Domů     Technika
Největší kosmický festival v tuzemsku Czech Space Week je zpět
Jan Zelenka 11.11.2022

Za hranice Česka a ještě dál se vydá letošní festival kosmických aktivit Czech Space Week, který pořádá Ministerstvo dopravy společně s agenturou CzechInvest, Hvězdárnou a planetáriem v Praze a dalšími partnery. .

zdroj: Czech Space Week

Akce potrvá od 28. listopadu do 2. prosince a nabídne bohatý program pro firmy, investory, startupy, studenty, děti a ostatní fanoušky vesmíru. Festival oslaví úspěchy českých firem podnikajících v kosmickém průmyslu a představí novinky, které hýbou kosmickým odvětvím v České republice.

Generálním partnerem akce se stala brněnská společnost TRL Space Systems..

Czech Space Week přivítá zástupce kosmického průmyslu ze zemí Afriky a Blízkého východu

Zahajovací a zároveň klíčovou událostí letošního ročníku Czech Space Weeku je akce nazvaná Space2Business, která je oficiální akcí českého předsednictví v Radě Evropské unie. Jedná se o průmyslový den kosmických firem společně s mezinárodní konferencí, B2B sekcí, veletrhem a bohatým doprovodným programem pro návštěvníky se zájmem o inovativní vesmírné technologie.

Cílem akce je podporovat podnikání v kosmickém průmyslu a vytvářet nová obchodní partnerství. Událost navazuje na sérii úspěšných Kosmických průmyslových dní, které se konaly na předchozích ročnících festivalu.

Tentokrát však akce věnuje zvláštní pozornost spolupráci napříč celou Evropou a se státy z Afriky a Blízkého východu.

V rámci akce chystají organizátoři také bohatý doprovodný program, mezi kterým nebudou chybět panelové diskuze na téma Space Together se zástupci kosmických agentur z celého světa. Na hlavním pódiu se proti sobě postaví také šampioni z ESA BICu spolu se startupy ze soutěží EU a EUSPA. Odborná porota pak rozhodne o absolutním vítězi v rámci tzv. pitch competition.

zdroj: Czech Space Week

zdroj: Czech Space Week

Copernicus – program EU pro pozorování Země otevře v diskuzi téma války na Ukrajině

Zároveň s akcí Space2Business proběhne v Kongresovém centru Praha konference České uživatelské fórum Copernicus, která se koná v České republice již od roku 2012. Letošní ročník bude tematicky rámován dopady války na Ukrajině, které se projevují v mnoha oblastech našeho života, ať se jedná o zemědělství, obchod, energetiku, potravinovou bezpečnost či ochranu životního prostředí.

Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy Planetum uspořádá také minikonferenci s názvem Příští zastávka: Vesmír pro studenty středních a vysokých škol se zájmem o dění v českém kosmickém průmyslu.

Cílem konference je představit mladým lidem možnosti stáží během studia i po něm a motivovat je k hlubšímu vzdělání v tomto směru. Další doprovodné akce pro studenty a děti chystají partneři Czech Space Weeku, kterými jsou Vysoké učení technické v Brně, vzdělávací kancelář Evropské vesmírné agentury pro Českou republiku ESERO a Hvězdárna a planetárium Brno.

zdroj: Czech Space Week

Časopis 21. STOLETÍ je hrdým mediálním partnerem festivalu Czech Space Week.

Související články
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz