Domů     Medicína
Přinuťte se usmívat, bude se cítit šťastnější!
Zdroj: Pixabay

Nově provedená studie dokázala, že pokud přimějete své obličejové svaly k úsměvu, všechny chmury se rozjasní a budete se cítit šťastnější. Ovšem pozor, dlouho doporučovaný trik s tužkou tolik nezabírá!.

Výraz tváře je jedním z nejdůležitějších prostředků neverbální komunikace. Prostřednictvím mimických svalů dokážeme vyjádřit a komunikovat naše emoce. Úsměv či zamračení jsou gesta, kterým rozumí lidé po celém světě bez ohledu na náboženství, jazyk či etnický původ.

Úsměv je zdarma, stačí na něj stáhnutí 17 obličejových svalů, lékaři jej však považovaný doslova za všelék. Široký úsměv potlačuje zvracení, snižuje stres, zahání deprese, zvyšuje sebevědomí, zlepšuje rodinné vztahy, a dokonce prodlužuje život.

Úsměv mozek uspokojí stejně, jako kdybyste snědli 2000 čokoládových tyčinek, navíc snižuje krevní tlak, o 10 až 25 % zmírňuje bolest a urychluje hojení. Smějící se lidé jsou považováni za hezčí a mladší.

Pravidelný denní patnáctiminutový smích prý umožňuje zhubnou až dvě kila za rok. Zkrátka důvodů k úsměvu je spousta. Podle nejnovější vědecké studie byste se alespoň k malému úsměvu měli donutit každý den, i když vám zrovna do smíchu vůbec není.

Zdroj: Pixabay

V této studii se vědci ze Stanfordské univerzity ve spolupráci s kolegy z Floridské státní univerzity a Univerzity Jižní Austrálie (UniSA) zaměřili na to, zda subjektivní prožívání emocí u lidí může být ovlivněno výrazem jejich obličeje.

Data shromáždili od 3 878 účastníků z 19 zemí. Studie testovala tři známé techniky navození úsměvu, a to napodobování výrazů obličeje šťastných lidí na fotografiích, roztažení úst do úsměvu vědomým zapojením obličejových svalů a techniku „tužka v ústech“, která simuluje úsměv.

Lidské pocity jsou spojené s pohyby svalů

Závěry studie nyní odborníci zveřejnili. Ke znatelnému nárůstu pocitu štěstí došlo u účastníků, kteří napodobovali šťastné výrazy z fotografií či se do úsměvu nutili roztažením úst. Dr. Fernando Marmolejo-Ramos z UniSA, jeden ze spoluautorů studie, tvrdí, že se jim podařilo najít spolehlivý důkaz, že fyzické vytvoření úsměvu může vyvolat pocity štěstí.

Výsledky techniky „tužky v ústech“ nebyly až tak přesvědčivé, nicméně podle dva roky staré studie Dr. Marmoleja i takto vyvolaný úsměv přináší lidem pozitivnější náhled na svět ve srovnání s lidmi, kteří se jinak neusmívají.

Pokud se vám podaří přimět vaše obličejové svaly k úsměvu, byť předstíranému, vyvolá ve vás pozitivní emoce a zvedne vám náladu. A neplatí to jen pro úsměv, ale třeba i pro mračení se či držení těla. Vzpřímený postoj s rameny dozadu vám zajistí nejen to, že budete vypadat sebevědomě, ale budete se tak i cítit.

Podle závěrů výzkumu provedeného na Univerzitě v Cardiffu se lidé, kteří měli kvůli do obličeje napíchanému botoxu (klobásový jed botulotoxin zabraňuje vzniku vrásek) omezenou schopnost se mračit, cítili šťastnější než ti, kteří se mračit mohli.

To potvrzuje slova Dr. Marmoleja: „Lidské pocity jsou spojené s pohyby svalů.“.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz