Domů     Historie
Novověké hledání věčného života aneb střípky z dějin alchymie
Martin Janda 23.10.2022

Elixír života. To byl největší sen středověkých i novověkých alchymistů. Pokusy získat látku, která by zajistila trvalý a nekonečný život, se dějinami táhnou jako červená nit.

Emilia Marty, postava ze slavné hry Karla Čapka Věc Makropulos, se dožila pomocí elixíru života 337 let. Život už ji nudil, i tak ovšem toužila po dalších dávkách elixíru, neboť měla hrůzu ze smrti. Tento strach živil v minulosti i řadu alchymistů, z nichž mnozí byli však především neuvěřitelnými podvodníky.

Hledání elixíru života je doloženo již ze starého Egypta. Z té doby pocházejí desítky „osvědčených“ receptů, jak si zajistit trvalé mládí. Některé z nich využívala i proslulá královna Kleopatra, která se například ráda koupala v lázni z oslího mléka a medu.

Svatým grálem alchymistů bylo hledání kamene mudrců. Tato vysněná látka měla mít netušené transmutační účinky, zejména byla žádána proměna jakéhokoliv materiálu ve zlato. Ovšem kámen mudrců měl být v představách mnohých alchymistů i medikamentem, který měl pomoci vyléčit řadu neduhů.

Francouzský alchymista Arnold Villanova (1245–1310) popsal kámen mudrců následovně: „Uzdravuje veškeré nemoci, povzbuzuje srdce, zvlažuje a osvobozuje průdušky. Léčí za den nemoc, která by trvala měsíc, ve dvanácti dnech nemoc, která by trvala rok a delší nemoc léčí za měsíc. Starcům pak vrací mládí.“.

Byla však alchymie vědou? Přinejmenším k ní někdy neměla daleko. Příkladem může být švýcarský alchymista Paracelsus (1493–1541), který pomohl položit základy moderní medicíny. „Není úkolem alchymie připravovat zlato nebo stříbro,“ psal v jednom ze svých spisů.

„Je spíše správné, aby připravovala léky.“ Podle pověsti Paracelsus dokonce tajemnou tinkturu zajišťující stálé mládí skutečně vytvořil.

Alchymistická kniha z 15. století

K alchymii se upínali mnozí šlechtici, nejen císař Rudolf II. Své by o tom mohl vyprávět třeba český diplomat Vilém z Rožmberka (1535–1592). Nešťastný z toho, že ani ze čtyř manželství mu nevzešel potomek, propadal zoufalství.

Alchymisté, kterých měl Vilém na dvoře téměř třicet, mu nabízeli různé přípravky, třeba prostředek, který „ze všech starých, vyhublých a slabých těl dělá silná těla, jako kdyby bylo člověku dvacet šest až třicet let.“ Vilém se však dětí nakonec nedočkal…

V dobách před třicetiletou válkou si šlechta v mnohých případech alchymisty přímo vydržovala. Byť bohatá, zlata bylo pro ni stále málo a spoléhala na jeho výrobu. Renesance však byla také spojena s novým přístupem k péči o sebe sama.

Vidina životadárného elixíru mládí a života byla pro řadu starších šlechticů velkým lákadlem a důvodem, proč sponzorovat „svého“ alchymistu.

Zajímavou postavou v dějinách alchymie byl bezpochyby Angličan Edward Kelley (1555–1597). Ještě během svého pobytu v Anglii byl usvědčen jako nepoctivec. Jeho trest byl krutý, soud nařídil, aby mu byly uříznuty oba ušní boltce.

Tehdy však ještě nebyl alchymistou, nýbrž se zabýval právem. Jeho prohřešek spočíval ve falšování úředních listin.

Později se Kelley věnoval alchymii a několikrát se objevil i na pražském dvoře císaře Rudolfa II. Jeho žák, český alchymista Matyáš Erbinäeus z Brandova tvrdil, že na vlastní oči spatřil jím vyrobený elixír života a že dokázal za pouhou čtvrthodinku připravit „sluneční rtuť“, která měla obsahovat Boží vůli.

Žádné bližší informace o Kellyho pokusech však k dispozici nejsou. Každopádně jistých úspěchů zřejmě dosáhl, zejména v oblasti, které se dnes říká marketing, a alchymie mu slušně vynášela. Mohl se tak stát majitelem několika domů ve zlatonosném městě Jílové u Prahy a patřil mu také pivovar.

Středověcí alchymisté při hledání možností výroby zlata nemohli tušit, že vzácný kov vzniká v hlubokém vesmíru při kataklyzmatických událostech jako jsou srážky neutronových hvězd či výbuchy supernov

Základem medikamentu zajišťujícího věčný život, tedy panacey nesmrtelnosti, měla být v tehdejších představách rtuť a její sloučeniny. Přitom je tento prvek vysoce toxický. Kromě rtuti zde zásadní roli hrálo zlato a také některé výtažky z bylin.

