Domů     Příroda
Ibisi se naučili omývat jedovaté žáby
Martin Janda 27.11.2022

Že před konzumací není od věci jídlo umýt se učí i malé děti. Ke stejné poučce došli i ibisi australští. Ti přišli na to, jak ropuchy zbavit jejich jedu.

Ibisi nejsou ve své domovině příliš populární ptáci. Zvláště proto, že často vybírají jídlo z popelnic a občas dokážou ukrást potravu lidem i přímo z ruky. Ale existují živočichové, které Australané nesnáší ještě více.

Těmi jsou ropuchy třtinové, které byly do Austrálie zavlečeny v první polovině 20. století. Ty nejen, že páchají výrazné škody na ekosystému, ale navíc jsou prudce jedovaté; své toxiny dokážou dostříknout až do vzdálenosti dvou metrů. A právě ropuchy jsou možná pro ibisy klíčem, jak se zbavit své špatné pověsti.

Ropucha vypouští jed v případě ohrožení a ten způsobuje rychlou smrt na srdeční zástavu u většiny zvířat, která s nim přijdou do styku. Proto Emily Vincentovou, která vede programy pro invazní druhy v organizaci Watergum zabývající se ochranou životního prostředí, překvapilo, když jí členové komunity začali posílat fotografie a videa ibisů, jak si s obojživelníky „hrají“.

Toto chování bylo zaznamenáno na celém východním pobřeží Austrálie, které je invazí ropuch výrazně postiženo. „Potom buď ropuchy otřeli do mokré trávy, nebo sešli k blízkému zdroji vody a ropuchy opláchli,“ popisuje Vincentová.

Následně ropuchy zkonzumovali, aniž by se to nějak projevilo na jejich zdraví. Ibisi jsou navíc zřejmě na jed méně citliví než krokodýli nebo hadi.

Jiní ptáci, například jestřábi nebo vrány při konzumaci ropuch třtinových vynechávají jedové žlázy. Ibisi si však žáby dají k obědu celé. Během onoho „hraní“ totiž přimějí ropuchy, aby se jedu samy zbavily.

Pro australskou přírodu je to dobrá zpráva, protože ropuchy jsou ve východní části země přemnožené. Každá samice ropuchy, která skončí ve spárech ibisů, znamená prevenci až 70 tisíc nových jedovatých žab ročně.

Související články
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
Ostrov Morgan Island, nacházející se u pobřeží Jižní Karolíny, nedostatkem turistického zájmu netrpí. Krouží kolem něj řada vyhlídkových lodí, žádný člen jejich posádky však na ostrov, posetý vzrostlými duby a hustými křovinami a disponující písečnými plážemi, vstoupit nesmí. Jeho obyvateli jsou totiž opice. Jasně viditelné cedule lidem vstup na ostrov zakazují. Obývají jej totiž makakové […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz