tuto planetu a identifikovali impaktní kráter, který mohl megatsunami způsobit.

Kráter, který pojmenovali Pohl, má průměr 110 kilometrů a nachází se v oblasti severní nížiny, která podle předchozích studií mohla být pokryta oceánem, v oblasti asi 120 metrů pod jeho navrhovanou hladinou.

V době impaktu byl oceán nejspíše pokryt ledem, řídká marsovská atmosféra by jen stěží umožnila oceánu z kapalným povrchem. Stáří kráteru Pohl je odhadováno na 3,4 miliardy let.

Autoři simulovali srážky planetek a komet s touto oblastí, aby otestovali, jaký typ nárazu mohl vytvořit Pohl a zda to mohlo vést k megatsunami. Zjistili, že sitauce, při nichž vznikly krátery podobných rozměrů jako v Pohlu, byly způsobeny buď devítikilometrovým asteroidem, který narazil na silný povrchový odpor, čímž uvolnil 13 milionů megatun energie TNT, nebo tříkilometrovým asteroidem, který narazil na slabý povrchový odpor a uvolnil 0,5 milionu megatun energie TNT. Jen pro srovnání, jak jsou takové výbuchy devastující, nejsilnější bomba v historii, kterou v roce 1961 odpálil Sovětský svaz, uvolnila 57 megatun TNT.

Oba simulované dopady vytvořily krátery o průměru 110 kilometrů a vyvolaly megatsunami, které dosáhly až 1 500 kilometrů od středu místa dopadu. Analýza megatsunami způsobené dopadem tříkilometrového asteroidu ukázala, že tato vlna mohla na souši dosáhnout výšky až 250 metrů.

FOTO: NASA

Související články
Při pohledu na hvězdný pár v srdci úchvatného oblaku plynu a prachu astronomy čekalo překvapení. Hvězdné páry jsou si obvykle velmi podobné, jako dvojčata, ale v případě HD 148937 se jedna hvězda zdá být mladší a na rozdíl od druhé je magnetická. Nová data Evropské jižní observatoře (ESO) naznačují, že v systému byly původně hvězdy […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
V pondělí 8. dubna k nebi nad severní Amerikou vzhlédnou miliony pohledů. Uprostřed dne nebe potemní a obloha se zbarví do soumračna. Nastane úplné zatmění Slunce. I když od posledního neuplynulo ani 7 let, to letošní bude výjimečné. Měsíc je asi 400krát menší než Slunce, shodou okolností je také 400krát blíže Zemi. Čas od času nastane okamžik, […]
Lidí, kteří delší dobu pobývali ve vesmíru, není mnoho, takže se jakýkoliv výzkum, týkající se působení vesmírného prostřední na lidské zdraví, potýká s nedostatkem „účastníků“. Proto dlouhou dobu nebylo jasné, jak častým problémem je při pobytu na ISS „obyčejná“ bolest hlavy. Ačkoliv již od dob programu Apollo astronauti hlásili, že se při pobytu v prostředí […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz