O umělém masu, které nechá vydechnout planetě, snil už britský premiér Winston Churchill. Zatímco v jeho době bylo možné o této metodě právě jen snít, dnes je „zkumavkové hovězí“ hudbou blízké budoucnosti….
Je šťavnaté jako maso, chutná jako maso, dokonce i tak vypadá. Ale není. Ve skutečnosti jde o sofistikovanou náhražku pocházející z laboratoří kanadské McMaster University, která by už za pár let mohla dominovat obchodům. Bude libo nízkotučnou, polotučnou nebo tučnou variantu?
Je pravé, či není?
Už žádné odkrajování přebytečného tuku nebo marné přežvykování. Produkt dvojice zabývající se biomedicínským inženýrstvím, Raviho Selvaganapathyho a Alirezy Shahin-Shamsabadiho, totiž může změnit nákupní priority.
Vyrobili umělé maso, jež je na první pohled – a po uvaření také na první kousnutí – naprosto k nerozeznání od původní biologické „předlohy“.
Alternativní sousto
Důvod, proč inženýři vstoupili na tenký led, a rozhodli se vydat cestou pěstitelství byl podle Selvaganapathyho jednoduchý. Hlad po mase totiž neustále roste, zatímco jeho produkce je neudržitelná. „Příkladem může být to, co se děje v Brazílii, kde se ničí amazonský prales kvůli pěstování sóji.
Ta se posléze vyváží do Číny, kde slouží ke krmení prasat,“ popsal. Velká část zdrojů je podle něj nyní věnována na pěstování plodin, které ovšem nesytí člověka, ale zvířata. Je proto třeba začít uplatňovat alternativní způsoby jeho výroby.
Nejenže je druhá varianta šetrnější k životnímu prostředí, ale také hygieničtější. Přenášení nemocí mezi zvířaty by totiž vymizelo.
Jedna vrstva na druhou
Ravi a Alireza při cestě za božskou manou, neboli dokonalým umělým masem, použili podobnou techniku, jakou je možné spatřit při pěstování tkání určených k transplantaci. V praxi jejich výzkum probíhal tak, že na sebe postupně skládali tenoučké vrstvy kultivovaných svalových a tukových buněk, které si předtím vypěstovali v laboratoři, na půdě jejich almy mater, McMaster University.
Postup a výsledky své práce následně uveřejnili v odborném časopise Cells Tissues Organs.
Maso jako mléko…
Přelomový výrobek nyní nabízí prostřednictvím svého start-upu CaroMeats. „Na počátku jsme k výrobě použili myší buňky a v současné době pracujeme s králičími buňkami,“ uvedl Shahin-Shamsabadi. Podle něj by tato technika mohla být použitelná pro jakékoli další druhy masa, jež běžně konzumujeme.
Kromě „ideálního tuku“, který je nositelem delikátní chuti je možné v rámci vývoje přizpůsobit také barvu. „Spotřebitelé si budou moct koupit maso s jakýmkoli procentem tuku, které mají rádi – stejně jako u mléka,“ dodal k výzkumu Selvaganapathy.