Výsledkem mělo být tekuté zlato, těžká olejovitá kapalina, která měla být buď tmavě žlutá, nebo rudá. Některé návody na výrobu takového univerzálního léku se dodnes zachovaly, ale jsou psány tajným zašifrovaným písmem.

Současná věda se kloní k názoru, že vzniklé tekutiny byly pravděpodobně roztoky zlata v nejrůznějších tekutinách.

Středověká alchymie měla vycházet z archaického vědění z doby před biblickou potopou světa. Podle představ alchymistů tehdejší všeobecné vědění bylo bohatší než to jejich doby. Zbytky předpotopních tajemství měla zachovávat hermeneutická filozofie. Další zdroje alchymie je třeba hledat v egyptské mysterijní tradici.

Legendy připisují objev alchymie egyptskému bohovi Thovtovi, který byl pokládán za autora 42 knih obsahujících veškeré vědění, včetně tzv. Smaragdové desky. Tyto knihy měly být ztraceny při katastrofě v Alexandrii roku 390. Řecká tradice připisuje autorství spisů a Smaragdové desky Hermovi Trismegistovi, který měl být králem v egyptských Thébách.

Alchymie je chápána jako předvědecký obor, který v hojné míře rozvinul experimentální metody poznávání přírodních dějů

To jsou však spíše jen báje. Za mnohem pravděpodobnější lze považovat, že alchymie vznikla spolu s metalurgií, která se z Egypta rozšířila do Řecka a následně pak do Říma. Se zánikem západořímské říše se tyto teorie obohacené o některé myšlenky helénistických filozofů dostaly dále na východ, kde je přejali a upravili Arabové.

Arabští alchymisté se kromě výroby kovů a filosofie začali zabývat i přípravou elixírů. Arabská alchymie se koncem 12. století dostala přes Španělsko do Evropy.

V Evropě se dále rozvíjela a byla akceptovanou metodou poznávání přírody až do 18. století. Nezřídka však přitahovala rozličné podvodníky a šarlatány a s prosazováním vědeckých metod a postupem poznání v oblasti přírodních věd zejména v 19. století začala být alchymie považována za nevědeckou disciplínu.

Jaký byl tedy přínos alchymie? Přestože se lze na ni dnes dívat s pousmáním, úplně bez významu není. Položila základy chemie a experimentální vědy. Pozitivisté by zřejmě nesouhlasili, ale byla i momentem, kdy se pozorování okolí snažilo být více propojené s přírodou či filozofií.

A v mnohých případech ukázala onu slavnou cimrmanovskou cestu: „Tudy ne, přátelé.“.

Související články
V lokalitě Cañada Seca na západě Argentiny objevili vědci hrob, který vedle koster nejméně 24 lidí obsahoval i částečnou kostru vyhynulého druhu lišky. Zkoumání naznačují, že byla zřejmě oblíbeným „domácím“ mazlíčkem, proto se jí dostalo pocty být pohřbená spolu se svými „páníčky“. Naleziště, nacházející se asi 210 kilometrů jižně od argentinského města Mendoza, bylo objeveno […]
Zhruba 5200 let staré Ötziho přírodně mumifikované tělo bylo nalezeno roku 1991 v Ötztalských Alpách, odtud pochází jeho jméno. Je nejstarší známou evropskou, přírodně zachovanou, mumií, která nabízí nebývalý pohled na Evropany doby měděné. Nyní se vědci zaměřili na zkoumání jeho tetování a techniky, pomocí které vznikla. Ötzi měřil kolem 160 centimetrů a vážil asi […]
Včera, 8. dubna 2024, bylo možné pozorovat úplné zatmění Slunce v Mexiku, Spojených státech a Kanadě. Podle všeho byli už dávní Mayové schopni předvídat tento jev, který pro ně představoval umírání slunečního boha, a přijmout opatření, aby nenastal konec světa. Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže […]
Nový archeologický výzkum, jenž probíhá v ruinách starořímského města Pompeje, které roku 79 zničila erupce sopky Vesuv, odhalil také několik domů, které byly v době výbuchu sopky v rekonstrukci. To vědcům umožnilo seznámit se se stavebními postupy, které Římané používali. Možná bychom se jimi měli nechat inspirovat… Starořímské město Pompeje se nacházelo v Neapolském zálivu. […]
Mělo „srdce“ z kamene, a svou rozlohou předčilo i starověký Řím. Vynikalo totiž majestátními stavbami, důmyslným obchodem i nerostným bohatstvím. Dnes je považováno za kolébku dávné moudrosti, která však na své rozluštění stále ještě čeká. Civilizace, která zde v klasickém období sídlila, totiž představuje pro archeology a vědce těžší oříšek než Mayové. Její jazyk nám […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz